Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Význam vody pro lidský organismus a pitný režim člověka

Tělo je až z 60 % tvořeno právě vodou a tuto životodárnou tekutinu obsahuje naprosto každá živá buňka v našem těle. Není proto divu, že kvalita konzumované vody je pro naše zdraví naprosto klíčová.

Člověk bez vody nepřežije déle než 3 dny a již po několikahodinovém žíznění dochází ke snížení obsahu vody v lidském těle a k narušení mnoha biologických procesů. Ideální objem zkonzumované vody se odvíjí od různých faktorů, zejména pak od věku, váhy člověka, fyzické aktivity či teploty okolního prostředí. Důležité je také zdůraznit, že do konzumované vody se počítá i voda obsažená v potravinách.  

Dospělý člověk by při běžné pokojové teplotě a žádné nebo mírné fyzické námaze měl vypít zhruba 30 ml vody na 1 kg tělesné hmotnosti denně, tedy člověk s váhou 70 kg by měl zkonzumovat 2,1 litru vody denně. V případě fyzicky namáhavé práce, aktivního sportování či vysoké teploty vzduchu se může objem konzumované vody zvýšit až na dvojnásobek. 

U dětí do 3 let by správný pitný režim měl obsahovat 100 ml tekutin na 1 kg tělesné váhy, u kojenců do 6 měsíců až 150 ml - do tohoto objemu se ovšem počítá i mateřské mléko. U plně kojeného dítěte je tedy hydratace dostatečná a není nutné tekutiny doplňovat vůbec. 

Organismus dětí, seniorů, těhotných žen či chronicky nemocných lidí je kromě dehydratace navíc mnohem náchylnější k negativním vlivům škodlivin, které jsou bohužel v pitné vodě přítomny ve stále vyšších koncentracích - může se jednat o chemické znečištění, mikroskopické mechanické částice či mikroorganismy. Kupování balené vody ovšem není dlouhodobě udržitelné. Řešením je proto vhodný domácí filtr na vodu. Filtrování vody vám zajistí čistou a zdravou vodu srovnatelnou s kojeneckou.

Vyberte si domácí filtr na vodu


 
 
Reklama