Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Papír a voda na WC - námět na zamyšlení do nového roku

Symbolem západního blahobytu a ničení přírody může být i zcela malý, všední předmět – rolička toaletního papíru; všichni, kdo se zabývají sledováním spotřeby pitné vody, hodnocením jejich zásob, považují splachování WC pitnou vodou za zločin.

I. Papír

Z historie toaletního papíru:

Ve starověkém Římě používali na veřejných záchodcích houbu s rukojetí, která se po každém použití odkládala do nádoby se slanou vodou. Bohatší používali vlnu a růžovou vodu. Na cesty si Římané brali kousek látky, jímž ve chvíli potřeby manipulovali pomocí klacíku se zářezem, do něhož látku upevnili.

Ve středověku k tomuto účelu zámožní Evropané používali kousky prostěradel a mniši útržky ze starých kuten. Ludvík XIV. používal vlnu a stuhy. Na Hawajských ostrovech používali skořápky z kokosových ořechů. Koloniální Amerika používala kukuřičné klasy. V Asii hindové a muslimové používali levou ruku, kterou si potom omyli vodou ze džbánu. Mezi pravověrnými se z toho vyvinul zvyk nikdy nejíst levou rukou. Někteří soudí, že to může být i důvod, proč si podáváme pravou ruku.

Když se v 17. století rozšířily noviny, padla volba i na ně. S nadsázkou se dá říci, že Guttenbergův vynález tiskařského lisu kromě svého účelu způsobil i revoluci v osobní hygieně.

V 19. století se na americkém venkově stal velmi populární katalog jisté firmy. Proč? Byl zadarmo a měl 100 listů savého, nehlazeného papíru. Pověsil se na hřebík a byl připraven k používání (až do 30. let 20. století, kdy se začal tisknout na křídový papír).


Americký toaletní papír vyráběný Albany Perforated Wrapping Paper Co. na přelomu 80. let 19. stol. a prodávaný za 50 centů
 

Pravděpodobně první toaletní papír vyrobila roku 1857 firma Gayety z New Jersey v USA. Nesl název "Léčivý papír" a byl skutečně napuštěný jakousi léčivou přísadou. Prodával se v balíčcích po padesáti kusech. Ve Velké Británii vyrobila firma British Perforated Paper Company kolem roku 1880 role papíru, původně určené pro holičské oficíny k otírání břitev. Navzdory názvu firmy nešlo o papír perforovaný ale jednotlivé kusy se odtrhávaly podle potřeby. Toaletní papír v rolích se objevil rovněž v Americe. V 90. letech předminulého století anglická firma Jeyes vyráběla ploché balíčky hedvábného skládaného papíru. Je třeba zdůraznit, že v té době ještě nebyl toaletní papír používán tak běžně jako dnes. Bratři Scottové z USA uvedli na trh první roli značkového toaletního papíru v roce 1899.

Historie toaletního papíru podrobně (Wikipedie)

Dnes je toaletní papír dostupný v mnoha typech, barevných variantách, dekoracích a strukturách, aby vyhověl individuálním preferencím. Dvouvrstvý toaletní papír je standardem v mnoha zemích, jednovrstvý je často propagován jako levnější varianta. Toaletní papíry "luxusní"jsou vatovány, vlnkovány (raženy), parfémovány, obarveny, vzorkovány nebo napuštěny léčivy (s antibakteriálními chemikáliemi) nebo s aloe atd. Z hlediska ochrany životního prostředí je většina těchto úprav problém, zejména však bělení.

Ale proč jsme tento text nachystali právě na závěr roku?

Eva Babůrková, redaktorka MF Dnes se v jednom letošním sloupku zamýšlela nad tématem, které se pro TZB-info hodí právě na dnešní bilancování a půlnoční předsevzetí do nového roku.

Symbolem západního blahobytu a ničení přírody může být i zcela malý, všední předmět - rolička toaletního papíru. Vědecký časopis New Scientist uvedl, že Evropané spláchnou 60 mil.rolí/den a průměrný Američan spotřebuje 57 útržků, tj. 6 násobek globálního průměru.

Worldwatch Institute ve Washingtonu upozornil na to, že se v tomto desetiletí vyhodí 14,5 mil.tun kancelářského a novinového papíru, ačkoliv se hodí na recyklaci a výrobu toaletního papíru. Kdyby se noviny recyklovali na toaletní papír, spotřebovalo by se o 64% méně energie a do vzduchu by putovalo o 74% méně škodlivin, než když se vyrábí přímo ze dřeva.

Jenže lidé požadují luxus, uvádí Eva Babůrková v článku. A to i na záchodě. Vícevrstvý, parfémovaný, to je největší překážka recyklace. Recyklovaný papír takový být neumí.

Zatím je největším spotřebitelem roliček vyspělý západní svět, ale tak jako přicházejí bohatnoucí Číňané na chuť masu i autům, hodlají si dopřávat i ostatní moderní věci. Spotřeba prudce roste, dokonce i v Africe.

Chceme-li být ekologičtí, můžeme kupovat recyklovaný papír a pokud k tomu chceme být moderní a ještě podpořit své zdraví, pořiďme si sprchovou toaletu nebo bidetovací prkénko.


Arttec Comfort Bidet - bidetové sedátko
 
Geberit Aquaclean 4000


Bidetové spršky, umyvadlové baterie s ruční sprchou.


WC společně s bidetem (ARCHADIE s.r.o.)

II. Voda

Všichni, kdo se zabývají sledováním spotřeby pitné vody, hodnocením jejich zásob, považují splachování WC pitnou vodou za zločin. Vývoj zařízení snížil spotřebu z 12 litrů na jedno spláchnutí na 3/6 litrů, další možností snížení spotřeby je využívání domácích pisoárů. Další výrazné snížení spotřeby pitné vody je využitím dešťové vody.

Hospodaření s dešťovou vodou je velkým tématem příštího roku. Na TZB-info připravujeme komentář nové normy a řadu článků na téma samotných instalací.

Za celý tým redakce TZB-info Vám přejeme v příštím roce alespoň jeden krok k přírodě pro budoucnost našich dětí.

Zdroje:

1. Eva Babůrková, článek Proužek papíru, MF Dnes 22.5.2010
2. Historie toaletního papíru www.quido.cz
3. www.wcbidet.cz
4. www.geberit.cz
5. www.bidetovesedatko.cz
6. http://www.koupelny-sen.cz/wc-s-integrovanym-bidetem-sphinx-sp320

 
 
Reklama