Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Alcaplast: Navraťme spolu vodu přírodě

Píše se rok 2018. Dvě a půl miliardy lidí na světě přesto podle UNICEF, Dětského fondu Organizace spojených národů, nemají doma vlastní toaletu. S nedostatkem vody navíc na planetě Zemi bojuje každý desátý člověk, celkem tedy asi 783 milionů obyvatel. I proto se společnost Alcaplast, nejvýraznější hráč na trhu sanitární techniky ve střední a východní Evropě, rozhodla připomenout si Světový den vody, který každoročně připadá na 22. března.



„Letošním tématem Světového dne vody je Nature for water, což bychom mohli chápat jako navrácení vody přírodě. Vnímám to zároveň i jako výzvu pro nás všechny alespoň jednou v roce se zamyslet nad tím, co můžeme udělat pro to, abychom s vodou co nejvíce šetřili,“ vysvětlila výkonná ředitelka společnosti Alcaplast Radka Prokopová.

Společnost Alcaplast se podle jejích slov snaží vyvíjet takové produkty, které jsou k přírodě co nejšetrnější. „Jde o oblíbené moduly ECOLOGY, které nabízí zákazníkům kromě designového vzhledu také šetrné splachování toalety s pouhými 2/4 litry vody, a tedy i možnou úsporou až 33 procent,“ poznamenala ředitelka Prokopová. Moduly ECOLOGY navíc obdržely už v roce 2014 na veletrhu The Big 5 v Dubaji ocenění Gaia Awards v oblasti udržitelného rozvoje.

Světový den vody se slaví pravidelně od roku 1993, kdy jej v brazilském Rio de Janeiru schválilo Valné shromáždění OSN. Navrhla jej však již v roce 1992 Mezinárodní asociace pro zásobování vodou a Mezinárodní asociace pro ochranu vod před znečištěním. Za zmínku jistě stojí, že jejím prezidentem byl v té době uznávaný český odborník na technologii vody profesor Petr Grau. V současnosti tvoří právě voda 71% povrchu Země. Cílem tohoto mezinárodního projektu je upozornit na důležitost, nenahraditelnost, čistotu a ochranu sladkovodních vod a jejich zdrojů a na šetření s nimi. Řeší však také dopady nedostatku vody, hygieny a sanitace na nejohroženější skupinu, kterou jsou děti.

Z důvodu průjmových onemocnění totiž každý den ve světě umírá 2 000 dětí ve věku do pěti let – více než 90 % těchto úmrtí (1 800 úmrtí nejmenších dětí denně) je spojeno se závadnou vodou, nedostatečnou hygienou a neexistencí toalet. Přičemž polovina těchto úmrtí připadá na pouhých 5 zemí – Indii, Nigérii, Demokratickou republiku Kongo, Pákistán a Čínu.


Alcadrain s.r.o.
logo Alcadrain s.r.o.

Společnost ALCA je největší český výrobce sanitární techniky. Vyrábí podlahové žlaby a vpusti, předstěnové instalační WC systémy, montážní rámy, WC plastové nádržky, WC tlačítka, napouštěcí a vypouštěcí ventily, sifony a další koupelnové příslušenství.