Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Pozor na obchodní strategii některých prodejců plynových ohřívačů

Ohřívače Quantum nejsou plnohodnotnou náhradou produktů John Wood

Na trhu se objevila nabídka plynových ohřívačů Quantum, které jejich prodejce označil jako plně zaměnitelné s ohřívači John Wood. Opak je však pravdou. Ohřívače Quantum mají s výjimkou jednoho typu úplně jiné rozměry a rozmístění montážních bodů. Zákazníci tak přijdou o klíčovou výhodu plynových zásobníkových ohřívačů vody – snadnou montáž nového zařízení bez nutnosti zásahu do rozvodů.

Ohřívače vody Quantum, jejichž nabídka se nyní objevila na českém trhu, nejsou plnohodnotnou náhradou za starší zásobníkové ohřívače John Wood. Ačkoli jejich prodejce přímo deklaruje snadnou zaměnitelnost, rozměry obou zařízení jsou velice odlišné. Starý ohřívač John Wood totiž nelze snadno vyměnit za plynový ohřívač Quantum bez nutnosti zásahů do rozvodů teplé i studené vody a plynu.

„Snadná montáž nového zařízení bez zásahu do rozvodů je u zásobníkových ohřívačů velmi žádanou vlastností. Zákazníci totiž mohou nový moderní ohřívač snadno a rychle instalovat místo starého zařízení. Ačkoli prodejce uvádí opak, ohřívače Quantum nejsou s ohřívači John Wood rozměrově stejné, a tuto výhodu tedy postrádají,“ popisuje výhody snadné zaměnitelnosti bojlerů Roman Švantner, produktový manažer společnosti ENBRA, která se zabývá prodejem a servisem otopné techniky. „Výjimkou je snad model 40T, který má podobné rozměry. Ostatní modely ohřívačů Quantum se od produktů značky John Wood rozměrově velmi liší, a to může způsobit problémy při instalaci,“ doplnil Švantner.

Dodavatel ohřívačů Quantum ve své reklamní kampani tvrdí, že tato zařízení „plně nahrazují ohřívače John Wood“. Produkty obou značek přitom rozměrově neodpovídají a v některých případech se liší až o desítky centimetrů. A to nejen výškou, ale také průměrem zásobníku. Zákazník si tak může zakoupit údajnou náhradu za ohřívač John Wood, tu ale na původní místo nebude možné instalovat. „Tvrzení v letákové kampani dodavatele ohřívačů Quantum není pravdivé. Rozhodně totiž nejde o plnohodnotně zaměnitelné produkty,“ uvedl Roman Švantner.

John Wood
John Wood
RHEEM
RHEEM

Společnost ENBRA, která ohřívače John Wood dodávala a i nadále zajišťuje jejich servis, nyní nabízí produktovou řadu cenově výhodných zásobníkových plynových ohřívačů ENBRA JW největšího výrobce ohřívačů vody v USA společnosti Rheem. Ohřívače ENBRA JW (Rheem) jsou plnohodnotnou náhradou za starší ohřívače John Wood. Jejich nedílnou součástí je také bezpečnostní pojistka spalin, jejímž hlavním úkolem je vypnout hořák při nedostatečném odtahu spalin do komína, a zabránit tak možné otravě zplodinami hoření. ENBRA vlastní veškeré atesty a certifikáty, které bezpečnost ohřívačů deklarují. Přestože dodavatel ohřívačů Quantum nyní nabízí doobjednání pojistky formou volitelného příslušenství, tímto důležitým bezpečnostním zařízením ohřívače Quantum nikdy standardně vybaveny nebyly.

Společnost ENBRA značku John Wood nabízela na českém trhu od roku 1994. Od té doby zákazníkům dodala více než 150 tisíc ohřívačů této značky, což svědčí o její vysoké oblíbenosti v oblasti TZB. Produkce těchto ohřívačů byla ukončena, proto ENBRA vstoupila v jednání s největším výrobcem ohřívačů vody v USA, společností Rheem – výrobcem s 90letou tradicí, roční produkcí 3 miliony kusů ohřívačů za rok a 55% tržním podílem v USA. ENBRA je nyní, stejně jako u značky John Wood, jediným a výhradním dodavatelem těchto ohřívačů na evropském trhu. Ohřívače Rheem nabízí pod vlastním označením ENBRA JW. Jejich výhodou je široká nabídka modelů různého výkonu a objemu a jejich bezproblémová zaměnitelnost za původní ohřívače John Wood.


ENBRA, a.s.
logo ENBRA, a.s.

ENBRA, a. s. je lídrem v prodeji vodoměrů a v první trojce dodavatelů měřičů tepla. Nabízí sortiment tepelné techniky, vzduchotechniky, chlazení a fotovoltaiky. Je dodavatelem produktů i poskytovatelem služeb - patří k vedoucí trojici rozúčtovatelů nákladů ...