Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Snižte ztráty vody způsobené netěsností systému a destruktivní účinky nadměrného tlaku vody a vodních rázů

Vodárenské společnosti investují významné zdroje na řešení otázek spojených s vodou, za kterou se nic neutrží (NRW). NRW je voda, která byla vyrobena a "ztratí" se ještě než dojde k zákazníkovi, čímž zvyšuje náklady vodárenských společností.

Mezinárodní vodárenská asociace (IWA) vypracovala podrobnou metodologii k ohodnocení jednotlivých složek NRW a identifikovala následující složky NRW: neúčtovaná oprávněná spotřeba, zjevné ztráty (např. krádeží vody a nepřesností měření) a skutečné ztráty.

Grundfos má řešení pro snižování a řízení skutečných ztrát vody způsobovaných netěsností v rozvodech vody. Naše řešení pomáhá dvěma způsoby - snížením výrazně nadměrného tlaku v potrubních rozvodech a snížením rizika vodních rázů, které způsobují nové netěsnosti. Řešením v obou těchto případech je řídící jednotka Grundfos Control MPC.


Funkce proporcionálního tlaku, zabudovaná do Grundfos Control MPC,
je jedinečný nástroj ke snižování vodních rázů a nadměrného tlaku v rozvodech.
Zobrazený systém: MPC-S 3 CR 150-6

Důležité pro snižování ztrát z úniků

Snižování ztrát z netěsností a přetékání vyžaduje takové iniciativy, jako zvyšování rychlosti detekce úniků, optimalizaci správy majetku a v neposlední řadě i vypracovávání strategie řízení tlaku. Řízení tlaku je nyní uznáváno jako zásadní pro účinné řízení úniků vody.

Ve většině strategii řízení tlaku je nejdůležitější minimalizovat ztráty ze stávajících úniků a snižovat nebezpečí nových úniků. Ze způsobů, které jsou pro řízení tlaku k dispozici (snížení tlaku, uvolnění od rázů a ovládání hladiny), je snížení tlaku nejobvyklejší s možností různých přístupů. Grundfos vyvinul systémy k podpoře systémů řízení tlaku a ty jsou zabudovány do našich čerpacích systémů.

Nadměrný tlak a vodní rázy - největší viníci

Nadměrný tlak v rozvodu, který nastává za situací nízkého průtoku, je největším viníkem zvyšování ztrát ze stávajících netěsností. Funkce proporcionálního tlaku, zabudovaná do řídící jednotky Grundfos Control MPC, je jedinečným nástrojem, který zabraňuje vzniku nadměrného tlaku. Řídicí jednotka sleduje podmínky v rozvodu, detekuje zvýšení tlaku v rozvodu a podle toho přizpůsobuje provozní bod. Pro zákazníka nenastává u tlaku z vodovodního kohoutku žádná změna, ale úniky jsou výrazně sníženy.

Důležitým faktorem, který přispívá ke vzniku nových úniků, jsou vodní rázy. Ty jsou způsobovány náhlými změnami spádu v potrubních rozvodech; tento jev lze omezit nebo odstranit např. snižováním rychlosti proudění kapaliny, postupným náběhem a doběhem chodu čerpadel nebo snížením jejich velikosti. Dnes existují softwarové analytické balíčky, které se různí v komplexnosti podle modelovaných procesů.

Řídící jednotka Grundfos Control MPC může řídit provoz řady čerpadel Grundfos. Nejprodávanější tlaková stanice Grundfos Hydro MPC používá vertikální vícestupňová odstředivá čerpadla CR. Naše řešení chrání čerpací systémy zákazníků před destruktivními účinky vodních rázů a nadměrného tlaku.

Řízení NRW a optimalizace systému čerpadel

Úniky a přetékání stojí vodárenské společnosti mnohem víc než voda, která se ztratí z rozvodných soustav.

Rozborem podmínek systému a vzorců spotřeby Grundfos vyhodnotí možnosti každé rozvodné sítě. Naše doporučení nabízí řešení pro ekonomickou úroveň úniků a zdroje, které jsou k dispozici pro strategii řízení tlaku.

Například velké čerpadlo má schopnost vytvořit velký vodní ráz. Menší čerpadla snižují nebezpečí vodních rázů, znamenají nižší kapitálové investice, provozní náklady a snižují spotřebu energie a ztráty z úniků.

Řízení proporcionálního tlaku jedinečné pro Grundfos

Řízení proporcionálního tlaku automaticky optimalizuje spotřebu energie a minimalizuje ztráty vody, což je řešení jedinečné pro Grundfos. Řídící jednotka Control MPC řízením proporcionálního tlaku kompenzuje nadměrný tlak v soustavě automatickým přizpůsobováním spínacího bodu čerpadla skutečnému průtoku.

V případech s vysokým průtokem je tlaková ztráta v potrubním systému relativně vysoká. Je-li tlaková ztráta v potrubním systému 1 bar, tlak na výstupu systému musí být nastaven na 6 bar, aby skutečný tlak u zákazníka byl 5 bar.

V případech s nízkým průtokem tlaková ztráta v potrubním systému může být jen 0,2 bar. Je-li bod nastaven na 6 bar, zvýšilo by to tlak v systému na 5,8 bar. Přebytečný tlak 0,8 bar představuje nadměrnou spotřebu energie a namáhání rozvodného potrubí.

Ke kompenzování tohoto přebytečného tlaku v systému funkce proporcionálního tlaku automaticky snižuje výstupní tlak na 5,2 bar se získáním významného snížení spotřeby energie a uniků vody.

Co je voda, za kterou se nic neutrží?

Voda, za kterou se nic neutrží (NRW) je voda, která byla vyrobena a "ztratí" se ještě než dojde k zákazníkovi. NRW se typicky měří jako objem "ztracené" vody v podílu k objemu vyrobené vody. Někdy se ale také vyjadřuje jako objem "ztracené" vody na kilometr vodovodní sítě a den.

Snižování a řízení NRW a snižování úniků má finanční přínos ze zvýšeného odbytu vody nebo snížené výroby vody včetně případného odkladu nákladného zvyšování kapacity sítě, zvyšuje znalosti rozvodné sítě, získané z provozu a snížuje nebezpečí poškozování a kontaminace.

Je obtížné definovat optimální úroveň NRW. Definice přijatelné úrovně je tedy často přenechávána státním orgánům. Avšak z hlediska veřejného zdraví a kvality pitné vody se všeobecně přijímá, že úroveň skutečných ztrát vody by měla být co nejnižší, nezávisle na hospodářských a finančních poměrech, aby se minimalizovalo nebezpečí kontaminace pitné vody v rozvodné síti.

Příklady úrovně NRW

Dánsko <10%
Německo <7 %
Itálie <29 %
Francie <26 %
Anglie a Wales <19 %


Postupný náběh a doběh může zamezit vodnímu rázu. Standardní předprogramovaná
funkce řídící jednotky Grundfos Control MPC umožňuje takové
řízení čerpadel..

Legenda grafu

Proportional-pressure control Řízení proporcionálního tlaku
Pump curve Křivka čerpadla
Setpoint Zadaný (příp. nastavený) bod
Resultant setpoint linear Výsledný zadaný bod lineární
Resultant setpoint square Výsledný zadaný bod kvadratický
Starting point of proportional pressure Počáteční bod proporcionálního tlaku
Influence at 0 flow = x% of HSET Vliv při průtoku 0 = x % z HSET
Filling phase Fáze plnění
Pressure build-up phase Fáze vytváření tlaku
Filling time Doba plnění
Ramp time Doba náběhu/doběhu
Time Čas