Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Kulturní památka čerpací stanice Bruska po rekonstrukci slouží lépe

Předmětem rekonstrukce ČS Bruska – 2. část byla kompletní výměna technologického zařízení čerpací stanice a rekonstrukce stavebních konstrukcí budovy. Nové řešení lépe odpovídá současným potřebám vody a umožňuje větší variabilitu v systému dopravy vody pražského vodovodu.

Čerpací stanice Bruska je významným distribučním uzlem pitné vody pro Prahu 6. Voda je do čerpací stanice Bruska dopravována z vodojemu Flora. Jde o směs vody z vodního zdroje v Káraném (80 %) a vodárenské nádrže Želivka (20 %).

V letech 2012 a 2013 prošla čerpací stanice celkovou rekonstrukcí. Během rekonstrukce došlo k výměně stávajících trubních vedení včetně armatur a osazení nové sestavy čerpadel, které lépe odpovídají současným potřebám vody a nové řešení umožňuje větší variabilitu v systému dopravy vody pražského vodovodu.




Při rekonstrukci byl vyřešen automatický provoz čerpací stanice s dálkovým ovládáním z centrálního dispečinku Flora a současně byla provedena rekonstrukce střešního a obvodového pláště budovy, byla doplněna vzduchotechnika suterénních prostor, vytápění v rekonstruované části objektu a vybudována nová dešťová kanalizace po obvodu budovy čerpací stanice.

Standardní provozní podmínky byly doplněny o možnost dopravy vody a zásobení v havarijních situacích a při nestandardních podmínkách, které spočívají v možnosti gravitačního převedení vody z vodojemu Vyhlídky do vodojemu Andělky a z vodojemu Vyhlídky do vodojemů Bruska.

Areál čerpací stanice se skládá ze samotné budovy čerpací stanice a vodojemu Bruska 1 vybudovaných v r. 1920 a později v r. 1976 vystavěného vodojemu Bruska 2.




Rekonstrukce probíhala za provozu čerpací stanice, pouze s krátkodobými odstávkami jednotlivých částí technologie. Architektonické řešení rekonstrukce je provedeno v souladu s původním vzhledem v době realizace.Stavba čerpací stanice Bruska byla v roce 2011 prohlášena ministerstvem kultury za kulturní památku.

 
 
Reklama