Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Napouštění vany ode dna

Klasické vanové baterie postupem času zastarávají a stávají se neestetickými. Jsou náchylné na znečištění mikroorganismy a vodním kamenem. Mnoho uživatelům navíc ve vaně neustále překáží nebo je nějakým způsobem omezují.


Vše podstatné se ukrývá uvnitř, resp. pod vanou, aby okolo vany nikde nic nepřekáželo.

Při jejich používání jsou rovněž hlučné a okolí vany je také zpravidla neustále mokré a tím opět znečištěné od vodního kamene. Spolehlivé, estetické a bezúdržbové řešení těchto problémů nabízí soupravy Multiplex Trio F a Rotaplex Trio F od společnosti Viega.

Souprava samotná je vlastně zcela neviditelná. Tvoří ji pouze ovládací otočná rozeta umístěná na stěně vany a krytka odtoku na jejím dně. Vše ostatní je skryto pod vanou a v odtokovém tělese, přes které voda do vany při napouštění neviditelně a bezhlučně vtéká. Nedochází tak k ochlazování vody okolním vzduchem jako při klasickém napouštění a rovněž nedochází ke znečišťování okolí vany.

Napouštění a požadovaná teplota vody se ovládají standardně baterií, avšak umístěnou v okolí vany. Tato baterie dále obsahuje jen ovládací páčku, nikoli kohoutek. Její umístění je proto flexibilnější, nemusí se brát ohled na přítok vody do vany. Vzhledem k subtilnosti je napouštěcí a odtoková souprava opravdu nadčasová, rovněž její údržba je snadnější a hygieničtější. Pro dodatečnou montáž vyžaduje odtokový otvor ve vaně o průměru 52 mm (Multiplex Trio F) nebo 90 mm (Rotaplex Trio F) a instalační světlost pod dnem vany alespoň 110 mm. Soupravu lze instalovat i u van s opravdu úzkým okrajem, přepadový díl potřebuje za vanou pouhých 33 mm.

Důkladné konstrukční a funkční oddělení přítoku a odtoku v rámci soupravy zaručuje, že jsou dodržovány všechny příslušné požadavky směrnic DIN EN 1717 a DIN 1988 na ochranu pitné vody před zpětným proudem odpadní vody. Soupravy jsou k dostání v různých délkách, aby nebyl zákazník omezen při výběru vany. To, že se jedná o výkonnou soupravu, dokazuje fakt, že vodu do vany lze napouštět rychlostí 0,33 l/s a výkon odtoku dosahuje 0,85 l/s u otvoru 52 mm a 1,0 l/s u otvoru 90 mm.


Viega s.r.o.
logo Viega s.r.o.

Společnost Viega s téměř 5000 zaměstnanci po celém světě patří k předním výrobcům instalační techniky v oblasti sanity a vytápění. Na trvalém úspěchu firmy se pracuje v deseti světových lokalitách. Výroba je soustředěna do čtyř výrobních závodů v Německu.

 
 
Reklama