Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jak nainstalovat vanovou baterii pod omítku

Elegantním technickým řešením instalace vanové baterie je její umístění pod omítku. Hlavní výhodou je úspora místa, ale také podpora vizuální čistoty prostoru. Jaká specifika vanová baterie pod omítku má?

Vanová baterie pod omítku: výhody a úskalí

Hlavní předností podomítkových instalací je významná úspora místa a optické odlehčení prostoru. Vanová baterie pod omítku nabízí také možnost zvýraznit design samotné baterie a pohrát si tak s vizuální stránkou místnosti. Díky tomu, že baterie nevyčnívá tolik do prostoru, snižuje se i riziko úrazu. Pohyb v prostoru vany je pohodlnější. Strach nemusíte mít ani v případě, že bude třeba servisní údržba baterie. Většina moderních výrobků je bez obtíží servisovatelná z vnější strany bez nutnosti jakkoli zasahovat do stavebních částí koupelny.

Instalace vanové baterie: podomítkové těleso

Ještě dříve, než pořídíte jakékoli koupelnové vybavení, měřte! Klidně dvakrát, neboť jedině tak budou jednotlivé prvky zdrojem radosti a ne starostí. Vanová baterie pod omítku se instaluje na podomítkové těleso s přívodem vody. To je nutné zabudovat před samotnou instalací do zdi, přičemž po instalatérské práci se zakryje obklady a na přípojky se umístí ochranné kryty. Obvyklý otvor pro baterii je 90×140 mm a je hluboký 55–75 mm. Je vhodné zvolit typ podomítkového tělesa určené právě pro vámi vybranou baterii. Kombinace výrobců nebo snaha ušetřit se v tomto případě nevyplácí. Takové řešení nemusí vést ke spokojenosti, ale naopak může být zdrojem řady obtíží, přičemž následné opravy vyjdou dráž než počáteční investice.


Instalace vanové baterie pod omítku

Pakliže se rozhodnete pro instalaci vanové baterie vlastními silami, je třeba postupovat vždy v souladu s instalačním návodem, který je součástí výrobku. Jaké jsou důležité momenty?

  1. Před samotnou instalací důkladně propláchněte potrubí – snížíte tím rizika poškození baterie nečistotami z vodovodního řádu.
  2. Ochranné kryty kartuše sejměte až po vypnutí přívodu vody.
  3. Podle typu baterie můžete nastavit průtokové množství vody.
  4. U vanové baterie s přepínačem je přepínač obvykle nahoře a kartuše dole.
  5. Teplá voda bývá nalevo, studená vpravo.
  6. U vanové baterie s přepínačem je třeba se rozhodnout, odkud poteče voda po spuštění jako první (sprcha/výtok) a odkud po přepnutí přepínačem.
  7. Stěnový výtok bývá nutné upravit (prodloužit/zkrátit) podle hloubky vaší přípojky – hloubka od horního okraje dlažby až k závitu podomítkového tělesa. Požadovaná celková délka výtoku je uvedena vždy v návodu.
  8. Pozor, podomítková tělesa se liší nejen dle výrobců, ale i dle typu baterie – páková či termostatická.