Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Pohodlí na toaletě zvýší duroplastové sedátko, větší hygienu zajistí antibakteriální směs stříbra

Lidé se stále častěji poohlížejí po inovativních doplňcích, které zpříjemňují používání toalety. Na té totiž podle průzkumů průměrně strávíme tři měsíce svého života. Oblíbená jsou v současnosti duroplastová sedátka, která zmírňují studený pocit při dosednutí, či antibakteriální toalety zajišťující větší hygienický komfort. Inovace očekáváme i v budoucnu, například hi-tech toalety slibují vyhřívaná sedátka, poslech hudby i plně automatické ovládání.

Tip č.1: Antibakteriální sedátko eliminuje počet bakterií

Kromě pohodlí jsou v dnešní době při návštěvě toalety důležité i zvyšující se nároky na hygienické standardy a bezproblémovou údržbu záchodu. Podle britské studie z roku 2013 se na záchodovém prkénku nachází přibližně 20 druhů mikroorganismů. Žádaná jsou proto v dnešní době antibakteriální WC sedátka. „Sloučeniny stříbra, které antibakteriální sedátka obsahují, mají bakteriostatickou účinnost a pomáhají snižovat hustotu mikrobů až o dva řády. Pro tato sedátka je typický pololesklý vzhled, který zvyšuje odolnost proti běžnému pohledovému znečištění. Masivní konstrukce dobře odolává mechanickému poškození. Antibakteriální sedátko lze navíc univerzálně využít na mnoho typů mís,“ uvádí Radka Prokopová ze společnosti Alcaplast, která je největším výrobcem sanitární techniky ve střední a východní Evropě.

Tip č. 2: Duroplast zvyšuje pohodlí při dosednutí

Oblíbeným materiálem pro výrobu WC sedátek je i duroplast, směs polyesterové pryskyřice, vápence a skla. Jeho výhodou je schopnost výrazně snížit nepříjemný pocit při dosednutí na studenou plochu sedátka. Duroplast patří mezi takzvané termosety, které lépe odolávají vnějšímu mechanickému poškození než jiné materiály. Charakteristickou vlastností je rovněž barevná stálost.

Tip č. 3: Praktická sedátka umožňují snadnou údržbu

Novinkou posledních let je také varianta duroplastových WC sedátek, jejichž součástí jsou navíc panty s takzvaným click systémem. „Mechanismus click umožňuje snadné sejmutí sedátka z mísy, díky čemuž lze jednoduše vyčistit jak sedátko, tak mísu. Toto provedení splňuje náročné hygienické požadavky, protože se keramika snadno čistí i v místech, která jsou u běžných typů toalet obtížně dostupná,“ vysvětluje Radka Prokopová ze společnosti Alcaplast.

Alcaplast click systém
Click systém
Alcaplast Softclose
Softclose

Tip č. 4: Systém Softclose brzdí náraz sedátka i víka

Moderní je i takzvaný Softclose mechanismus, který snižuje riziko poškození při zavírání sedátka a víka. Sedátko je vybaveno hydraulickou brzdou instalovanou v pantu, která zajišťuje jeho hladké a tiché dosednutí na keramický povrch mísy. Díky tomu je oblíbená i u osob se sníženou pohyblivostí nebo na veřejných toaletách, kde zabraňuje úrazům či poškození mísy, nebo v rodinách s malými dětmi.

Tip č. 5: Pro rodiny s dětmi se hodí integrovaná vložka pro děti

Pro rodiny s malými dětmi je praktickým pomocníkem dětská vložka, která se integruje přímo do WC sedátka. Díky magnetu drží na víku sedátka a při běžném používání dospělým nezavazí, dítě ji však vždy jednoduše uvolní. Před dalším použitím je opět přichycena k hornímu víku. I malé děti tak mohou bezpečně a pohodlně používat běžnou toaletu. V případě, že ji děti nepotřebují, ji lze snadno odstranit a do budoucna opět využít.

Alcaplast A64S
Alcaplast A64S
Alcaplast A606

Tip budoucnosti: Futuristické toalety nabídnou vyhřívané sedátko i noční světlo

Inovativní trendy nás čekají i v budoucnosti, kde se sanitární technika úzce propojí s moderními technologiemi. Již dnes existují reálné představy o „chytrých“ toaletách. Jejich společnou vizí je zajištění maximálního uživatelského komfortu, splnění nejnáročnějších hygienických požadavků a ušetření spotřeby energie. Objevují se například toalety s dálkovým ovládáním a možností vyhřívání. Toaleta zvaná Neorest zase slibuje automatické odstranění veškerého odpadu za pomoci fotokatalytických reakcí a nežádoucího zápachu skrze karbonové filtry. Součástí je i deodorizér, který přímo z mísy vypustí příjemnou vůni, či noční podsvícení toalety.

AlcaplastAlcaplast
AlcaplastAlcaplast

Alcadrain s.r.o.
logo Alcadrain s.r.o.

Společnost ALCA je největší český výrobce sanitární techniky. Vyrábí podlahové žlaby a vpusti, předstěnové instalační WC systémy, montážní rámy, WC plastové nádržky, WC tlačítka, napouštěcí a vypouštěcí ventily, sifony a další koupelnové příslušenství.