Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Moderní a efektivní hospodaření s dešťovou vodou

Střední Evropa řeší aktuální téma – hospodaření s vodou. A není to jen virtuální strašák.

Každoroční úbytek srážek je realitou, kterou nelze brát na lehkou váhu. A výpočetní modely předpovídají tento trend i pro následující roky. Schopnost zadržet dešťovou vodu a následně ji využít na svém pozemku bude tedy klíčová pro celou řadu odvětví. A nejde přitom jenom o ochranu životního prostředí a šetření vodních zdrojů. Ceny za vodu neustále rostou. Zadržování dešťové vody a její snadné a bezplatné využívání bez omezení přináší tak už dnes značné ekonomické úspory.


Jako jedna z možností zachycení a uskladnění srážkové vody se nabízejí elastické zásobníky CITERNEO na kapaliny, velkokapacitní vaky vyrobené ze speciálních textilií s vysokou mechanickou odolností podpořenou povrchovým ošetřením z pryže. Vaky jsou dostatečně chráněny nejen proti fyzickému poškození, ale také proti působení vnějších vlivů, jako jsou například UV záření či námraza. Tyto flexibilní nádrže vynikají také svou praktičností. Jsou vybaveny exkluzivním systémem proti riziku přeplnění, mají systém automatického čištění a jsou dokonale utěsněné, díky čemuž chrání kapalinu před únikem do okolí.

Dalším bonusem je možnost využít na jejich pořízení dotační program Dešťovka.

Velkou výhodou vaků na dešťovou vodu je jejich snadná instalace a obsluha. Lze je snadno připojit i k několika svodovým a okapovým systémům. Jejich praktičnost tak ocení v každodenním životě majitelé domů a zahrad nebo také vlastníci a provozovatelé rekreačních objektů, ať už soukromých či komerčních. Sesbíranou vodu lze podle kvality využívat ke splachování, praní či běžnému mytí, nebo k zalévání či k zavlažování zahrádek. Další nepřehlédnutelnou výhodou flexibilních vaků na rozdíl od ostatních druhů sběru dešťové vody je to, že nevyžadují stavební povolení.

Vaky dosahují maximální výšky 1,6 m, takže je lze umístit i do vnitřních prostor, např. do sklepa nebo do hospodářských či technických budov na pozemku. V exteriéru je zase snadno skryje okolní rostlinstvo nebo terasa, pod kterou je možno vak umístit. Vaky tak nenarušují své okolí ani z estetického hlediska.

Flexibilní vak je velmi zajímavým a vhodným řešením také v případech, kdy je rezervoár na dešťovou vodu potřeba jen nárazově, pokaždé na jiném místě a bez dispozice větších skladovacích prostor. Po vypuštění kapaliny jej lze jednoduše sbalit. Prázdný vak nezabere moc místa a usnadní se tím i převoz na další stanoviště.




 
 
Reklama