Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Pražské vodovody spustily nový dispečink za více než 100 milionů

Pražské vodovody a kanalizace spustily nový systém řízení a správy vodohospodářské sítě v hlavním městě. Speciální dispečink bude hlídat mimo jiné kvalitu vody, informovat o haváriích a výlukách.

Dále také bude sledovat bezpečnost vodohospodářských zařízení. Systém podle PVK rovněž pomůže zrychlit opravy havárií vody. Jeho zřízení vyšlo na více než 100 milionů korun. "Jednotlivé komponenty systému jsme vyvíjeli několik let," uvedl generální ředitel PVK Petr Mrkos.

Dispečink se skládá z deseti různých oblastí - mezi nimi systému dispečerského řízení, kontroly kvality vody, sledování výroby a spotřeby vody, plánování údržby a oprav, ochrany vodohospodářských zařízení, optimalizace nákladů nebo systému krizového řízení. "Díky integraci jsme zefektivnili řízení celého vodohospodářského systému a zrychlili řešení provozních situací, zároveň jsme schopni rychleji detekovat havárie vodovodů," uvedl Mrkos.

Novinkou například je, že Pražané budou moci na webových stránkách PVK sledovat mapové podklady s informacemi o haváriích a odstávkách vody, a to včetně systému a způsobu náhradního zásobování. V rámci ochrany vodohospodářských zařízení pak budou objekty on-line připojeny na policii, stejně tak budou dispečeři prostřednictvím internetu hlídat kvalitu vyráběné vody.

PVK v loňském roce vyrobily 101.181 m3 vody. Praha je zásobována jednak ze Želivky, odkud do hlavního města teče zhruba 75 procent vody, čtvrtinu vody pak vyrobí úpravna Káraný. Jako v podstatě záložní zdroj pak slouží vodárna v Podolí.

 
 
Reklama