Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zdravotní rizika pitné vody z kohoutku

Byť je kvalita pitné vody v ČR přísně hlídaná a obecně se považuje za bezpečnou a zdravou, určitá zdravotní rizika s sebou nese i konzumace vody z kohoutku. Řešením je dezinfekce a filtry na vodu.

Především je nutné si uvědomit, že při čištění, úpravě a distribuci kohoutkové vody hraje významnou roli technika a lidský faktor. Ke kontaminaci tak může dojít při havárii potrubí, poruše, záplavách či při selhání lidského faktoru. Při takových událostech hrozí znečištění chemické, mechanické nebo mikrobiální. Kontaminovanou vodu přitom většinou nelze odhalit smyslově - nemusí páchnout ani být zakalená.

Největší riziko pro zdraví člověka představuje znečištění pitné vody koliformními bakteriemi z fekálií, které způsobují infekce a lokální epidemie. Vlastní zdroje pitné vody mohou podobně kontaminovat například netěsnící žumpa, hnojiva či uhynulá zvířata. Otrava vodou se nejčastěji projevuje jako akutní gastroenteritida a žaludeční kolika, ale výjimečné není ani nakažení hepatitidou A. Tyto infekce mohou být život ohrožující, zejména pak pro malé děti, seniory a lidi s oslabenou imunitou.

Při krátkodobé kontaminaci postačí kohoutkovou vodu převařit, z dlouhodobého hlediska je ovšem výhodná investice do preventivní dezinfekce a filtrace pitné vody. Vodu lze dezinfikovat chemicky pomocí chloru nebo fyzikálně pomocí UV lamp. Filtr na vodu s aktivním uhlím poté odstraní zbytky chemických látek a vylepší senzorické vlastnosti vody. Pro odstranění pevných částic slouží filtry mechanických nečistot.

Nezapomínejte, že mikroorganismy se do těla mohou dostat nejen pitím vody, ale i přes kožní oděrky, vdechnutím vody nebo konzumací potravin umytých v znečištěné vodě.

Podívejte se na filtry na vodu


 
 
Reklama