Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

SVS dokončila rekonstrukci čističky v České Lípě za 255 mil.Kč

Severočeská vodárenská společnost (SVS) dokončila rekonstrukci čistírny odpadních vod v České Lípě. Stavba za 255 milionů korun byla poslední a největší akcí integrovaného projektu Čistá Ploučnice.


Projekt řešil nedostatky v kanalizaci a čištění odpadních vod v sedmi městech na Českolipsku. Akce je největší stavbou SVS v loňském roce, řekl dnes ČTK místopředseda představenstva Petr Skokan.

Projekt Čistá Ploučnice je zhruba za 650 milionů korun. V rámci akce se dočkaly rekonstrukce i čistírny v Zákupech, Jablonném v Podještědí, Doksech nebo Novém Boru, vybudována byla kanalizace v Kamenickém Šenově. Akci financuje SVS z větší části z vlastních prostředků. Na modernizaci čistírny v České Lípě sice získala příslib dotace z evropských fondů, slíbených 125 milionů korun však zatím nedostala, řekl Skokan.

Česká Lípa získala moderní čistírnu odpadních vod s kapacitou 48.150 ekvivalentních obyvatel, která zajistí čištění splašků z České Lípy i pro okolní obce Horní Libchava nebo Sosnová. Původní zařízení mělo dvě samostatné linky s odlišnými technologiemi čištění ze 70. a 90. let minulého století. Čistírna byla přestavěna na mechanicko-biologickou s nejlepší dostupnou technologií, aby splnila přísné evropské normy na kvalitu čištění. "Už nyní krátce po zahájení zkušebního provozu, plní předepsané limity," poznamenal ředitel rozvoje SVS David Votava.

Pro SVS nebyl projekt Čistá Ploučnice první podobnou akcí v Libereckém kraji. Předloni dokončila projekt Lužická Nisa, který stál téměř miliardu korun. Rekonstrukce a rozšíření se dočkala čistírna odpadních vod v Liberci, v Jablonci a Liberci se dostavěla kanalizace a modernizována byla úpravna pitné vody Souš. Zatímco Čistá Nisa byla financována jako celek, Čistou Ploučnici se SVS rozhodla rozdělit na dílčí akce, protože tak měla větší šanci získat evropské dotace.

SVS patří k největším vodárenským firmám v ČR, vlastní ji 458 severočeských měst a obcí. Firma zásobuje Ústecký kraj a podstatnou část Libereckého kraje. Do výstavby, modernizace a obnovy vodárenského majetku investovala loni SVS 1,22 miliardy korun, letos chystá další investice za 1,18 miliardy. Rozsáhlá opatření v čištění odpadních vod už SVS splnila a nyní se chce zaměřit na modernizaci ve výrobě a distribuci pitné vody.

 
 
Reklama