Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Elektrotvarovky Frialen® v aplikacích – spolehlivé spojení potrubí PE-HD

Elektrotvarovky Frialen® se uplatní nejen v plynáresntví, ale také ve vodárenství i průmyslu

Elektrotvarovky FRIALEN® jsou pro spojování polyetylénového potrubí úspěšně používány již více než 30 let a mezi montážními společnostmi jsou velmi oblíbené pro svoji kvalitu, bezpečnost, spolehlivost a také snadnou zpracovatelnost.

Polyetylénové potrubí našlo své uplatnění nejen v zásobování plynem, pitnou vodou či tlakovém odvodnění, ale také v průmyslu, podtlakové a gravitační kanalizaci a u odpadních vod.

Elektrotvarovky FRIALEN® jsou jediné elektrotvarovky na trhu s odkrytou topnou spirálou, která umožňuje stejnoměrné prohřátí materiálu tvarovky i trubky a tím nejkvalitnější svar.

Odvodnění horních povrchů v dolech Bílina

Společnost GLYNWED dodala elektrotvarovky FRIALEN pro vysazení tří odboček pro vzdušníky. Jedná se o sedlové tvarovky SA-XL d 630/160 mm. K navařování se využívá speciální podtlakové technologie. Svařování probíhá při podtlaku −0,8 barů. Podtlak je vytvořen pomocí vývěvy ve vnitřním prostoru odbočky. Prostor mezi sedlem a trubkou je těsněn obvodovým gumovým těsněním a odbočka je utěsněna speciálním přípravkem. Ten je spojen s vývěvou, která vytváří potřebný podtlak. Tvarovka je přitlačována k potrubí atmosférickým tlakem.

Obr. č. 1a: Severočeské doly Bílina. Glynwed elektrotvarovky
Obr. č. 1: Severočeské doly Bílina
Obr. č. 1b: Severočeské doly Bílina. Glynwed elektrotvarovky
Obr. č. 1c: Severočeské doly Bílina. Glynwed elektrotvarovky

Obrázek č. 2: Navařování sedlové odbočky SA-XL d 630/160 mm. Glynwed elektrotvarovky
Obrázek č. 3: Navařování sedlové odbočky SA-XL d 630/160 mm. Glynwed elektrotvarovky

Obrázek č. 2 a 3: Navařování sedlové odbočky SA-XL d 630/160 mm
Obrázek č. 4: Vysazená odbočka SA-XL d 630/160 mm. Glynwed elektrotvarovky
Obrázek č. 4: Vysazená odbočka SA-XL d 630/160 mm

Navrtávací odbočka SA-XL bez vrtáku

Sedlová tvarovka, která se používá pro vysazování odboček nebo odvětrání potrubí velkých dimenzí bez tlaku či za provozního tlaku. Jedná se o tvarovku s odkrytou topnou spirálou, která slouží k optimálnímu přenosu tepla.

 

Rozvod chladicí vody ČESANA Mladá Boleslav

Česana je název vývojového centra Škoda Auto v Mladé Boleslavi. Toto centrum bylo rozšířeno o další technickou budovu, ve které probíhá vývoj a zkoušení motorů. Budova je vybavena několika zkušebními jednotkami motorů. Rozvody chladící vody jsou z PEHD svařované elektrotvarovkami Frialen v dimenzích d 20, 32, 50, 63, 75 a 90 mm. Montáž potrubních rozvodů provedla firma Alpine Energie Česko spol. s r.o.

Obr. č. 5: Spojení potrubí elektrotvarovkami FRIALEN® – FRIALONG, redukce. Glynwed elektrotvarovky
Obr. č. 5: Spojení potrubí elektrotvarovkami FRIALEN® – FRIALONG, redukce
Obr. č. 6 a 7 využití elektrotvarovek FRIALEN pro rozvod chladicí vody. Glynwed elektrotvarovky
Obr. č. 6 a 7 využití elektrotvarovek FRIALEN pro rozvod chladicí vody. Glynwed elektrotvarovky
Obr. č. 6 a 7 využití elektrotvarovek FRIALEN pro rozvod chladicí vody. Glynwed elektrotvarovky
Obr. č. 6 a 7 využití elektrotvarovek FRIALEN pro rozvod chladicí vody. Glynwed elektrotvarovky
 
Obr. č. 6 a 7 využití elektrotvarovek FRIALEN pro rozvod chladicí vody
 

Oprava vodovodu Mikulovice – Pardubice

Obr. č. 9a: Potrubí PE pro opravu vodovodu. Glynwed elektrotvarovkyObr. č. 9b: Potrubí PE pro opravu vodovodu. Glynwed elektrotvarovkyObr. č. 9c: Potrubí PE pro opravu vodovodu. Glynwed elektrotvarovkyObr. č. 9: Potrubí PE pro opravu vodovodu

Jedná se o opravu zásobního řadu z vodojemu Mikulovice do rozdělovacího objektu na jižním okraji Pardubic. Byl postaven v roce 1957. Materiál šedá litina, DN 500, délka 2490 m. Litinové potrubí bylo uloženo do betonové chráničky. Vzhledem ke stáří vodovodu se dá předpokládat, že může dojít k jeho poruše.

Došlo k poruše mezi dvěma šachtami, vzdálenými od sebe cca 30 m. Vodovod byl odstaven, betonová chránička se otevřela a řešil se způsob jeho opravy. Bylo rozhodnuto, že k opravě vodovodu se použije potrubí z PE-HD d 500 mm, v tlakové řadě SDR 17, které bude svařeno natupo). Vzhledem k velké tepelné roztažnosti PE, která by mohla způsobit při teplotních změnách vysunutí hrdlových spojů na stávajícím potrubí ze šedé litiny, bylo nutné provést konstrukční úpravu, která by zamezila axiálnímu pohybu původního potrubí v betonové chráničce. To se vyřešilo použitím rozkladových čtvercových desek z PP o straně v délce jednoho metru), které se opírají o stěnu betonové šachty a z druhé strany jsou jištěny navařenou spojkou UB K napojení PE potrubí na stávající potrubí ze šedé litiny se použily mechanické spojky z tvárné litiny. Oprava byla provedena během čtyř dnů.

Obr. č. 8: Otevření betonové chráničky. Glynwed elektrotvarovky
Obr. č. 8: Otevření betonové chráničky
Obr. č: 10 Použití rozkladových PP desek. Glynwed elektrotvarovky
Obr. č: 10 Použití rozkladových PP desek
Obr. č: 10 Použití rozkladových PP desek. Glynwed elektrotvarovky
Navaření elektrospojky FRIALEN®. Glynwed elektrotvarovky
Navaření elektrospojky FRIALEN®
Glynwed elektrotvarovky


Aliaxis Česká republika s.r.o.
logo Aliaxis Česká republika s.r.o.

Aliaxis Česká republika je dodavatel plastových materiálů pro přepravu médií a energií a také pro hospodaření s dešťovou vodou a odvodnění budov. Od 1. 3. 2022 došlo také k přejmenování společnosti Nicoll Česká republika s.r.o. a nyní již vystupuje na trhu ...