Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Virová krize mění zvyklosti, vyplývá to z dat spotřeby elektřiny a vody

Změna chování lidí vyvolaná potřebou omezit šíření viru se projevuje změnou špiček v odběru elektřiny a vody. V článku jsou uvedeny poznatky z Německa.

Ilustrativní obrázek, KLUDI COCKPIT Discovery
Ilustrativní obrázek, KLUDI COCKPIT Discovery

Změna životního rytmu lidí vynucená opatřeními na potlačení virové pandemie se projevuje na změnách v odběru elektrické energie a rovněž vody domácnostmi. K tomuto poznatku dospěli mnozí dodavatelé v sousedním Německu. Obvyklé ranní odběrové špičky se rozvolnily, případně posunuly někde o půl hodiny, někde i více.

V současné době evidentně milióny Němců vstává ráno později a také později si dávají oblíbenou ranní sprchu. Potvrzují to městské podniky v několika německých městech, které sledují dopady současných omezení na každodenní život svých zákazníků prostřednictvím měření spotřeby elektřiny a vody. V městském podniku v Augsburgu zjistili, že nárůst spotřeby elektřiny ráno začíná asi o hodinu později než obvykle. Podobná situace je v Lipsku. S velkou pravděpodobností lze i předpokládat, že mnoho lidí se sprchuje až po snídani. V Hamburku se ranní špička posunula dokonce o dvě hodiny. Během obvyklého týdne většina vody vytéká z vodovodních kohoutků mezi 7:45 až 8:15 hod. Tato špičková spotřeba se posunula do času mezi 9:30 a 10:00. Podobná změna byla zaznamenána i v oblasti Porúří.

Časové posuny však nejsou všude stejné. Například v Drážďanech mají odběrový vrchol v pondělí od 7.30 do 9.00, tedy o půl hodiny dříve než v Hamburku.

Je evidentní, že pokud jsou lidé více doma, případně mají volnější pracovní režim, začínají své denní aktivity později. Každý, kdo pracuje doma, šetří čas za dopravu do práce a zpět, a tak ráno nepospíchá. A pokud i děti nemusí chodit do školy, rovněž mohou snídat později.

Ilustrativní obrázek, pevný telefon (Datart, Domácí telefon Siemens)
Ilustrativní obrázek, pevný telefon (Datart, Domácí telefon Siemens)

V některých oblastech však k tak výrazným časovým posunům nedošlo, pouze se zpomalil nárůst ranní špičky, špička není tak výrazná, ale déle trvá. Podobná zjištění pochází například z Vestfálska, Würzburku nebo Norimberku.

K zajímavému zjištění dospěl provozovatel telefonní městské sítě M-Net při analýze změn telefonního a datového provozu. Nepřekvapí zvýšení datového provozu, ale překvapující je, že došlo k zásadnímu nárůstu využití pevných telefonů (připojených na kabelovou síť) o neuvěřitelných 50 %.

Zdroj:
Deutsche Presse-Agentur
Strom-Magazin

 
 
Reklama