Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Bazén v bytovém domě

Jen málokdo by čekal, že uvnitř nenápadného bytového domu v Praze Nuslích se může skrývat plně vybavený plavecký bazén. Jeho majitelé si dříve něco takového také nedokázali představit. Přesto se dnes ve sklepních prostorách jejich domu nachází luxusní bazén francouzského typu, dostatečně velký na pohodlné plavání.

Stavba bazénu ve sklepě činžovního domu o rozměrech 5 x 10 metrů se zpočátku zdála téměř nemožná. Běžný bazén totiž vyžaduje vybudování technického zázemí s čerpadlem, filtrováním a ohřevem vody, množství potrubí a technologií náročných na prostor. Pro samotný bazén by pak zbývalo pouze minimálně místa a o plavání by nemohla být ani řeč. Majitelé však toužili po bazénu právě kvůli plavání a malý bazének by pro ně tedy neměl smysl.

Nakonec se podařilo najít řešení u patentované technologie francouzské značky Desjoyaux. Jejich koncept, nazývaný díky původu značky "francouzský bazén", je totiž založen na bezpotrubní filtraci a stavbě bazénu pomocí ztraceného bednění. Kombinací těchto dvou technologií vznikne bazén, který nemá žádné potrubí ani otvory ve stěně bazénu. Filtraci i ohřev zajišťuje kompaktní jednotka bezpotrubní filtrace umístěná na hraně bazénu.

Dalším problémem, který bylo třeba vyřešit, byla stavba bazénu uvnitř objektu s omezeným přístupem úzkými dveřmi. To vyřešila právě konstrukce ztraceného bednění, skládající se z úzkých plastových modulů. Z těch se sestaví libovolný tvar bazénu a vybetonováním vznikne železobetonový bazén s takřka neomezenou životností. Pak se do plastových modulů upevní tzv. liner, který tvoří vnitřní stěnu bazénu a odsáním vzduchu se docílí dokonalého přilnutí k železobetonové konstrukci.


Bazén přináší spoustu radosti nejen dospělým, ale také dětem.
 
Bazén je vybaven jednotkou bezpotrubní filtrace a lamelovou roletou s automatickým navíječem.

Zásluhou této technologie bylo tedy možné využít efektivně celý sklepní prostor a výsledkem je bazén o rozměrech 7 x 3,5 metru, což je na plavání více než dostačující. Aby bylo dosaženo vhodné hloubky pro plavání, je bazén částečně zapuštěn do země a o něco byla zvýšena úroveň podlahy sklepa.


Jednotka bezpotrubní filtrace je vybavena také světlem a protiproudem.
 
Pokud není bazén právě používán, kryje ho lamelová roleta. Ta zabraňuje nejen pádu nečistot do bazénu, ale udržuje také příjemnou teplotu vody.

Výsledný prostor s klenutým stropem je ideální místo pro relaxaci, aktivní odpočinek, zábavu i sportování.

Jaká je přibližná cena tohoto technického řešení?

Přibližná cena je velice individuální dle stavebních úprav, které je třeba v objektu provést. Cena vlastního bazénu a veškeré technologie s tím spojené (ztracené bednění, liner, obrubní kameny, bezpotrubní filtrace...) se v rozměru 3,5 x 7 metrů pohybuje od 250.000,- Kč.

Lze bazén postavit v jakémkoliv vnitřním prostoru?

Samozřejmě je nutné zvážit především rozměry prostoru. Pokud není možné bazén zapustit, tak je třeba zvýšit úroveň podlahy. Ideální hloubka bazénu pro plavání je 120 cm, tedy podlahu je třeba zvýšit ještě o něco více. Výška stropu musí být v takovém případě dostatečná. Délka a šířka prostoru souvisí s velikosti bazénu. Jeho rozměr může být takřka libovolný, tvar také, takže jde o velice variabilní řešení. Samozřejmě je třeba zvážit přístup k bazénu, zda a po které straně bude třeba bazén obcházet, případně relaxační místo s posezením. Tím se samozřejmě prostor pro bazén částečně omezí, ovšem nikoliv výrazně. Technologicky je bazén naprosto prostorově nenáročný a nezabírá žádné místo navíc technologickým zázemím. Další důležitý faktor je samozřejmě hmotnost železobetonové konstrukce a bazénu naplněného vodou. Pokud se nejedná o umístění bazénu ve sklepě či nejnižším podlaží objektu, je nutné posouzení statika, zda je dané podlaží na takovou hmotnost dimenzováno.


Jednotka bezpotrubní filtrace. Díky ní se bazén obejde bez vpustí a výpustí, bez potrubí a technologického zázemí. Tato technologie šetří nejenom prostor, ale eliminuje i jinak časté problémy s netěsnícím potrubím, únikem vody apod.
 
Nahoře: Schéma tradičního filtračního systému. Dole: Schéma filtračního systému Desjoyaux, který celou konstrukci bazénu výrazně zjednoduší.

Jaké jsou dosavadní zkušenosti se zvýšenou vlhkostí, která v prostorách bazénu vzniká?

Nutností je samozřejmě kvalitní odvlhčovač. Bazén je zdrojem velké vlhkosti a je třeba vše vyřešit tak, aby díky bazénu neprovlhal celý objekt. Dosavadní zkušenosti jsou takové, že odvlhčení se nevyplatí podcenit, ale pokud je instalován odvlhčovač s dostatečnou účinností, k problémům nedochází.


Schéma konstrukce ztraceného bednění.

 
 
Reklama