Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Ošetřování vody ve vířivkách a whirlpoolech

Laik by se mohl domnívat, že upravit a udržovat kvalitní vodu ve vířivce je stejně "snadné" jako tomu je u běžných bazénů.

Vířivky (whirlpooly) jsou sice velmi příjemné relaxační přístroje, ale jsou velmi náročné na údržbu a pravidelné ošetřování vody. Udržování vody ve vířivce je podstatně složitější, než je tomu u bazénů. Tento fakt je dán zejména tím, že teplota vody ve vířivkách dosahuje daleko vyšších hodnot než v bazénech a v menším objemu teplé vody dochází k podstatně rychlejšímu zavlečení mikrobiologického znečištění a jeho dalšímu růstu. Vyšší teplota vody (kolem 37 °C) je totiž optimální pro růst mikroorganismů, z nichž velká část může být lidskému organismu poměrně nebezpečná. Ve vířivkách se běžně používá teplota o dost vyšší než v běžných bazénech (32 - 40 °C), k tomuto faktu je třeba přihlédnout při volbě vhodného způsobu ošetřování. To se týká nejenom desinfekčních přípravků, ale veškeré škály používaných přípravků. Malý objem vody, kterým je běžná vířivka napuštěna, se při standardním zatížení velmi rychle znečistí (objem vody na osobu je podstatně menší než je tomu u běžného bazénu).

Pokud má tedy vířivka sloužit pro vaši maximální relaxaci, navození pohody a má vám poskytnout maximální požitek, musíte jí také poskytnout patřičnou péči.

Přípravky speciálně určené pro vířivky Vám tuto údržbu maximálně usnadní.

Chlor, kyslík nebo snad brom?

Jak jsme se již zmínili dříve, ve vířivkách se používá vyšší teplota vody. Vyšší teplota nejenom že umožňuje růst a množení většině škodlivých mikroorganismů, ale také zvyšuje rychlost rozkladu volného chloru a zároveň snižuje jeho účinek. Proto je nutné ještě před prvním napuštěním vířivky rozhodnout jaký způsob desinfekce zvolit.

V současné době se v České republice dají zakoupit přípravky na bázi chloru (v podstatě stejné jako pro bazény), na bázi aktivního kyslíku (většina přípravků určených pro vířivky) a v poslední době také přípravky na bázi bromu. Všechny skupiny přípravků mají svá pozitiva i negativa.

Chlor - osvědčený pomocník

Výhodou chlorových přípravků je, že jsou relativně levné a účinné, pro použití ve vířivkách je však nutné udržovat poměrně vysoké koncentrace (vyhláška č. 135/2004 Sb. požaduje ve veřejných bazénech pro vodu o teplotě vyšší než 32 °C koncentraci 0,7 - 1,0 mg/l). Osobně bych pro privátní vířivky doporučoval koncentrace ještě o něco vyšší, okolo 1,5 mg/l volného chloru. Problémem u vířivek je také to, že teplá voda ošetřená chlorem "čpí". Přesto nelze chlor pro použití ve vířivkách zavrhovat. Při pravidelném správném ošetření je jedním z nejlepších způsobů desinfekce a má také nezanedbatelné oxidační účinky potřebné pro odstranění organických nečistot.

Příjemný aktivní kyslík

Relaxování ve vodě ošetřované přípravky fungujícími na základě aktivního kyslíku je velmi příjemné. Voda nečpí, jeví se jako velmi příjemná pro pokožku, sliznice i oči. Aktivní kyslík neztrácí tolik na své účinnosti se vzrůstající teplotou vody. Samotné přípravky s aktivním kyslíkem by však na udržování hygienicky nezávadné vody nestačily. Spolu s nimi je nezbytné používat přípravky s aktivní složkou PHMB (polyhexamethylbiguanid). Takovým přípravkem je například Whirlpool Aktivátor OXI, který je na našem trhu v prodeji.

Koncentrace aktivního kyslíku by ve vířivkách měla dosahovat hodnot 10 - 15 mg/l. Ošetřování vody aktivním kyslíkem je pro pocit z vody příjemnější, co se týče náročnosti jak fyzické tak finanční patří k náročnějším metodám.

Nováček brom

Desinfekční přípravky pro ošetřování vody ve vířivkách s bromem jako účinnou složkou jsou sice ve světě zejména v severní Americe známé již dlouhou dobu, na starém kontinentě se však zatím nedočkaly většího rozšíření. Na trhu v ČR se již však objevují první vlaštovky.

Desinfekční působení bromu je podobné desinfekčnímu účinku chloru (jedná se o chemicky podobné látky, tzv. halogeny), ale voda takto ošetřovaná nečpí. Bromovým přípravkům však chybí oxidační účinek potřebný pro odstranění dalších nečistot obsažených ve vodě. Oxidační působení musí být zajištěno jiným způsobem.

