Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nosníky Armafix AF eliminují tepelné mosty a vlhkost v místě upevnění potrubí

Společnost Armacell, největší světový výrobce technických izolací, vyvinula chytrý závěsný systém Armafix AF, který zcela eliminuje vznik tepelných mostů a kondenzaci par v místě upevnění či zavěšení trubek ke stěně.

Při projektování chladící instalace, klimatizace nebo vedení teplé a studené vody se často zapomíná na zachování kontinuity izolace v místě upevnění (zavěšení) trubek ke stěně nebo stropu. V těchto místech existuje riziko vzniku tepelného mostu, čili přímého toku tepla mezi trubkou a na ní instalovanou svorkou.
Ten pak může být příčinou kondenzace vodní páry, koroze trubek a dalších součástí instalace, nevzhledných skvrn na stěnách či dokonce rozvoje hub a plísní.

Problém řeší NOSNÍKY TRUBEK ARMAFIX AF vyvinuté společností Armacell. Jádro závěsu Armafix AF tvoří výplň z osvědčeného izolačního materiálu AF/Armaflex, jehož uzavřená buněčná struktura vytváří ideální difusní bariéru – zabraňuje kondenzaci vody a promáčení izolace.


Systém profesionálního upevnění pro trubky Armafix AF, foto Armacell

Ve vnitřní stěně výplně jsou zapuštěny vložky z tvrdého polyuretanu PUR/PIR, které přenášejí zatížení a zabraňují stlačení izolačního materiálu. Izolace díky tomu uchovává své vlastnosti a zajišťuje ideální tepelné odizolování trubky. Vnější plášť upevnění tvoří objímky z hliníkové fólie tloušťky 0,8 mm, které brání zavlhnutí a poskytují možnost pevného a stabilního upevnění svorky. Dokonalé zaklapnutí celého prvku Armafix kolem trubky pak zajišťují dva samolepící uzávěry, které k sobě přilnou. Instalace nosníku na trubku je tak velmi jednoduchá a rychlá, a to i v obtížně dostupných místech.

Armafix AF + AF/Armaflex – sladěný pár

Další nepochybnou předností nosníku Armafix AF je kompatibilita s izolačními hadicemi AF/Armaflex. Nosníky se vyrábějí v tloušťkách odpovídajících izolacím AF/Armaflex. Díky tomu pro známou tloušťku izolační hadice není třeba nic počítat, stačí jen zvolit příslušné odpovídající Armafix AF. Nosníky Armafix AF jsou navrženy tak, že plochy určené ke spojení s izolací jsou také zhotoveny z izolačního materiálu AF/Armaflex, což dovoluje spojovat držák na instalaci přímo s izolací. Slepení obou dílů speciálním lepidlem Armaflex Adhesive 520 pak zajišťuje dokonalou a nepřerušenou izolaci i v místě spojení.

Patentované řešení kombinující hadice AF/Armaflex s nosníky Armafix AF garantuje vynikající izolaci instalace po celé délce trubek, včetně míst jejich zavěšení.


Systém profesionálního upevnění pro trubky Armafix AF, foto Armacell

Samotný materiál, ze kterého byla zhotovena jak izolace, tak i výplň držáků, vyniká výjimečně nízkou tepelnou vodivostí a vysokou odolností proti difúzi vodní páry. Díky tomu spojení obou prvků nejen eliminuje vlhkost, ale zároveň zvyšuje účinnost izolace a tím spoří energie. AF/Armaflex je navíc tvořen drobnější buněčnou strukturou ve srovnání s tradičními elastomerovými materiály, jejíž výhodou je vyšší tvarová stabilita a snadnější montáž.

Izolace Armacell jsou pravidelně testovány nezávislými institucemi, například ústavem FIW v Mnichově, a splňují požadavky systému kontroly kvality DIN EN ISO 2002.

„Armacell” datuje svoji historii až do roku 1860, kdy vznikla v USA mateřská společnost „Armstrong Cork”, pozdější „Armstrong World Industries”. Původně výrobce korkových zátek se rychle přeorientoval na produkci izolačních materiálů a v 50. letech 20. století uvedl na trh revoluční izolační materiál na bázi elastomerů známý jako Armaflex.. V roce 1965 pak byla výroba Armaflexu zahájena v Evropě, v německém Münsteru. Neméně přelomovým izolačním materiálem se stal Tubolit – elastická pěna s uzavřenou buněčnou strukturou na bázi polyetylenu.
Armacell ve své dnešní podobě vznikl v roce 2000, kdy byla soukromými investory odkoupena izolační divize koncernu Armstrong World Industries a založena samostatná společnost Armacell International GmbH. V současné době se firma specializuje na výrobu elastických materiálů a nabízí nejširší a komplexní řadu elastických výrobků pro tepelnou, akustickou, protiparovou a ochrannou izolaci, které jsou určeny pro topné systémy, chladírenské instalace, klimatizační, ventilační a sanitární instalace, a stává se zároveň světovým lídrem v této oblasti. Koncern Armacell nyní představuje 20 výrobních závodů ve 13 zemích světa, které zaměstnávají zhruba 2 500 lidí. Roční obrat společnosti dosahuje přibližně 400 milionů EUR.

 
 
Reklama