Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Odlučovače ropných látek

Článek přináší rekapitulaci informací k této problematice včetně výběru zajímavostí z firemních informací dodavatelů. Podnětem ke zpracování článku byly četné dotazy čtenářů, na které článek odpovídá. Dále zde naleznete i hlediska důležitá pro výběr zařízení jak z pohledu investora, tak montážní firmy a projektanta.

1. Úvod

Následující text je reakcí na několik dotazů čtenářů na části zařízení, jejich instalaci a údržbu a je vybrán z firemních materiálů1.

2. TECHNICKÝ POPIS

2.1. Varianta 11:

Odlučovače z polyetylénu jsou vyrobeny jako monolit bez lepených spojů se silnými vypuklými stěnami zabezpečujícími pevnost proti tlaku (obr. 1). Polyetylénové nádrže zajišťují absolutní vodotěsnost a odolnost proti korozi. Široký sortiment odlučovačů ropných látek pokryje široký rozsah použití a umožňuje řešit různé podmínky kombinací samotných nádrží.

Základní nádrž slouží k odloučení ropných látek. Tato nádrž může být doplněna pro lepší účinnost o koalescenční filtr, případně jímku se sorpčním filtrem.

Před odlučovač je možné použít standardní kalovou jímku nebo kalovou jímku zvětšenou. Jako poslední prvek sestavy je možné použít přečerpávací nádrž pro odčerpávání vody především z podzemních parkovišť apod.

Pro jednodušší umístění v úrovni terénu mohou být využity výškově nastavitelné nástavce.


Obr. 1

Plnoprůtokové odlučovače (odlučovače bez obtoku) jsou určeny k čištění odpadních vod s vysokou koncentrací ropných látek na vstupu, kde dochází k znečištění ropnými látkami z technologických nebo čistících procesů. Odlučovače vybavené obtokem doporučuje výrobce pro parkovací plochy a komunikace s nízkou koncentrací ropných látek.

Koalescenční filtr není nutné v průběhu provozu měnit, stačí ho jen čistit tlakovou vodou. Provozní náklady se tím minimalizují. Vzhledem k tomu, že se filtr v průběhu provozu nezanáší, jen odděluje ropné látky od vody, hodnota koncentrace ropných látek se na výstupu nemění a zůstává stálá po celou dobu provozu odlučovače.

Odlučovače ropných látek vybavené automatickým uzávěrem, umožňují předejít úniku ropných látek a případným sankcím při zanedbání kontroly obsluhou nebo v případě ropné havárie v nepřítomnosti obsluhy.

2.2. Varianta 22:

Praxí se osvědčila konstrukce sedimentačního prostoru a koalescenční vestavby. Největší výhodou je však dvouplášťová nádrž.

V praxi se u odlučovačů osvědčily hlavně:

  • konstrukce sedimentačního prostoru s efektivnějším využitím prostoru.
  • nové konstrukce koalescenčních filtrů, které využívají výhodného válcového tvaru a zvýšují užitnou hodnotu konstrukcí z nerezavějící oceli.
  • progresivní konstrukce nádrže využívající technologie betonáže na stavbě do připraveného dvoupláště z plastů.
  • návrhové a projekční řešení kompatibilnosti velikostní řady umožňuje kromě návrhu tzv. kombinovaných zařízení řešit individuální problematiku složením nejvhodnější sestavy.

Obr. 2

KOMBINOVANÉ ODLUČOVAČE jsou kompaktní kontejnerová zařízení (většinou jedna nádrž) sestávající z jednotlivých funkčních prostor tzv. lapače kalu - kalový prostor, odlučovače - odlučovací prostor a sorpce - prostor adsorpčního dočištění. Rozlišují se pro

  • srážkové vody z parkovacích ploch osobních automobilů s malou koncentrací LK a malým množství kalu

  • srážkové vody z parkovacích a pojížděných ploch nákladních automobilů, sklady, spediční plochy ap. s větší koncentrací LK a středním množstvím kalu

  • použití pro průmyslové technologické vody, mycí vody, srážkové vody z ploch průmyslových areálů, manipulační a opravárenské plochy s největší koncentrací LK a velkým množství kalu

  • pro zabezpečení velmi malých ploch a znečištěných prostorů je určen pro odlučování ropných látek z vod odtékajících z malých ploch do 40 m2. Např. z parkovacích ploch, malých servisů nebo dílen ap. U tohoto zařízení (obr. 2) voda přitéká přes usměrňovač proudu (2) do kalového prostoru (3), kde se odloučí nerozpuštěné látky. Ropné látky jsou pak gravitačně odlučovány při hladině prostoru (3) nebo po průchodu koalescenčním filtrem (4). Voda pak protéká pod nornou stěnou prostorem (5).

