Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

DZ Dražice – rozšíření a modernizace výroby ohřívačů vody

Družstevní závody Dražice-strojírna s.r.o. jsou v současné době největším výrobcem a prodejcem ohřívačů vody, akumulačních nádrží a jejich dalšího příslušenství v České republice. Nabídkový sortiment obsahuje několik desítek rozličných modelů, vhodných k připojení k různým systémům ohřevu teplé užitkové vody. Od nejběžnějších elektrických ohřívačů až po nepřímotopné a kombinované ohřívače, k napojení na solární systém, plynový kotel, tepelné čerpadlo a další. V nabídce jsou objemy od 5 do 1000 litrů.

Od roku 2010 docházelo investičním projektům s cílem systematicky rozšířit výrobní kapacity, spolu se zaměřením na zvýšení produktivity a počtu vyráběných ohřívačů vody. Tyto investice byly dokončeny a testovány během roku 2013, kdy se ukázaly první pozitivní výsledky realizovaného záměru. Současná výrobní kapacita na moderním zařízení je dle modelové skladby výrobků až čtvrt miliónu kusů za rok. Na začátku roku 2014 je ve výrobním úseku zaměstnáno téměř 250 pracovníků rozličných profesí a odborností, od montážních operátorů, svářečů s evropskou zkouškou pro sváření tlakových nádob, programátorů CNC strojů až po chemiky obsluhující proces smaltování.

Lisování

Obr. 1 Stáčení trubek řízené počítačem
Obr. 1 Stáčení trubek řízené počítačem

Investice se týkala jak modernizace strojního zařízení, tak rozšíření výrobního závodu, k němuž přibyly dvě nové haly pro výrobu a skladování. Do nové výrobní haly bylo přesunuto veškeré strojní vybavení lisovny a přípravy hutních polotovarů. Ohřívač vody je z největší části vyroben z ocelových komponent, což znamená denní přísun ocelových pechů a trubek v řádu několika desítek tun. Vybavení nové haly zjednodušilo manipulaci a přineslo přímý tok materiálu k lisovacím strojům. Výhodou vlastních hydraulických a excentrických lisů je možnost flexibilně reagovat na požadavky obchodu bez komplikovaných objednávek u dodavatelů. Zejména dva hydraulické lisy zajišťují lisování vlastních klenutých den pro vnitřní tlakovou nádobu, která musí vydržet bez poškození provozní tlak ohřívače větší než 10 MPa.

Svařování

Obr. 2 Automatické sestavení nádoby s obvodovým svárem
Obr. 2 Automatické sestavení nádoby s obvodovým svárem

V současné době firma DZ Dražice disponuje třemi poloautomatickými svařovacími linkami přizpůsobenými jak výrobě jednoduchých nádob pro elektrické ohřívače vody, tak i svařování vnitřních nádob pro nepřímotopné ohřívače s dvěma trubkovými výměníky. Přestavení svařovací linky z nejjednodušších modelů na nejsložitější netrvá déle než 20-30 minut. Uspořádání dovoluje bez potíží splnit požadavky jak na malé zakázky v řádu kusů, tak i série pro elektrické ohřívače v řádu tisíců kusů. Nová třetí svařovací linka dovolila rozšířit portfolio vyráběných velkoobjemových ohřívačů vody a akumulačních nádrží 300 až 2 000 litrů s možným ročním objemem až 20 000 kusů.

Smaltování

Obr. 3 Moření
Obr. 3 Moření
Obr. 4 Předúprava tryskáním
Obr. 4 Předúprava tryskáním

Velmi důležitý procesní krok při výrobě ohřívačů vody je smaltování. DZ Dražice mají jako jediný výrobce v České republice technologii nanášení vrstvy smaltu na vnitřní stěnu nádoby, která je poté chráněna před korozí. V roce 2012 byla do provozu uvedena druhá smaltovací linka pro elektrické a kombinované ohřívače vody. Na rozdíl od zaběhlé technologie předpravy povrchu mořením využívá moderní rychlou přípravu vnitřní plochy tryskáním. Proces předúpravy vnitřního porvchu je velmi důležitý pro finální kvalitu vnitřního smaltovaného povrchu, jenž zajišťuje dlouhou životnost ohřívače. Během předúpravy je z povrchu odstraněna koroze, mastnota nebo drobné okuje po sváření. Pro smaltování se používá křemičitá směs dodávaná německými a belgickými dodavateli s dlouholetými zkušenosti v oblasti výroby smaltů. Finální podoba smaltu, tak jak je běžně známá, vznikne vypálením při 850 °C po dobu 1 hodiny v průběžné peci.

 

Sváření přírub

Obr. 5 Robotické sváření přírub
Obr. 5 Robotické sváření přírub

Pro svařování přírub pro umístění suchého keramického tělasa bylo pořízeno moderní robotické zařízení s otočným stolem, na kterém se během sváření připravuje další příruba operátorem. Tímto způsobem došlo téměř k dvojnásobnému zrychlení procesu. Vysokou kvalitou svařovacího a smaltovacího procesu se DZ Dražice staly dodavatelem svařovaných a posmaltovaných přírub pro dánského výrobce ohřívačů vody, který zásobuje svými výrobky skandinávský trh.

 

Montážní práce

Obr. 6 Práškové elektrostatické lakování
Obr. 6 Práškové elektrostatické lakování

K zajištění montáže jsou Dražicích k dispozici dvě montážní linky vybavené speciálním strojním zařízením ke svaření vnějšího pohledového pláště, jeho nalakování pomocí v elektrostatické práškové lakovně, zařízení pro vstřikování dvousložkové izolační hmoty Polyuretanu od německé firmy Bayer, v současnosti nejlepšího izolačního materiálu, který lze k izolování ohřívačů vody použít. Síla izolace přesahující 40 mm zajišťuje minimální tepelné ztráty dražických ohřívačů v porovnání s většinou konkurenčních výrobků. Při maximální výrobní kapacitě 250 000 kusů za rok je nutné, aby každou ze dvou montážních linkek opouštěl hotový ohřívač každé dvě minuty.

Ověření funkčnosti a kvality

Obr. 7 Ohřívače před finální kontrolou a balením
Obr. 7 Ohřívače před finální kontrolou a balením

Pro zajištění maximální kvality finálního výrobku prochází během svařování a montáže ohřívač několika plně automatickými zkouškami tlaku a funkčnosti elektro výbavy. Tyto zkoušky jsou zcela pod kontrolou počítačů, jejichž výsledek testu je ukládán do informačního systému, který zajišťuje evidenci výrobních čísel. Každý ohřívač opouštějící montážní linku je pečlivě vizuálně kontrolován a označen identickým štítkem s výrobním číslem.


DRUŽSTEVNÍ ZÁVODY DRAŽICE - strojírna, s. r. o.
logo DRUŽSTEVNÍ ZÁVODY DRAŽICE - strojírna, s. r. o.

Značka DZ Dražice, která existuje již od roku 1956, je Vaší zárukou kvality, výkonu a hodnoty ohřívače vody. Základem filosofie společnosti DZ Dražice je spokojenost zákazníků s našimi ohřívači vody. Právě tato spokojenost patří mezi hlavní důvody věrnosti ...