Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nové rozvody pro Pivovar Kamenice

Kamenice nad Lipou je mezi turisty oblíbené město v okrese Pelhřimov. Jeho historické jádro je městskou památkovou zónou. Zahrnuje Městské muzeum, Kamenický zámek se zámeckým parkem, a i nově zrekonstruovaný Kamenický pivovar, který je umístěn v bezprostřední blízkosti zámku.


Rozvody topení a chlazení Viega Prestabo. (foto: Viega)

Právě Kamenický pivovar, jehož historie sahá až do 15. století, a jehož provoz byl nedávno po téměř 70 letech znovu obnoven, se stal cílem mnoha nejenom pivních výletníků. Celý areál pivovaru byl kompletně sanován a zrekonstruován, a to doslova od základů až po střechu. Kromě běžných stavebních prací byla velká pozornost věnována, vzhledem k povaze stavby a navazujícím provozům, jako je restaurace nebo minipivovar, především vnitřním rozvodům pitné vody, topení a chlazení.

Rekonstrukci těchto technologií realizovala firma pana Dušana Dzamuliče, která se již od roku 2001 zaměřuje na instalaci topení, vody, odpadu, plynu a klimatizace. Pro rozvody pitné vody byl použit lisovací nerezový systém Viega Sanpress, který nabízí kvalitu, provozní spolehlivost, a především prvotřídní zdravotní nezávadnost. Sanpress Inox byl kromě běžných sanitárních rozvodů použit také pro rozvody glykolového chlazení. O samotné chlazení a topení se stará celkem šest tepelných čerpadel která jsou doplněna dvěma stacionárními nerezovými kondenzačními plynovými kotli Buderus Logano plus SB625-185 s celkovým výkonem 370 kW a hmotností 1,5 tuny. Technologie rozdělovačů topných okruhů plošných otopných systémů a vybavení kotelny včetně chladicích okruhů je realizováno pomocí kombinace osvědčeného systému spojování měděných trubek Viega Profipress a systému Viega Prestabo z nelegované (uhlíkové) oceli 1.0308 (E235), podle DIN EN 10305 3 s vyžitím velkých průměrů, a to až do dimenze DN108.

Instalace UT, CHL, ZTI technologií probíhala na etapy po celou dobu rekonstrukce pivovaru, tedy po dobu téměř dvou let. Podílelo se na ní celkem 6 spolupracovníků. A i když se na první pohled může zdát, že instalace byla ve svém důsledku podobná těm průměrným, není to pravda.

Potrubní systémy


Viega s.r.o.
logo Viega s.r.o.

Společnost Viega s téměř 5000 zaměstnanci po celém světě patří k předním výrobcům instalační techniky v oblasti sanity a vytápění. Na trvalém úspěchu firmy se pracuje v deseti světových lokalitách. Výroba je soustředěna do čtyř výrobních závodů v Německu.

 
 
Reklama