Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Přídavná a elektronická bidetová sedátka - moderní a jednoduchá varianta péče o zdraví

Elektronické bidety jsou přídavné bidety, které je možno instalovat na stávající toaletní mísu. Pro využití komfortu bidetu tak není třeba pořizovat samostatnou keramickou bidetovou mísu, díky úspoře místa lze přídavné bidety používat také v malých koupelnách.

Kuriozita o bidetech

Zdá se, že tento užitečný a diskrétní nástroj začal být používán pro potřeby francouzské kavalerie, a to k osvěžení jejich intimních partií. Protože museli trávit dlouhé hodiny v sedle koní a měli pouze velmi málo času na relaxaci, vymysleli tuto cestu, jak osvěžit ty partie jejich těla, které byly z koňského sedla nejvíce citlivé.

Krátký příběh

Jednoho rána navštívil Marquis d' Argenson madam de Prie, která byla milenkou Louise Henryho Duc de Bourbon; a když vcházel do jejího budoáru, překvapil ji v momentě, kdy seděla na svém "očistném sedátku", malém kyblíku, vyrobeného ze silného dřeva ve tvaru houslí, který stál na stoličce se čtyřma nohama. Okamžitě se chystal opustit místnost, ale šlechtična ho vyzvala, aby zůstal. Poté co překonal rozpaky, Marquis řekl: "Dovolte madam, abych slavnostně zahájil očistu vašich ..." Tento citát z roku 1726, který pochází z "Mémories" od francouzského ministra zahraničí, Luise de Voyera, Marquis d´Argenson podal první svědectví o existenci bidetu.

  • V 18. století se jeden obchodník, který přesně nerozuměl tomu, k čemu vlastně bidet slouží, rozhodl dát ho do výprodeje jako penál na housle.
  • Jednoho dne obdaroval Cardinal de Bernis paní Giulianu di Santacroce dárkem: vyřezaným postříbřeným bidetem. Šlechtična, která neměla ani zdání, na co lze dárek použít, jej využila jako podnos na servírování velkého kapouna při luxusním vánočním banketu.

Historie bidetů je propletena s francouzskou šlechtou. Tak jako pro Madame de Prie, byly některé bidety vyrobeny také pro Marquise de Pompadour, vévodkyni z Bedfordu a Madame de Talmont.

Důležitá data

1726 První důkaz o existenci bidetu (Mémories by Louis de Voyer, marquis D'Argenson)
1739 Letáky inzerující bidety jsou v oběhu v Paříži
1837 - 1901 Během viktoriánské doby se bidet přestěhoval z ložnice do koupelny
1928 "La Rinascente" zařadil bidet do katalogu mezi položky do koupelny. Slogan " malý kbelík pro lidi se zdravotními problémy" byl jakési alibi pro prodejce, aby se vyhnuli obtěžování citlivých zákazníků, ve skutečnosti konzervativní měšťané považovali bidet za nástroj obchodu nevěstek a tolerovali jeho použití pouze u nemocných lidí.
1957 Hans Maurer, švýcarský občan, zkonstruoval první "douche WC", předchůdce elektronického bidetu.

ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

  • K produkci 1 kg toaletního papíru (což je cca 13 roliček) je zapotřebí 300 litrů vody, 2,7 kg dřeva, 1,3 g uhličitanu vápenatého, 85 g síry a 40 g chlóru.
  • Toaletní papír v rolích byl poprvé představen v roce 1857 v Americe.
  • Bidety jsou ekologické, ve skutečnosti pomáhají redukovat spotřebu toaletního papíru až o 80-90% a značně zmenšují spotřebu vody.

Ze studie, uskutečněné WWF (World Wide Fund for Nature) je prokazatelné, že každý den, na celém světě, skončí jako toaletní papír v záchodové míse celkem 270.000 stromů. Podstatou surového materiálu na produkci papíru je jedna z nejdůležitějších složek dřeva - celulóza.

V papírnách se k bělení papírové drtě používají chemikálie s chlorem, což vytváří škodlivé směsi (dioxiny), které končívají v mnoha případech v odpadních vodách, čímž vyvolávají vážné poškození vodní flory a fauny. Použitý toaletní papír odchází z toalety spolu s odpadní vodou, kterou je potřeba nákladně čistit.

