Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Českolipsko využívá novou čistírnu odpadních vod

Dokončená čistírna odpadních vod zpracovává odpadní vody z více než 30 000 domácností a 7 500 provozoven nejen z České Lípy, přislíbenou evropskou dotaci však ještě nedostala. Problémy s dotacemi v celkové výši asi 650 milionů korun jsou ale i u jiných čističek z projektu Čistá Ploučnice.

Nejmodernější čistírnu odpadních vod v Libereckém kraji za více než čtvrt miliardy korun má od ledna Česká Lípa. Dokončením rekonstrukce českolipské čističky, která přišla na 255 milionů korun, se završil projekt Čistá Ploučnice, jehož realizací vyřešila Severočeská vodárenská společnost nedostatky v čištění odpadních vod v sedmi městech v regionu.

Rekonstrukci čistírny realizovala liberecká stavební společnosti SYNER, která se vodohospodářskými stavbami začala zabývat již před pěti lety.
Stavba měla složitý harmonogram postupu prací, protože každá ze tří hlavních etap musela zaručit plně funkční provoz, což nebylo vždy jednoduché,“ říká generální ředitel SYNER Martin Borovička.
„Původní čistírnu tvořily dvě samostatné čistírenské linky s odlišnými technologiemi čištění ze 70. a 90. let. Rekonstrukcí získalo Českolipsko moderní mechanicko-biologickou čistírnu s nejlepší dostupnou technologií. Proteče tudy sto litů vody za vteřinu, přičemž průměrná celorepubliková denní spotřeba na jednoho člověka se uvádí 138 litrů,“ doplňuje výkonný ředitel SYNER Robert Špott.


ČOV Česká Lípa završila projekt Čistá Ploučnice
Čistička nyní zpracovává odpadní vody z více než 30 000 domácností a 7 500 provozoven nejen přímo z České Lípy, ale i z nedaleké Sosnové, Horní Libchavy, Okřešic a Žizníkova. Zároveň by se zde měly zpracovávat kaly dovážené z čistíren z Nového Boru, Cvikova a Zákup.

„Rekonstrukce čističky v České Lípě byla poslední a zároveň největší stavbou celého projektu Čistá Ploučnice," vysvětluje místopředseda představenstva SVS Petr Skokan. Modernizaci čističky za 255 milionů korun financovala SVS z vlastních zdrojů.
Doposud čekáme na přislíbenou evropskou dotaci ve výši 125 milionů korun," doplnil Skokan. Problémy s dotacemi v celkové výši asi 650 milionů korun jsou ale i u jiných čističek z projektu Čistá Ploučnice. V rámci projektu již došlo k rekonstrukci čistírny odpadních vod ve Stráži pod Ralskem, Zákupech, Žandově, Jablonném v Podještědí, Kamenickém Šenově, Doksech nebo Novém Boru.

Poznámka redakce: Další informace k projektu v České Lípě čtěte také v této zprávě.

 
 
Reklama