Obr. 3

TECHNICKÁ DATA:

Max. průtok 0,6 l/s
Odvodněná plocha 40 m2
Obsah RL na odtoku do 5 mg/l

Zároveň jsou na trhu i DÍLČÍ SAMOSTATNÁ ZAŘÍZENÍ (obr. 3) pro možnost individuální kombinace nejvhodnější varianty čistícího efektu pro daný případ. Složí se podle potřeby z lapače kalu (výběr velikosti), odlučovače (pro různě velká vstupní znečištění) a sorpce pro dosažení nižších výstupních koncentrací.

3. Důležité faktory pro výběr zařízení:

Při výběru technického řešení je třeba sledovat více aspektů2:

Z pohledu investora:

  • Záruka. Je třeba zvážit, zda zařízení vyhoví i v budoucnu tj. v době, kdy uplyne platnost vodoprávního povolení, které se podle nového vodního zákona vydává na dobu omezenou.

  • Celkové náklady nové konstrukce zařízení, které umožňují snížení celkových objemů při zachování předepsaných objemů podle EN a které lépe hydraulicky využívají prostor vykazují zajímavé úspory v celkové pořizovací ceně zařízení a snížení nákladů na údržbu podstatným snížením objemu likvidovaného odpadu.

  • Životnost zařízení, například vestavby z nerezavějící oceli zabezpečují vysokou odolnost a snadnou obsluhu i po několika letech provozu. Koncepce tzv. dvouplášťových nádrží, kde se meziprostor vytvořený dvěma plášti z plastů až na místě osazení vybetonuje zajišťuje konstrukci s vysokou odolností vůči okolnímu prostředí jak vzhledem k agresivitě prostředí (chemicky odolný plast zevnitř i z vnější strany), tak vzhledem ke statické pevnosti (pevnost odpovídající betonovým nádržím).

Z pohledu stavební firmy:

  • Nároky na manipulaci (srovnání betonových prefabrikátů a zařízení z plastů)
  • Časové nároky na montáž - (zejm. rozdíl vzniká při zohlednění armování a bednění u betonáže klasických monolitů na stavbě)
  • Náklady na provádění speciálních prací (nákladné izolace u klasických monolitů)
  • Požadavek vodotěsnosti - nádrže dodávané jako výrobek jsou bezproblémové z hlediska vodotěsnosti

I z pohledu projektanta nabízejí již hotové výrobky následující výhody:

  • Jistotu, že Váš projekt bude odpovídat současnému stavu techniky
  • Výhodu, že při navrhování lze postupovat podle evropské normy, neboť jmenovité velikosti zařízení již této normě odpovídají
  • Časovou nenáročnost, jaká je při navrhování prefabrikátů

2. Doplňky1:

Poklopy

Nástavce (umožňují umístění v úrovni terénu)

3. Uložení

  • uložení mimo vozovku nad a do terénu s vysokou hladinou spodní vody
  • standardní uložení do nezpevněné plochy
  • uložení pod vozovku
  • uložení nad terénem

Pozor! V přítomnosti vysoké hladiny spodní vody určí projektant nezbytná opatření zabezpečující stabilitu uložení nádrže: betonovou desku nad odlučovačem nebo úplné obetonování.

