Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Domov seniorů ul. Okružní Lesná Brno

V závěru roku 2010 se konalo slavnostní setkání účastníků realizace úpravy výroby a distribuce teplé vody v objektu domova seniorů v Brně-Lesné, které díky výsledkům - snížení spotřeby teplé vody o 18,8 %, snížení spotřeby energie o 13,6 %, dostatek teplé vody a zajištěná hygiena vody - může sloužit jako ideální vzorový projekt.


KRÁTKÁ REKAPITULACE:
  • nákladem 300 tis. Kč, které věnovala firma E.ON Česká republika, s.r.o., došlo k realizaci - opakování vítězného projektu firmy QZP v kategorii VODA v rámci ENERGY GLOBE AWARD a byla upravena výroba a distribuce teplé vody v objektu domova seniorů (pro 66 klientů) na ul. Okružní v Brně-Lesné.
  • Byl proveden monitoring výchozího a nového stavu a je možno podtrhnout, že doložené roční úspory na výrobě a distribuci teplé vody jsou 216 tis. Kč
  • Vedle finančních úspor jsou zde i další výhody a zlepšení – teplé vody je dostatek, teplá voda je hygienicky zabezpečena, byla podstatně snížena možnost opaření atd.
  • Realizaci provedla firma ESL, a.s., Brno, nové baterie dodala firma ORAS International Oy, organizační složka, a dále se na projektu podílely Teplárny Brno, a.s.


Interiéry Domova seniorů v Brně Lesné


Na slavnostním setkání řekl Dr. Ing. Zdeněk Pospíchal, jednatel firmy QZP Brno a vedoucí celého projektu: „Předpokládáme, že opakování na dalších objektech je nejen možné, ale jistě i žádoucí. Pro toto řešení v domově seniorů Lesná nastal čas, aby bylo po dokončení zkoušení převedeno do trvalého provozu….
Lukáš Svoboda z oblastního managementu E.ON Česká republika, s.r.o., doplnil k firemní podpoře projektu: „Dali jsme jméno udělování „ekologických oskarů“ v České republice, soutěži E.ON Energy Globe Award ČR, a chceme se podílet i na uvádění zajímavých projektů v život.“

Celkově lze projekt v tomto domově seniorů zhodnotit: Jako zásadní perfektní výsledek je z pohledu klientů a ošetřovatelského personálu vnímán komfort, úspory jsou chápány jako benefit.

Přečtěte si více o tomto projektu: Podrobné technické parametry, úspory teplé vody a úspory tepla

Poděkování ředitelky Domova seniorů Mgr. Barbory Dvořákové patřilo na slavnostním setkání samozřejmě Dr. Pospíchalovi, který byl motorem celé akce, a Lukáši Svobodovi, z oblastního managementu E.ON Česká republika, s.r.o., bez jejichž finanční pomoci by nebylo možno projekt realizovat. Dále Mgr. Dvořáková poděkovala Ing. Ladislavu Lněníčkovi, řediteli společnosti ESL, která celé řešení realizovala, Petru Urbanovi, jednateli Oras International Oy, a Janu Brabcovi, project managerovi Orasu. Oras podpořil projekt dodávkou nových výtokových armatur a poděkování za podporu patřilo i výrobnímu řediteli Ing. Václavu Klíčníkovi a obchodnímu řediteli Ing. Marku Joskovi z Tepláren Brno, a.s.


Ředitelka Domova seniorů Mgr.Dvořáková předala poděkování Dr. Pospíchalovi a Lukáši Svobodovi


Setkání nad ukončeným projektem mělo nejen slavnostní, ale i přátelskou atmosféru


V ODBORNÉ DISKUSI ZÚČASTNĚNÝCH MIMO JINÉ ZAZNĚLO:

  • Je třeba si uvědomit, že teplá voda je 5-6krát dražší než voda studená a odpouštění studené vody pro dosažení potřebné teploty je drahé a zbytečné plýtvání. Další úspora je i ve vodě samé, jelikož voda při odpouštění odtéká bez užitku do kanalizace.
  • Vnitřní vodovod v domově seniorů byl rekonstruován cca před 6 lety. Bohužel se ukázalo, že pouze povrchním způsobem, bez regulace, bez možnosti měření a odebírání vzorků a dokonce v důsledku nedodržení správného postupu svařování potrubí z PPR (provaření tvarovek na cirkulaci) docházelo k problémům s teplou vodou u dvou bytů. To vše za situace kdy je v objektu 42 stoupaček a vzhledem k věku obyvatel se jedná o rizikovou skupinu uživatelů z pohledu hygieny vody.
  • Dalším krokem bude výměna cirkulačního čerpadla za čerpadlo s regulovanými otáčkami.
  • Ošetřovatelé si nový stav nemohou vynachválit, jelikož dříve připravili klienta a pak čekali na teplou vodu. Nyní, když teče teplá voda okamžitě a se stabilní teplotou, je to pro ošetřovatele i klienty oceňovaný komfort. Hygiena v domově seniorů totiž musí probíhat v klidu, ale vše musí běžet jako na drátkách, dříve voda vše zdržovala.
  • Poděkování za dotaci E.ON bylo o to upřímnější, že zřizovatel domova seniorů neprojevil žádný zájem na projektu úspor a tudíž se finančně nepodílel. Problém je v tom, že podobné objekty mají jednoznačně potenciál úspor, je známé řešení jak jich dosáhnout, ale je třeba prvotní investici, kterou zřizovatelé nemají, a zároveň je zde jedna důležitá otázka: Jaký zájem má provozovatel na úsporách? Příště dostane na provoz o to méně a proč se má vrhat do realizace úsporných opatření? I proto oceňuje Mgr. Dvořáková zvýšení komfortu klientů a ošetřovatelů a usnadnění hygieny více než samotné úspory. Ing. Lněníček z ESL poznamenal, že možnosti investic jsou, například švédská ambasáda, ale chybí iniciativa zřizovatelů a chybí pravidla pro podobné projekty. Nezájem zřizovatelů potvrdil vlastní zkušeností i Dr. Pospíchal, který uvedl: „Nabízel jsem toto řešení v minimálně 2 domovech seniorů, ale nebyl zájem, koupili nejlevnější baterie a minimální regulaci.“
  • Zazněla rovněž zajímavá zkušenost: Máme dobré spolupracovníky - projektanty vody, kteří již umějí navrhovat podle nových poznatků, ale jejich práce končí v připojení na teplo a dále domluva není. Je to velký problém, protože výsledek je předimenzovaná soustava teplé vody se všemi negativními dopady, jako je plýtvání vodou, energií a nevyhovující hygiena.

Obrázky zleva: Dr. Ing.Zdeněk Pospíchal, jednatel firmy QZP Brno a vedoucí projektu úpravy výroby a distribuce teplé vody v objektu domova seniorů Brno Lesná, Mgr. Barbora Dvořáková, ředitelka domova seniorů, L. Svoboda a zástupci Oras P. Urban a J. Brabec

Poděkování společnostem, které se na realizaci podílely:



 
 
Reklama