Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Pomozte postavit záchod v Angole

V Angole, kde v minulosti působila organizace Člověka v tísni, vám vesničané ukážou latrínu. Lidé z rozvojových zemí jsou na své záchody velice pyšní, pokud nějaké mají. Miliarda lidí přitom nemá přístup k žádné formě záchodu. Vy můžete pomoci toto změnit, díky charitativnímu e-shopu Skutečný dárek.

Pokud dnes přijedete do vesnice v Angole, kde v minulosti pracovali týmy organizace Člověka v tísni, tak je docela možné, že jednu z prvních věcí, které vám vesničané ukážou, bude jejich latrína. Lidé z rozvojových zemí jsou na své záchody velice pyšní, pokud nějaký mají. Jsou také ve své zemi v jasné menšině, protože 2,4 miliardy lidí nemají přístup k vylepšeným sanitačním zařízení a z toho celá 1 miliarda nemá přístup k jakékoli formě záchodu. Vy můžete pomoci toto změnit, díky charitativnímu e-shopu Skutečný dárek.

Latrína je jako pro nás rolls royce zaparkovaný před domem

“Pro chudé lidi ve vesnicích vzdálených několik hodin od nejbližšího města je latrína vlastně jako pro nás rolls royce zaparkovaný před domem,” vysvětluje Jan Faltus, expert Člověka v tísni na sektor vody a sanitace, který strávil několik let v Angole i Etiopii. A stejně jako jsou různé typy rolls royců, tak existují i různé druhy latrín, které se v Africe staví. Od roku 2010 spolupracoval Člověk v tísni s UNICEF, a zlepšovali sanitaci a hygienu v Africe.

V zemi jako je Angola, kde neexistuje řádná ekonomika a pěněžní systém, který by mohl podpořit obyvatele při stavbě latrín, je velice obtížné financovat latrínu, která vydrží delší dobu. Proto se mnohem častěji staví latríny typu “Basic”. Každá latrína je dvou až tří metrů hluboká díra; na díru se pak pokládají větve, které jsou vyplněny hlínou, aby zůstal jenom menší otvor, který slouží jako samotná latrína. Typy záchodů se pak liší v tom co se postaví kolem díry. Typ Basic je jednoduchá dřevěná konstrukce, která je pak vyplněná suchou trávou a v jedné stěně zůstane otvor, který slouží jako dveře. I taková jednoduchá konstrukce může značně zlepšit zdraví celé vesnice, protože patogeny, které způsobují různé průjmové a respirační nemoci se nemohou tak snadno šířit.




Vlevo Basic - jednoduchá dřevěná konstrukce, vpravo “semi-improved” se střechou. Foto: Archiv Jana Faltuse

Dalším vylepšením je pak typ “semi-improved”. Zde je stále ta stejná dřevěná konstrukce, ale navíc je přidána střecha ze stejné dřevěné konstrukce a suché trávy. Také se často objevuje nějaká forma dveří, například kus plachty či látky. Nemoci se šíří z výkalů tím, že když uschnou tak se poté rozpadnou na prach, který pak vítr může roznést po celé vesnici a tím se patogeny dostanou do jídel, vody i do přímého kontaktu s lidmi. Dřevěná budka kolem díry tedy zabraňuje prachu v šíření po vesnici.
“Než jsme si postavili záchod, mívala především naše dvouletá dcera často průjem a museli jsme chodit k lékaři, což nás stálo peníze,” vysvětluje Mebrat Motalo z Etiopie, která má nyní díky záchodu zdravější rodinu a navíc peníze, které může použít například na podpoření svého živobytí.




V Etiopii (a občas i v Angole) se stavějí typy “Improved”, které mají vydržet delší dobu, a neměla by být potřeba je často opravovat. Foto: Archiv Jana Faltuse

V Etiopii existuje jistá ekonomika, takže tam je přístup ke stavbě záchodů více marketingový.
Člověk v tísni podporuje různé firmy, které stavějí záchody na zakázku, čímž pomáhá místní ekonomice a zároveň není přímo zapojen do pomoci, takže si lidé nezvyknou na výpomoc humanitárních organizací. V Angole typy Basic a Semi-improved často vydrží pouze dva, tři roky než jsou odneseny deštěm, avšak v Etiopii (a občas i v Angole) se stavějí typy “Improved”, které mají vydržet delší dobu, a neměla by být potřeba je často opravovat. Tyto typy se staví z cihel či kamenů, které jsou spojovány hlínou či cementem. Na střechu se používá dřevěná konstrukce a suchá tráva, která je však přidělána ke stěnám, aby nebyla šance že bude odnesene například větrem. Dveře jsou ze dřeva, případně pokryté nějakou látkou. Co je zásadní je, že tento typ latrín se staví na základech, nejsou jenom položeny na holé zemi.

Kupte k Vánocům záchod

Charitativní e-shop Skutečný dárek je příležitost koupit například kozu, osivo či první knížku, kde vy obdržíte certifikát o vašem nákupu, který můžete darovat jako dárek, a samotný dárek pak obdrží potřebná rodina v cílových oblastech. Od roku 2012 je také možné zakoupit záchod. Za poslední tři roky se jich prodalo již 2 535 v celkové hodnotě 1 521 000 Kč. I díky těmto prostředkům mohl Člověk v tísni zlepšovat hygienické podmínky v rámci svých misí v Asii a v Africe. V Etiopii bylo v posledních dvou letech v domácnostech postaveno 1 872 nových latrín a opraveno 3 233 latrín stávajících. V Angole Člověk v tísni z českých peněz kofinancoval stavbu 4 441 latrín pro 95 tisíc lidí ve 280 vesnicích.

Zdroje: rozvojovka.cz, skutecnydarek.cz




Foto: Archiv Jana Faltuse
 
 
Reklama