4. Údržba (dle1)

Norma předepisuje čištění 4 x do roka. Četnost čištění lze upravit provozním řádem podle konkrétních podmínek provozu. Minimálně však 1x za rok. Údržba spočívá v odsátí obsahu kalové jímky a jímky odlučovače. Podle potřeby se provede ostříkání koalescenčního filtru tlakovou vodou. Mimo periodickou údržbu je nezbytné zařízení vyčistit, dosáhne-li výška kalu 1/3 objemu jímky. Sloupec odlučovaného oleje nesmí přesáhnout 80mm výšky. Při 110mm dojde k automatickému uzavření odtoku odlučovače. Zařízení musí být vyčištěno po mimořádné události, zejména dojde-li k zaplavení odlučovače saponáty (požár s použitím hasící pěny) nebo organickými látkami. Po každé údržbě musí být odlučovač naplněn čistou vodou a uvolněn plovák automatického ventilu.

5. Instalace (dle1)

  1. Umístit odlučovač vodorovně na dno výkopu do zhutněného pískového lože.
  2. Připojit ventilaci, přítokové a odtokové potrubí.
  3. Umístit nástavce a přizpůsobit jejich výšku k úrovni terénu.
  4. Naplnit odlučovač čistou vodou. Zvednout automatický uzávěr a po ustálení hladiny ho na ni spustit.
  5. Zasypat pískem a zhutnit.

Standardně jsou odlučovače dodávané s polyetylénovými poklopy. Když je odlučovač umístěn v pojízdné ploše, je nutné použít nástavce s ocelovým rámem a ocelovým poklopem pro zatížení 250kN. Výše uvedené nástavce je třeba obetonovat ochranou betonovou deskou.



 

 

6. Závěr - příklad zhodnocení vybrané varianty

Na závěr ještě jedno zajímavé ekonomické zhodnocení, které může být návodem pro hodnocení zvoleného zařízení:

Ekonomické vyhodnocení2

Je provedeno na nejčastěji řešeném případě v praxi a sice na odlučovači určeném pro parkoviště velkých obchodních center a to porovnáním AS TOP 20 VF pro 20 l/s v klasické sestavě a nového AS TOP 20 VF/EO/PB s inovovanou konstrukcí kalového a odlučovacího prostoru (při předpokladu, že likvidace 1 kg znečištěné vody vody a kalu ropnými látkami stojí 2 Kč).
Klasický odlučovač
(hranatý v plastové nádrži pro obetonování)
Inovovaný odlučovač
(ve válcové dvouplášťové nádrži, nové progresivní uspořádání technologie)
Pořizovací náklady
AS TOP 20 VF

dodávka 126 600 ,- Kč
stavební část 42 500 ,- Kč
AS TOP 20 VF /EO /PB
103 000 ,- Kč
10 900 ,- Kč
Rozdíl 55 200 ,- Kč úspora
zemní práce cca 55 m3 zeminy
betonáž 9,4 m3 betonu
hmotnost 1 000 kg přeprava
cca 46 m3 zeminy
2,66 m3 betonu
830 kg přeprava
Provozní náklady a údržba
- celková údržba
odvoz kalu, rop. látek vč. zaolejované vody 1x za rok
objem odlučovače 11,1 m3 kontamin. vody vč. zaolejov. kalů
přepočet na kg odpadu 13 200 kg/ rok
cena za likvidaci 26 400 ,- Kč

- pravidelná údržba filtrů
1x za dva měsíce
12 hod á 250 Kč 3 000 ,- Kč
5,75 m3 kontamin. vody vč. zaolejov. kalů
6 900 kg/ rok
13 800 ,- Kč

- pravidelná údržba filtrů
6 hod á 250 Kč 1 500 ,- Kč
Celkem
provoz za 1 rok 29 400 ,- Kč
provoz za 2 roky 58 800 ,- Kč
provoz za 5 let 147 000 ,- Kč
provoz za 10 let 294 400,- Kč
15 300 ,- Kč
30 600 ,- Kč
76 500 ,- Kč
153 000 ,- Kč
rozdíl 14 100 ,- Kč úspora
rozdíl 28 200 ,- Kč úspora
rozdíl 70 500 ,- Kč úspora
rozdíl 141 000 ,- Kč úspora
Za deset let tedy celkem ušetříte 196 200 ,- Kč

Zdroje:

1 firemní materiály www.ronn.cz
2 firemní materiály Asio

 
 
Reklama