Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Moderní materiály pro rozvody tepla

Stále více projektantů a investorů volí při stavbě nebo rekonstrukci domu plastové potrubí pro rozvody vody i tepla. Systémy z plastu totiž přinášejí celou řadu výhod: vedle dlouhé životnosti a finančních úspor také jednoduchou a bezpečnou montáž. Stavebníci často řeší, jaké vytápění zvolit, zda radiátorové nebo v podlaze, zda rozvody potrubí z mědi, oceli nebo plastu.

Pro rozvody ústředního i podlahového topení se jako nejvhodnější osvědčily systémy z PP-RCT, které lze vhodně kombinovat s trubkami z PE-Xc/Al/PE-HD.

Při stále rostoucích cenách energií je současným trendem v oblasti vytápění obytných i komerčních budov hlavně energeticky úsporný provoz. Stavebníci se častěji přiklánějí k využívání alternativních zdrojů energie, používají se solární kolektory, tepelná čerpadla. Moderním alternativám ale musí odpovídat i potrubní systémy, které rozvod tepla zajišťují. I když se pro realizaci velkých projektů používají měděné nebo ocelové trubky, u menších projektů se do popředí dostávají trubky z plastových materiálů. Jednak pro své vynikající vlastnosti, jako je odolnost vůči tlaku a teplotě nebo nízká teplotní roztažnost. Oproti kovovým rozvodům se snadno a bezpečně montují, jejich cena je nižší a životnost díky absenci koroze delší.

Materiály PE-Xc/Al/PE-HD a PP-RCT


V současnosti je hodně využívaná vícevrstvá trubka složená ze síťovaného polyetylenu, hliníku a polyetylenu (PE-Xc/Al/PE-HD). Do popředí zájmu se však dostává trubka z polypropylenu nové generace, PP-RCT, typ 4. Právě v tomto materiálu leží dle výrobců plastových potrubních systémů budoucnost. Trubky z materiálu PP-RCT totiž nabízejí celou řadu výhod – vysokou teplotní a tlakovou odolnost, či vysokou průtočnost i v menších průměrech. Každý investor také bezpochyby ocení skutečnost, že rozvody z těchto trubek a tvarovek vykazují malé tlakové ztráty, což umožňuje volit méně výkonné oběhové čerpadlo. Instalace těchto systémů slibuje až 20 % úspory na materiál, montáž i následný provoz (srovnání s běžně využívaným systémem, jehož základem jsou trubky z PE-Xc/Al/PE-HD).

Obě jmenované trubky jsou součástí systému Ekoplastik Heat, který v souladu s aktuálními trendy v oblasti vytápění vyvinula společnost Wavin Ekoplastik. Pro podlahové či ústřední vytápění mohou zákazníci vybírat hned ze tří variant. Pro běžné projekty, při nichž se klade velký důraz na nízké náklady, je vhodný Ekoplastik Heat Optimum, který přináší úspory vstupních i dlouhodobých provozních nákladů. Součástí tohoto systému jsou dva typy vícevrstvých trubek z PP-RCT, FIBER BASAL PLUS s čedičovým vláknem a STABI PLUS s hliníkovou fólií a kyslíkovou bariérou. Pro náročnější projekty je určený Ekoplastik Heat Premium, který je oblíbený pro velmi rychlou a snadnou montáž otopného systému do zdí i podlahy. Trubky jsou dodávány v kolech nebo tyčích z PE-Xc/Al/PE-HD a díky jejich ohebnosti dochází k výrazné úspoře tvarovek a trubky lze použít i pro podlahové vytápění. Kombinaci výhod obou předchozích systémů přináší Ekoplastik Heat Kombi. Jeho využitím lze docílit ideálního ekonomického řešení při zachování veškeré kvality.

Tepelný komfort úsporně

Hlavním cílem každého otopného systému je zajištění maximálního tepelného komfortu. V případě radiátorového topení stačí reagovat jednoduchým otočením kolečkem na radiátoru anebo posunutím teploty na termostatu a efekt se dostaví prakticky okamžitě. Podlahové systémy vytápění mohou být naproti tomu poněkud hůře ovladatelné, ale energii distribuují mnohem rovnoměrněji. Topnou vodu stačí ohřívat na 30–40 °C a lidé mohou při zachování požadovaného teplotního komfortu teplotu na termostatu často snížit až o 2 stupně oproti klasickým topným systémům. Celková spotřeba energie pak poklesne řádově až o 20 %. Je tedy už jen na preferencích každého zákazníka, kterou variantu zvolí – zda se rozhodne pro topení v podlaze nebo pomocí radiátorů, anebo dokonce kombinaci obou způsobů. V každém případě by měl být důraz kladen na kvalitu zvoleného materiálu. Vložené investice se pak v ušetřených nákladech spolehlivě vrátí.





Wavin Czechia s.r.o.
logo Wavin Czechia s.r.o.

Společnost Wavin je přední světový výrobce a dodavatel plastových potrubních systémů pro rozvody vody, topení a plynu. Specializuje se i na systémy pro hospodaření s dešťovou vodou a realizaci či sanaci inženýrských sítí. V České republice působí od roku ...