Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Rozhovor se zástupcem německého výrobce armatur a instalační techniky SCHELL

Společnost SCHELL podporuje budoucí řemeslníky

Renomovaný německý výrobce armatur instalační techniky SCHELL se představil v roli partnera 2. ročníku mezinárodní soutěže SOŠ a učilišť „Řemeslo/Skill“, ve které své dovednosti změřili žáci z ČR, ale i Maďarska, Polska, Slovenska a Německa. Aleši Řezáčovi, obchodnímu manažerovi firmy SCHELL pro ČR, jsme při té příležitosti položili několik otázek.

Schell Polar pro řemeslníky

Často jsou slyšet nářky, jak výrazně upadá výchova nových řemeslníků v České republice. Pořekadlo o řemesle coby zlatém dnu je dnes ve společnosti pozapomenuté. Jak hodnotíte situaci v tomto oboru po účasti na soutěži ve Vysokém Mýtě?

Obavy tohoto typu se opakují již od 90. let, to je pravda, ale jsem přesvědčen, že kvalitní řemeslo u nás stále pokračuje a odborné školství, přes všechny problémy, stačí připravovat nové budoucí profesionály. Aktivita všech zúčastněných na soutěži ve Vysokém Mýtě to jistě dokazuje, i když se jednalo o úzký výběr celkem sedmi dvoučlenných družstev ze sedmi škol. Věřím, že o kvalitu budoucího řemesla nemusíme mít obavy. Spíše jde o chybějící kvantitu, tedy malý počet učňů v instalatérských oborech a ještě menší počet těch vyučených instalatérů, kteří u tohoto oboru v praxi skutečně zůstanou.

Proč jste se rozhodli podpořit právě soutěž Řemeslo/Skill 2012?

Jednak jsme dostali pozitivní ohlasy na první ročník této soutěže v loňském roce a jednak bylo důležité spojení této akce s místní odbornou školou VOŠS a SŠS Vysoké Mýtě, se kterou již několik let spolupracujeme formou trvalé expozice našich výrobků i přednášek a prezentací nejen pro učně, ale i pro instalatéry. Samozřejmě, že nejdůležitější byla kvalitní organizace agenturou Erudio CZ, která s touto ideou loni přišla a letos již podruhé bezchybně zrealizovala.

Jakou konkrétní formu mělo vaše partnerství s druhým rokem této soutěže?

Se zmíněnou pořádající agenturou jsme se domluvili na podpoře v několika úrovních. Poskytli jsme finanční příspěvek, ale hlavně vzorky výrobků (ventily, splachovače), se kterými soutěžní družstva pracovala. Důležité přitom je, že tyto výrobky zůstávají jako vzorky – učební pomůcky – na všech sedmi zúčastněných školách pro další praktickou výuku a prezentace. Díky tomu, že jsme se seznámili s představiteli odborných škol, můžeme navázat na naši zmíněnou spolupráci se školou ve Vysokém Mýtě i v ostatních městech a regionech včetně Slovenska.

Na místě konání jste byl po celou dobu učňovského klání. Co vás na něm nejvíce překvapilo, ať už v pozitivním, nebo negativním smyslu slova?

Nepřekvapila mě výborná organizace a hladký průběh, ten jsem od profesionálů z pořádající agentury i účastníků očekával. Nejedná se však o samozřejmost, proto bych je rád takto připomenul. Měl jsem pocit, že na podobné pozitivní vlně byli naladěni i zástupci ostatních prezentujících firem. A tak jediné negativum vidím v chladném a deštivém středečním počasí. To ovšem ještě neumíme ovlivnit.

Blýská se dle vás ve výchově nových řemeslníků u nás opět na lepší časy?

Doufám. Myslím, že většině odborných škol jde o zpřístupnění svých oborů novým generacím učňů zajímavou a atraktivní formou a spojit to co nejblíže s praxí, to znamená, že třeba instalatéři budou při výuce používat skutečně aktuální materiály a pomůcky a budou schopni rozlišit kvalitní a spolehlivé výrobky od těch méně vyhovujících nebo zastaralých.

Jak soutěžící reagovali na práci s vašimi výrobky? Dostal jste od nich například nějakou užitečnou zpětnou vazbu?

Ano, jak sami soutěžící, tak jejich vyučující z jednotlivých škol byli zabráni do svých montážních úkolů, resp. posouzení kvality a jednoduchosti montáže. Myslím, že se jim s našimi výrobky pracovalo dobře a to se odrazilo i na kvalitě a rychlosti montáže. Dokonce nás upozornili na jeden malý nedostatek v montážním návodu. To je neocenitelná zpětná vazba směrem k výrobci.

Do konce roku sice zbývá ještě několik měsíců, ale přesto, dovolíte si už teď nějak zhodnotit letošní působení na českém trhu?

Stejně jako v loňském roce jsme i letos v zimě hleděli dopředu trochu s obavami vzhledem ke stagnaci stavebního trhu v České republice a některým minusovým ukazatelům. Ale právě stejně jako loni, ani letos se obavy nenaplnily a můžeme sebevědomě prohlásit, že výrobky Schell se používají stále častěji a jsou u instalatérských a montážních firem stále oblíbenější. A značka Schell je na našem trhu stále viditelnější. Takový vývoj je zvláště v období po finanční krizi velmi potěšitelný.

Kdy můžeme očekávat od vaší společnosti nějaké novinky v katalogu? Na kterých veletrzích a akcích se v nejbližších měsících bude společnost Schell u nás a v sousedních zemích prezentovat?

Jednoznačně jde o prezentaci na mezinárodním veletrhu ISH ve Frankfurtu, který se koná v březnu 2013. Věřím, že potěšíme naše zákazníky a návštěvníky nejen pár novinkami v sortimentu armatur pro veřejné sanitární prostory, ale i atraktivnějším umístěním výstavního stánku s větším počtem prezentační plochy. Bude to pro naši společnost důležitá událost.

„Instalatéři předvedou soutěžní práce na rozvodech vody a odpadu, při instalaci sanitárního zařízení, tedy WC, umyvadla a sprchového koutu a nezámrzného venkovního vodního ventilu“, říká Hynek Míka z občanského sdružení ERUDIO CZ, které soutěž ve spolupráci s městem, místní stavební průmyslovkou a Pardubickým krajem organizuje. Jedním z hlavních partnerů soutěže Řemeslo/Skill 2012 je respektovaný výrobce armatur instalační techniky, německá společnost SCHELL.

Tradiční výrobce kvalitních armatur a dalších komponentů sanitárních systémů dodá mladým řemeslníkům své výrobky z domovské továrny v německém městečku Olpe. Naučit se pracovat hned od počátku s kvalitními materiály je pro budoucí instalatéry nenahraditelnou zkušeností. Díky firmě Schell si tak coby „školní pomůcku“ osahat kvalitativně špičkové výrobky z kvalitních materiálů a s moderním designem. „Školní pomůckou“ se rohové ventily, podomítkové armatury, splachovače a další výrobky firmy stanou doslova: Výrobky totiž následně zůstanou škole jako výukový materiál pro další žáky.

Rozhovor s Ing. Alešem Řezáčem

SCHELL GmbH & Co. KG
logo SCHELL GmbH & Co. KG

Firma SCHELL patří mezi hlavní světové výrobce armatur a instalační techniky. Nabízený sortiment se skládá z výrobků v oblasti jak rohových regulačních a připojovacích ventilů, tak armatur a splachovačů pro veřejný sektor.