Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Moderní osoušeče rukou: hygienická a ekonomická volba

Osoušeče rukou šetří peníze i přírodu, údajně ale rozšiřují bakterie po místnosti, a tedy i na právě umyté ruce. Je to pravda? Podívali jsme se na tuto informaci kriticky a zjistili jsme, že fakta nejsou tak černobílá. S moderními osoušeči jde spíše o překonaný mýtus.


Mýtus kontra realita

Začněme tedy od toho, co si řada lidí myslí. Proč jsou podle nich osoušeče rukou nehygienické? Údajně mají rozfoukávat bakterie ze vzduchu a horký vzduch má napomáhat jejich množení. Naproti tomu papírové ručníky na jedno použití nepřichází podle názoru většiny do styku s bakteriemi.

Tyto argumenty proti osoušečům rukou mají ale háček: počítají s klasickými horkovzdušnými osoušeči a také s ideálními podmínkami pro hygienické používání papírových ručníků.

Jak fungují tryskové osoušeče?

Jedním z důvodů, proč se lidé obávají osoušečů, je teplý vzduch. Tryskové osoušeče, jako je Ecostep R1.1, nepoužívají horký vzduch. Suší ruce silným proudem vzduchu z obou stran, na osušení s nimi stačí 10 sekund a minimum energie.

Podle dalšího argumentu jsou osoušeče nehygienické, protože nasávají vzduch plný bakterií, a ty pak přenášejí přímo na ruce. Osoušeč Ecostep R1.1 je vybavený HEPA filtrem, který zachycuje 99,9 % bakterií, nešíří je. Díky tomu získal certifikát HACCP, který umožňuje jeho použití v potravinářství.

Bakterie se také údajně drží na povrchu osoušeče. Tento tryskový osoušeč má bezpórový povrch ION PURE, na kterém bakterie nemohou přežít. Povrch byl testován pomocí stěrů a jejich rozbor ukázal, že se na stěnách osoušeče nenachází množství bakterií překračující normu – podstatně více bakterií byste našli například na klice záchodových dveří.

Jsou papírové ručníky opravdu tak hygienické?

Pro papírové ručníky nemluví fakta tak výhodně, jak by se mohlo zdát. Ano, v ideálním případě by neměly vytvářet prostor pro množení bakterií. Ve skutečnosti ale vlhké ručníky čekají několik hodin i den na vynesení a vytvářejí líheň pro bakterie. Zároveň dávají zabrat vašemu firemnímu rozpočtu i planetě Zemi. Zatímco moderní osoušeč potřebuje jen minimum energie, papírových ručníků spotřebujete za den stovky.

Chcete vědět, kolik s osoušečem ušetříte? Vyzkoušejte online kalkulačku!

Skutečný problém? Špatně omyté ruce

Otázka hygieny na veřejných nebo firemních toaletách však nezačíná a nekončí papírovými ručníky nebo osoušeči. Na skutečný problém poukázala studie univerzity v Heidelbergu. Podle ní si ne každý myje po použití toalety ruce a jen minimum lidí používá mýdlo. Nesáhne po něm 20 % žen a dokonce 50 % mužů. Doporučená doba mytí rukou, tedy 20–30 sekund, přitom výrazně přesahuje dobu, po jakou si lidé ruce reálně myjí.

Ve skutečnosti tedy nejpalčivější otázka nezní „ručníky, nebo osoušeče?“, ale „jak naučit lidi, aby si správně myli ruce?“


EcoStep s.r.o.
logo EcoStep s.r.o.

EcoStep s.r.o. je výhradním distributorem a výrobcem hygienického a sanitárního zařízení a doplňků. Specializujeme se na úspory nákladů nejen na toaletách. Mezi hlavní produkty patří Bezvodý pisoár P1 a Osoušeč rukou R1 se zárukou 5 let.