Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Odpadní vody z průmyslových podniků hravě zlikviduje STM

Přísnější nároky na kvalitu odpadních vod, rozšíření závodu nebo stavba nového zařízení znamená pro mnohé průmyslové podniky hledání nových technologických řešení. Firma Hellstein přichází na český trh s technologií Stählermatic (STM), která spojuje účinky aktivovaného kalu a biomasy v jediném inovativním biologickém zařízení.

Čištění za pomocí STM nespotřebuje příliš energie, ani nevyžaduje pravidelnou údržbu a přesto si poradí i se znečištěním třítisícové vesničky. Pro menší i velké závody se může otázka čištění odpadních vod doslova noční můrou. V městečku Valliéres na jihovýchodě Francie sídlí mlékárenské družstvo Val de Fier, které se zaměřuje na výrobu ementálu. Denně zpracuje mezi dvaceti až čtyřiceti tisíci litry mléka, což je v průměru jedenáct milionů litrů za rok. Každý den si proto musí poradit s vodou ze sýrárny, z omývání sýru a omývání palet o objemu asi 110 m3, což odpovídá znečištění obce se třemi tisíci obyvateli. Rozhodli se proto využít čistírny STM, která oproti konvenčním zařízení nabízí mnohem účinnější řešení.

Dva způsoby biologického čištění v jednom

Odpadní vody nejdříve protékají česlicemi, které fungují jako filtr a zachycují objemnější materiály, jako jsou plasty nebo kůrky ze sýru. Poté tekutina nateče do aerobní vyrovnávací nádrže. Plovoucí provzdušňovač vodu neustále promíchává a přivádí do ní vzduch, aby nezačala kvasit. Nátok pak může rovnoměrně přetékat do nádrže se systémem STM. Odpadní voda se tu promíchá s aktivovaným kalem a sada rotorů s biomasou na povrchu otáčením přivádí kyslík potřebný k dalšímu čištění.

Rotory tvoří dvě kola spojená dutými trubkami. Ponořením trubky vnáší do směsi vzduch a ten se uvolňuje a probublává k hladině. Mezitím se rotory naplní směsí a po vynoření na hladinu kapalinu vypustí zpátky do nádrže. Tímto způsobem se rotory otočí dokola za jednu minutu s velmi malou spotřebou elektrické energie, neboť každé kolo spotřebuje nanejvýš 4 kW.

Jednoduchý systém vrátí přírodě čistou vodu

Biologicky zpracovaná voda se shromažďuje v usazováku bez dalšího nástroje. Kal se jednoduše usadí na dně a vyčištěná voda na povrchu. Kal se pak znovuvyužije v nádrži s technologií STM nebo se dále skladuje. Normy na vypouštění odpadních vod do přírody jsou však velmi přísné. U skutečně velkých provozů a extrémního znečištění se proto voda dočišťuje v dokončovací laguně. Většinou ale není nutná.

Čistička STM kombinující dva způsoby biologického čištění je pro mlékárnu Val de Fier vysoce účinným nástrojem. Zajistí proces nitrifikaci a denitrifikaci a biologickou eliminaci fosforu v jedné nádrži bez použití dělících stěn, čerpadel, míchadel, potrubí a armatur po celý rok. Díky tomu dokáže snížit znečištění odpovídající třítisícové vesnici o zhruba 99 % na čistou vodu při spotřebě do 200 kWh za den.

Pokles znečištění v odpadních vodách mlékárenské družstvo Val de Fier díky systému STM

Druh znečištěníMnožství při objemu 110 m3 za denSnížení znečištění
Suspendované látky
MEST (NL)
100 kg99,3 %
Biologický kyslíkový ekvivalent
DBO5 (BSK5)
160 kg99,4 %
Chemický kyslíkový ekvivalent
DCO (CHSK)
360 kg97,1 %

Hellstein připraví řešení na klíč

Na český trh dodává čistírnu STM společnost Hellstein a rozhodně není na českém trhu žádným nováčkem. Je součástí německé skupiny Stähler Group, která se vývojem a výrobou čističek odpadních vod zabývá už více než tři desítky let.

Pro průmyslové provozy nabízí kontejnerové čistírny na klíč, navrhuje a dodává optimální řešení a způsob čištění podle konkrétních nároků. Kromě stavby samotnou čističku zprovozní a zaškolí obsluhu. Součástí je také projektová dokumentace pro územní řízení a stavební povolení, včetně jeho vyřízení. Není proto divu, že si zařízení našlo spoustu spokojených zákazníků nejen u nás a ve Francii, ale i v Irsku, Německu, Polsku, v asijských zemích i na americkém kontinentu.


Hellstein spol. s r.o.
logo Hellstein spol. s r.o.

Moderní čistírna odpadních vod STMH pro domácnost, firmy s vysokou stabilitou a účinností čištění. Bezúdržbový třístupňový systém čištění. Čistírna odpadních vod evropského výrobce s tradicí od roku 1999. Realizace řešení na klíč nebo svépomoci vždy ...