Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Praha Uhříněves se zapojila k projektu balené vody

Městská část Praha 22 – Uhříněves se zapojila k projektu balené vody - donášky přímo do bytu pro zdravotně postižené. PVK využívají balenou vodu také při haváriích či dlouhodobých výlukách

Balená voda pro zdravotně postižené i v Praze 22,  foto PVK, a.s.
Balená voda pro zdravotně postižené i v Praze 22, foto PVK, a.s.

Aktualizace 22.8.2019:
Balená voda míří do dalších městských částí
Projekt balené vody, tedy donáška přímo do bytu pro zdravotně postižené, se nezadržitelně valí českou metropolí. Nově se připojily městské části Praha 18, Praha 19 a Praha 21. „Celkový počet městských částí zapojených do projektu tak stoupl na osmnáct a s dalšími vyjednáváme,“ uvedl tiskový mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací, garanta projektu, Tomáš Mrázek.


Uhříněves se stala čtrnáctým členem „rodiny balené vody“ a připojila se tak k Praze 2, Praze 3, Praze 4, Praze 5, Praze 6, Praze 8, Praze 12, Praze 13, Praze 14, Praze 15, Praze 16, Praze 20 a městské části Březiněves.

„Tato služba je aktivována při výlukách či haváriích delších než pět hodin. Jediné, co musí zájemce učinit, je registrace prostřednictvím předpřipraveného formuláře. A pak už stačí v případě mimořádně události odpovědět na naši výzvu a balenou vodu si domů objednat,“ sdělil tiskový mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací Tomáš Mrázek.

Místostarostka Prahy 22 Kateřina Erbsová uvedla: „Jsem ráda, že se naše městská část do projektu zapojila. V kritických situacích, jako je třeba havárie dodávky vody, musíme myslet především na ty, kteří si sami pomoci nemohou nebo jen s velkými obtížemi. Zároveň si přeji, aby takových událostí bylo, co nejméně.“

Všechny kontejnery s balenou vodou jsou vybaveny čipy, takže PVK mohou sledovat jejich přesnou polohu a zároveň mají přehled pohybů kontejnerů od výrobní linky přes sklady do samotné distribuce. Do každého kontejneru se vejde zhruba sto dvoulitrových sáčků.


Balicí linka je instalována v úpravně vody Káraný

Celý proces balení vody do sáčků včetně použité folie je v souladu se zákonem č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a souvisejících předpisů. Potřebné údaje o jakosti pitné vody, včetně data spotřeby, jsou uvedeny na sáčku. Jakost vody v sáčcích je průběžně kontrolována akreditovanou laboratoří. PVK využívají balenou vodu také při haváriích či dlouhodobých výlukách jako náhradní zdroj zásobování pitnou vodou. Přednostně jsou kontejnery přistavovány před školky, školy, sociální a zdravotní zařízení nebo domovy seniorů.

 
 
Reklama