Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Finále soutěže Učeň instalatér 2016 v Brně

Dlouhá řada pracovních ponků, u nich srovnané tašky s nářadím, tabule s nákresy instalací soutěžních úkolů. Napětí, soustředění, usilovná práce, 27 mladíků a 1 dívka. Finále soutěže součástí doprovodného programu Stavebního veletrhu Brno.

Dvacet sedm mladíků a jedna dívka zasedli ve středu 20. dubna 2016 do lavic zastupitelského sálu krajského úřadu Jihomoravského kraje. Sálu, jehož noblesu doplňovali vzácní hosté. Mezi nimi prezident Cechu topenářů a instalatérů České republiky Bohuslav Hamrozi, obchodní ředitel Veletrhů Brno, a.s. Tomáš Moravec, předseda představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Karel Havlíček a další. Již devatenácté finále soutěže odborných dovedností za zvuku fanfár zahájil radní Jihomoravského kraje Petr Šelepa. Popřál soutěžícím hodně úspěchů a připomněl důležitost a význam řemeslníků pro Českou republiku a její ekonomiku.

Zahajovací večer završili zástupci zúčastněných škol společně s organizátory a hosty netradičním zážitkem, projížďkou po centru Brna speciální pivní „šalinou“, soutěžící zvyšovali adrenalinu při závodění na motokárách.






Soutěž s mezinárodní účastí

Soutěž Učeň instalatér vyhlašuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Partnerem a odborným garantem soutěže je Cech topenářů a instalatérů České republiky. Organizátorem soutěže je již tradičně Střední škola polytechnická Brno, Jílová, p. o. pod taktovkou pana ředitele Andrzeje Bartośe. Právě díky usilovné práci organizátorů má soutěž zahraniční účast. V letošním ročníku mezinárodní punc soutěži propůjčily školy z Polska a Rakouska.

Stejně jako v minulých letech, i letos bylo finále soutěže součástí doprovodného programu Stavebního veletrhu Brno, který se konal ve dnech 20. – 23. dubna 2016 na brněnském výstavišti.

Letos i první instalatérka

Účastníci soutěže jsou žáci třetího ročníku středních odborných škol z celé České republiky. Učeň instalatér je tedy pro ně jakousi pomyslnou zkouškou, kolik znalostí a dovedností za tři roky studia získali, než budou vpuštěni do pracovního života. Je třeba mít na mysli, že šikovných řemeslníků je v České republice potřeba stále hodně a zajímavých pracovních příležitostí je pro ně víc než dost.




Samotný závěr soutěže, slavnostní vyhlášení výsledků a předávání cen se konalo v moderních prostorách pavilonu A, takzvané Rotundě. Celkem odborná komise vyhodnotila pět kategorií. Celkovým vítězem se stal zástupce školy z Hradce Králové Jan Hanák, který si za svůj výkon odnesl pohár (CTI ČR), plaketu Jihomoravského kraje, tablet (E S L, a.s.), sadů baterií (Hansgrohe) a další ceny. Jen těsně za ním byl Josef Bělehrádek ze Střední školy polytechnické Brno, Jílová, p. o. a na třetím místě se umístil Marcel Karola ze Středního odborného učiliště Uherský Brod, Svatopluka Čecha. Jediná soutěžící dívka ze Střední školy obchodu, řemesel a služeb, Žamberk se umístila v silné konkurenci mužů na šestém místě.

Zúčastněné školy z Rakouska a Polska jsou zařazeny a hodnoceny ve vlastní kategorii. Poháry pro vítěze si stejně jako v loňském roce odnesli zástupci školy z rakouského Ziestersdorfu.

Každý je vítěz


Finále soutěže je především o jeho účastnících… Říká se, že vítěz může být jen jeden. Pro mě jsou vítězové všichni zúčastnění. Všichni finalisté museli v krajských kolech prokázat, že jsou ti nejlepší. Ve svých odborných znalostech, manuální zručnosti, vytrvalosti a hlavně síle své sebemotivace. Je třeba ocenit jejich píli, díky které se probojovali až do finále, kde reprezentovali nejen sebe, ale také svou školu. Chci říct: „Jste nejlepší. Věřím, že uvědomění si a ocenění vlastních úspěchů vám bude pomáhat i v budoucnu k dosažení velkých věcí, a to nejen v pracovní sféře. Jen vy sami se obrazně řečeno můžete posunout z místa, kde právě jste. Na vás záleží, jaká rozhodnutí učiníte a kam vás povedou. A jste to opět vy, kdo způsobí, zda vaše rozhodnutí, ten první krok na cestě k úspěchu, bude naplněn. Dobrá zpráva je, že základ k tomu již teď máte k dispozici – dovednosti a znalosti a hlavně víru v sebe sama. Ta vás zaručeně povede vždy tím správným směrem.

Rádi bychom všem zúčastněným soutěžícím popřáli, ať tu víru ve vlastní schopnosti a dovednosti spolu s kreativitou a zdravým rozumem máte vždy při sobě. Držíme vám palce a věřím, že budete dobrými reprezentanty svého řemesla.“

 
 
Reklama