SOUČASNOST

Keramické bidetové mísy nejsou často v moderních koupelnách instalovány zejména z prostorových důvodů. Tam kde instalovány jsou, pak mají spíše funkci poličky na noviny. Není se čemu divit. Přesedat z toalety s kalhotami "na půl žerdi", kdesi za zády regulovat přijatelnou teplotu vody a následně použít ten správný ručník k osušení, je přinejmenším komplikované. Veškeré nevýhody keramických bidetových mís, však řeší instalace přídavného a elektronického bidetového sedátka. Modelů elektronických bidetových sedátek je mnoho. Mezi jejich základní funkce patří omývání po stolici, omývání pro dámskou hygienu a funkce sušení. Při omývání je možno nastavit polohu trysky, tlak a teplotu omývací vody i různé režimy mytí. Důležité však je, že stačí jen jedno stisknutí tlačítka ovládacího panelu, nebo dálkového ovladače a funkce je okamžitě spuštěna. Přídavné elektronické bidety dále nabízí možnost masáže intimních partií proudem vody a sušení teplým fénem. Ty nejmodernější modely jsou pak vybaveny například uhlíkovým filtrem pachů. Sedák Vaší toalety na Vás také vždy čeká příjemně předehřátý.

ZDRAVOTNÍ PŘÍNOSY

Myjeme si ruce, oplachujeme obličej; jak často se však myjeme tam, kde je to opravdu potřeba?!

Je zřejmé, že očista vodou je mnohem důkladnější a hlavně jemnější, než otření toaletním papírem, který po použití toalety většinou používáme. Nespornou výhodou přídavných bidetů je možnost omytí ihned po vykonání potřeby, aniž bychom se museli přesouvat do sprchy či na samostatný bidet. Přídavný bidet ocení tedy zejména handicapovaní lidé, senioři, děti či těhotné ženy, stejně jako kdokoli jiný, kdo dbá o hygienu intimních partií.

Očistu vodou je možné kombinovat též s funkcí masáž, což je velmi účinná prevence hemeroidů. V případě, že uživatel již těmito obtížemi trpí, pomáhá vodní masáž ke zmírnění obtíží, jako jsou pálení a svědění. Masáž stimuluje prokrvení, stejně tak teplý vzduch při sušení eliminuje potřebu toaletního papíru a minimalizuje dráždění pokožky.

Jsou-li bidety využívány pravidelně, mohou zejména u žen ulevit při zánětech močového měchýře a eliminovat kvasinkové infekce. Přídavné bidety jsou velmi hygienické, protože trysky, kterými je prováděna intimní hygiena, jsou vždy před a po použití automaticky vyčištěny.

TECHNICKÉ MOŽNOSTI

Elektronické bidety jsou přídavné bidety, které je možno instalovat na stávající toaletní mísu. Pro využití komfortu bidetu tak není třeba pořizovat samostatnou keramickou bidetovou mísu, díky úspoře místa lze přídavné bidety používat také v malých koupelnách.

Instalace přídavných bidetů je velice jednoduchá a nový uživatel zvládne instalaci sám. Způsob instalace je popsán v návodu k použití a balení obsahuje vše, co je k instalaci zapotřebí. Přiloženou T-rozbočkou a pancéřovou hadicí se bidet připojí na přívod vody a zapojí do zásuvky. Do montážních otvorů v keramice, sloužících k instalaci toaletního prkénka, se pomocí přiložených šroubů instaluje fixační platforma bidetu. Bidet se na tuto platformu pak již pouze nasune (platí pro bidety U-spa).

Bidety mohou mít tyto funkce:

Výhody a nevýhody aneb porovnání s klasickým bidetem


Elektronické bidety

+ úspora místa
+ komfortnější hygiena
+ vše v jednom
+ lze pořídit kdykoliv a rychlá instalace
+ zdravotní programy
+ výrazná pomoc pro handicapované a starší občany
- potřeba přívodu vody a el. zásuvky

Bidety klasické

+ nižší cena
- přesouvání se z mísy na mísu
- nutnost prostoru

 
 
Reklama