Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Dotované jímky na dešťovou vodu najdou lidé na Veletrhu FOR ARCH

Na konci dubna představil na tiskové konferenci ministr životního prostředí Richard Brabec nový dotační program. Cílem programu je snížit odběr povrchových i podzemních vod a vodu pitnou nahradit vodou dešťovou nebo vodou bílou/šedou tam, kde je to možné. Pro občany Česka je připraveno rovných sto milionů korun.

O finanční příspěvek ve výši až 50 procent pořizovacích nákladů mohou požádat vlastníci rodinných i bytových domů. Na dotace však nedosáhnou majitelé rekreačních budov. Státní fond životního prostředí ČR podporuje tři typy projektů: zachytávání srážkové vody pro zalévání zahrady, akumulaci srážkové vody pro splachování WC a zálivku a využití přečištěné odpadní vody (vody bílé) jako vody užitkové.

Lidé, kteří mají zkušenosti se suchem nebo si uvědomují výši nákladů na vodné a stočné a budou chtít program využít, mohou podávat elektronické žádosti od 29. května. Získat mohou finanční podporu, která se pohybuje od 20 do 60 tisíc Kč v závislosti na pořízené technologii. K této takzvaně fixní části dotace se dále přičítá dotace 3500 Kč za každý metr krychlový nádrže, minimální velikost nádrže však musí být 2 m3. U projektů zaměřených na přečištění odpadních vod je součástí dotace i úhrada nákladů na projektovou dokumentaci ve výši 10 tisíc Kč. Více informací najdou zájemci o dotační program Dešťovka na webových stránkách www.dotacedestovka.cz.

Výrobci i dodavatelé technologií jsou na tento krok Ministerstva životního prostředí, resp. Státního fondu životního prostředí ČR velmi dobře nachystáni. Pro ty, kteří chtějí srovnat nabídky a možnosti na jednom místě, budou připraveni poradit na mezinárodním stavebním veletrhu FOR ARCH, který se uskuteční ve dnech 19. až 23. září 2017 v PVA EXPO PRAHA v Letňanech.

Nádrž na dešťovou vodu
Nádrž na dešťovou vodu

ABF, a.s.
logo ABF, a.s.

Společnost ABF, a.s. patří již od počátku 90. let mezi nejvýznamnější organizátory výstav a veletrhů v České republice. Svými veletrhy vytváří prostředí pro prezentaci nejnovějších výrobků, technologií a služeb. Během doby se naše veletrhy staly místem pro ...