Ozonizátor ano či ne?

Většina prodávaných vířivek je již standardně vybavena ozonizátorem. Ozonizátor je přístroj vyrábějící malá množství ozónu, který se uvolňuje do vody a zajišťuje desinfekci a oxidační účinek.

Rozhodně doporučuji aby se každý zákazník před koupí vířivky přesvědčil, že je tímto přístrojem vybavena! Některé levnější výrobky tuto důležitou součást neobsahují, a proto je lépe si trochu připlatit a mít pak menší starosti s celkovým ošetřováním vody.

Napouštění

Vyšší teplota vody způsobuje také častější vznik zákalů a usazenin vodního kamene. Proto doporučujeme při napuštění vody do vířivky vždy použít preventivní dávku přípravku stabilizujícího tvrdost vody, nebo dokonce tvrdost odstraňujícího např. AQUABELA Odstraňovač kovů. Tím se značně omezuje možnost vzniku problémů způsobených obsahem minerálů přítomných v napouštěné vodě.

Jako druhý krok upravíme pH. Voda ve vířivkách by měla mít pH podobné jako v bazénech, tedy 6,5 - 7,4. Po napuštění vody do vířivky počkejte zhruba 4 hodiny, pak pH změřte kvalitním testerem. Podle potřeby ho upravte pomocí přípravků pH zvyšujících nebo snižujících.

Desinfekce a udržování pH

Při úplně prvním desinfekčním ošetření čerstvě napuštěné vody použijte šokovou dávku zvoleného přípravku (chlor, kyslík, brom).

Jestliže bude koncentrace účinné desinfekční složky ve vodě 24 hodin po nadávkování nižší než doporučená hodnota (viz výše), zopakujte první dávkování tohoto přípravku dokud nebude následující den koncentrace v doporučeném rozmezí.

Pokud se voda do 24 hodin od první šokové dávky "desinfekce" zabarví hnědě (resp. zeleně), znamená to, že ve vodě je ještě v příliš velkém množství přítomno železo nebo mangan, resp. měď, přidejte proto do vody přípravek odstraňující kovy, který vysráží ve vodě ještě přítomné kovy, a ty se pak zachytí ve filtraci. Filtrace se následně musí důkladně vyprat a propláchnout podle návodu dodaného výrobcem vířivky (tento problém se objevuje u vody z vysoce mineralizovaných podzemních zdrojů - studny, vrty).

Druhý den po nadávkování poslední šokové dávky desinfekčního přípravku přidejte do vody patřičné množství přípravku pro průběžnou desinfekci (chlorové tablety, kyslíkové tablety a aktivátor, kterým výrazně podpoříte účinnost bezchlorové desinfekce až na dobu jednoho měsíce, bromové tablety). Pro správnou údržbu vody ve vířivkách ošetřovaných kyslíkem je přípravek Whirlpool Aktivátor naprosto nezbytný.

Pravidelnou desinfekci provádějte alespoň dvakrát týdně příslušnými desinfekčními tabletami.

Stejně často provádějte úpravu pH, neboť na hodnotě pH velmi závisí účinnost desinfekce i ostatních přípravků určených k úpravě vody.

Množství účinné látky ve vodě a pH pravidelně měřte příslušným testerem.

Speciální přípravky pro použití ve vířivkách

Jedním ze speciálních přípravků pro vířivky je například odpěňovač. Přípravek snižuje povrchové napětí vody a tím bání vzniku pěny, která je velkým nepřítelem vířivek. Novinkou na našem trhu je přípravek kombinující funkci odpěňovače a vločkovače odstraňujícího z vody i organické nečistoty - Aquabela vločkující odpěňovač.

Dalšími poměrně oblíbenými přípravky jsou různé vonné esence. V prodeji jich je několik druhů a při jejich použití lze příjemnou vodní relaxaci "skombinovat s aromaterapií". Při volbě těchto přípravků si vždy dávejte pozor, aby nebyly na bázi eterických olejů. Takové provonění vody by se vám totiž znepříjemnilo vznikem nehezké pěny.

Pravidelná výměna vody

V komerčních vířivkách menších objemů by se měla voda vyměňovat denně!

I při správném udržování hygienicky nezávadné vody v privátních whirlpoolech a vířivkách doporučujeme vodu pravidelně minimálně jedenkrát za 3 až 4 týdny vypustit a napustit čerstvou! Před napuštěním čerstvé vody celou vanu důkladně vyčistěte pomocí přípravku vhodných čisticích přípravků, např. Whirlpool Odstraňovač usazenin.

Přeji Vám mnoho příjemných chvil strávených při relaxaci ve vaší vířivce s křišťálově průzračnou, příjemnou a jiskřivou vodou.

 
 
Reklama