Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Světový den instalatérství a podpora instalatérské profese společností GROHE

Světový den instalatérství, který připadá na 11. 3. 2024, má za cíl upozornit na důležitou roli instalatérů, jejich služeb a zvýšit povědomí o kvalitě a dostupnosti vody. Společnost GROHE se k této podpoře připojuje pomocí svého programu GIVE.

Sanitární průmysl se celosvětově potýká s problémy při získávání mladých talentů na volná pracovní místa. Zatímco poptávka po instalatérech roste, počet lidí, kteří se věnují této profesní dráze, stále klesá. Světový den instalatérů je příležitostí k uznání zásadního významu instalatérů ve společnosti, a to zvláště v době přechodu k udržitelnějším technologiím v reakci na klimatickou krizi. Evropa čelí akutnímu nedostatku kvalifikovaných odborníků v tomto oboru, přičemž v Německu zdůrazňuje 82 % 1 instalatérských firem problém s nedostatkem pracovních sil. Řešení této výzvy vyžaduje úzkou spolupráci průmyslu, vzdělávacích institucí a vládních orgánů.

Poznámka: 1 European Mechanical Installation Monitor – Q4 2023

Společnost GROHE se jako vedoucí společnost v sanitárním průmyslu zavázala k aktivnímu řešení tohoto problému. V rámci programu GIVE (GROHE Installer Vocational Training and Education) spolupracuje s téměř 60 odbornými školami po celém regionu EMENA, kde poskytuje nejmodernější vybavení a materiály pro špičkovou přípravu budoucích instalatérů. Dále spolupracuje s WorldSkills International a WorldSkills Europe, což jsou globální platformy zaměřené na zvýšení viditelnosti a ocenění dovedností kvalifikovaných pracovníků, včetně podpory pro WorldSkills Lyon 2024 v oblasti instalatérství a topenářství. Kromě toho, v roce 2023 poskytla rozsáhlá školení více než 9 000 instalatérům, zaměřená na produktové inovace a techniky instalace.

Také v České republice bylo v rámci programu GIVE otevřeno již několik vzdělávacích učeben se špičkovým vybavením (v Otrokovicích na Střední průmyslové škole Otrokovice, na Střední škole řemesel ve Frýdku Místku a v Hradci Králové na střední škole Vocelova). Od února 2024 mají novou učebnu i studenti jihlavské stavební školy v Heleníně. Instalace panelu vybaveného produkty GROHE trvala zhruba dva týdny a obsahuje ty nejmodernější prvky, kterými lze vybavit současnou koupelnu. Nechybí například moderní toaleta s bidetovým prkýnkem s vyjížděcími tryskami a odsáváním zápachu nebo baterie s perlátorem, který vodu z kohoutku promění na vychlazenou perlivou vodu.

Budoucí instalatéři budou mít v těchto učebnách možnost seznámit se s nejnovějšími produkty a technologiemi GROHE a vyzkoušet si je v praxi. Jde například o funkce koupelnových baterií, instalačních systémů a dalších výjimečných produktů. K dispozici budou mít také podporu odborníků a široké portfolio vzdělávacích materiálů.

Získají tak znalosti o nejmodernějších technologiích a inovacích v sanitárním průmyslu. To zajistí, že ještě než se vrhnou na dráhu profesionálního instalatéra, budou plně schopni instalovat a servisovat neustále rostoucí sortiment výrobků GROHE.
Cílem společnosti GROHE je nejen podporovat budoucí a současné instalatéry, ale také zvýšit povědomí o této profesi a zdůraznit její klíčovou roli v rozvoji naší společnosti.


Grohe ČR s.r.o.
logo Grohe ČR s.r.o.

GROHE je předním světovým výrobcem sanitárního vybavení a globální značkou zaměřenou na poskytování inovativních vodních řešení. Kvalita, technologie, design a udržitelný rozvoj. Čtyři klíčové hodnoty, které definují náš závazek poskytovat zákazníkům ...