Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Laufen CZ významně snižuje spotřebu pitné vody ve výrobě

Nejprodávanější česká značka koupelnové keramiky Jika se v České republice vyrábí ve dvou závodech společnosti Laufen CZ. Výrobní závod Bechyně snížil odběr vody z Lužnice na pouhou čtvrtinu objemu z roku 2005. Na úspoře pitné vody intenzivně pracují rovněž v závodě Znojmo, kde se průměrná měsíční spotřeba snížila o více než třetinu, tedy z 7378,5 m3 v roce 2005 na 4930,1 m3 v roce 2009.

Průmyslové podniky odčerpávají opravdu velký díl vodních zdrojů, a proto každý ušetřený litr v jejich produkci je zvlášť významný. Světová jednička Roca, potažmo společnost Laufen CZ, vždy byla a je průkopníkem v otázce snižování spotřeby pitné vody. Představuje to nejen snižování nákladů pro uživatele, ale především jde o otázku ekologie a vstřícného přístupu k životnímu prostředí. Proto vyrábí klozety dokonale splachující pouhými třemi litry vody, u urinálů dokonce jedním litrem a osazuje vodovodní baterie úspornými kartušemi. Vymýšlí výrobky, které vodu doslova recyklují - jako to umí W+W značky Roca, spojené umyvadlo s klozetem, které využívá použitou vodu z mytí na splachování. Ale ani to světové jedničce v oblasti koupelnového vybavení nestačí. Soustřeďuje se i na úspory při samotné výrobě.

"Čerpáme vodu z Lužnice a v úpravně čistíme na požadované parametry. Rámcově lze říci, že technologická voda má parametry vody pitné. Licí hmota se připravuje z pitné vody, ale na všechny ostatní technologické operace ve výrobě - opracování výrobků, proplachy technologického zařízení, mytí technických zařízení, čištění forem tlakového lití apod. - se používá technologická voda. Po použití ve výrobním procesu se všechna tato voda znečištěná keramickou hmotou dostává sběrnými kanály do sběrných nádrží v čistírně bílých vod. Zde dochází k jejich vyčištění a následně se opět využívají ve výrobním procesu, nebo se vypouští zpět do řeky," konstatuje Ing. Pavel Tupý, vedoucí techniky v bechyňském výrobním závodu.

Od roku 2005 se v závodě Bechyně díky vylepšeným technologiím úpravny vod a čistírny bílých vod, dále i změnou výrobních postupů ve výrobní hale během technologického procesu, snížil odběr vody z řeky o 75 procent a došlo rovněž k 80procentnímu poklesu objemu vypouštěných vod zpět do řeky. Do modernizace technologie čištění vod bylo v letech 2005-2009 investováno cca 6 mil. Kč. Tyto investice přinesly zefektivnění procesu čištění vod a umožňují zvýšení recirkulace odpadních vod ve výrobním procesu.

Přímé investice do výrobního procesu zaměřené na redukci spotřeby vody a redukci odpadních hmot byly cca 6,5 mil. Kč. Stovky miliónů Kč byly investovány do modernizace výrobních technologií, které díky zlepšení výkonu, flexibility a produktivity výrobního procesu, sekundárně snižují spotřebu vody a redukují odpadní materiály. S poklesem spotřeby vody klesá množství chemikálií potřebných k jejímu vyčištění. Pro snížení spotřeby sloučenin chlóru se zde instalovalo zařízení pro dezinfekci technologické vody pomocí UV lampy. Všechny tyto aktivity směřují k redukci negativního vlivu závodu na bezprostřední okolí.

"Na licí hmotu, opracování výrobků, proplachy technologického zařízení, mytí technologických zařízení atd. se v našem závodě používá pitná voda. Po použití se částečně vrací do výrobního procesu, než se dostane do čistírny odpadních vod, část se spotřebuje při výrobě sádry, hmoty a glazury a odpaří se při sušení a výpalu výrobků. Na čistírně dochází k čištění vody od keramické hmoty i jiných nečistot a poté se vypouští do kanalizace společně s vodou splaškovou a dešťovou. Postupně dochází k poklesu spotřeby vody, a to ze stejných důvodů jako v Bechyni," přidává své zkušenosti Ing. František Niederhofer ze závodu Znojmo. V roce 2006 zde dosáhla průměrná měsíční spotřeba pitné vody 7378, 5 m3, v roce 2009 byla o 33,2 % nižší, tedy 4930,1 m3.

Z celkového množství vody na Zemi tvoří pitná voda pouhá 3 procenta, tedy asi 43,3 milionu kubických kilometrů, ovšem z tohoto množství je 2,7 % vázáno v ledu na pólech a ve vysokých horách. Průměrná spotřeba pitné vody na jednoho obyvatele planety přitom činí přes 100 litrů denně. Ale přibližně na polovinu z této spotřeby není nutné používat vodu pitnou - na splachování, praní, zalévání či údržbu našich domů a bytů. To je důležitý poznatek, který může pomoci snahám o rozumné hospodaření s tímto vzácným přírodním zdrojem, jak o to usiluje nadace We Are Water společně s koncernem Roca.

O nadaci We Are Water

Nadace We Are Water je jednou z iniciativ společnosti Roca, která se již od svého založení věnuje otázkám ochrany životního prostředí, ať již se jedná o vlastní produkty, nebo o výrobní postupy.

Roca si plně uvědomuje, že voda je jedinečným a omezeným přírodním zdrojem; proto více než 50 let v rámci svého výrobního programu vyvíjí technologie na úsporu vody a energií, a tak přispívá k vyváženější a trvale udržitelné koexistenci s naším prostředím. Úsilí společnosti Roca o odpovědné zacházení s vodou získalo založením nadace We Are Water nový rozměr.

Nadace si určila dva hlavní cíle: zvyšovat povědomí mezi institucemi i ve veřejnosti o nutnosti budovat novou kulturu šetrného zacházení s vodou, která by umožnila hospodářský rozvoj a trvale udržitelné světové zásoby vody. Druhý cíl se týká přímého zapojování do projektů zaměřených na zmírňování negativních dopadů nedostatku vhodných zdrojů vody. Nadace může vyvíjet aktivity v oblasti infrastruktury, vzdělávání, ochrany zdraví a výzkumu.

Nadace We Are Water může vyvíjet činnost buďto samostatně, nebo ve spolupráci na projektech společně s nevládními organizacemi - za předpokladu, že tyto projekty mají podobné cíle jako nadace samotná.