Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Prevence přenosu plísňových onemocnění kůže a bradavic v areálech bazénů

Plavecké bazény s přilehlými prostorami (sprchy, šatny, plochy okolo bazénu) představují pro návštěvníky jistá zdravotní rizika, včetně přenosu bradavic a plísňového onemocnění nohou. Jak zabránit šíření infekce v areálu plaveckého bazénu?

Jak zabránit šíření infekce v areálu bazénu? foto redakce
Jak zabránit šíření infekce v areálu bazénu? foto redakce

Problém přenosu bradavic a plísňového onemocnění nohou

I když se jedná o přenosná infekční onemocnění, nepodléhají povinnému hlášení a evidenci. Běžné povinné vyšetření kvality vody závady v tomto směru neodhalí. Proto unikají pozornosti případy, kdy prostředí bazénu je výrazným zdrojem nákazy a lze hovořit o epidemickém výskytu. Tyto případy u nás, bohužel, nejsou vůbec vzácné!

Častými plísněmi vyskytujícími se v prostředí bazénů jsou dermatofyta. Různé druhy mohou selektivně napadat kůži, vlasy, nehty či vousy. Dalším častým původcem postižení kůže a nehtů je kvasinka Candida albicans. Bradavice jsou papulózní (pupínkové) výrůstky na kůži. Detailněji o onemocnění v článku Prevence přenosu plísňových onemocnění kůže a bradavic v areálech plaveckých bazénů

Zdrojem plísňového onemocnění nebo bradavic je člověk trpící takovým onemocněním

Infekce se šíří buď přímým kontaktem, nebo společně užívanými předměty a prostorami (ručníky, podlahy, sedátka). Nejčastěji našlápnutím infekčních šupinek kůže oddrolených z nohou jedinců, kteří jsou postiženi plísňovým onemocněním nebo mají bradavice. Přenos vodou prokázán nebyl, ovšem z povrchu těla koupajících se osob se zárodky plísní nebo šupinky kůže obsahující papillomaviry dostávají do bazénové vody a jejich počet roste, prodlužují-li se intervaly mezi výměnou vody a koupe-li se mnoho lidí.

Jak zabránit šíření infekce v areálu plaveckého bazénu?

Především osobní zodpovědností. Je třeba vědět, že plísně a bradavice jsou nakažlivé. Lidé s těmito infekcemi, včetně dětí (odpovědnost rodičů!), by do vyléčení neměli veřejné bazény navštěvovat. Překrývání bradavic náplastí je málo účinné, nošení ochranných ponožek nebo přezůvek v prostorách bazénů je z hygienického hlediska velmi sporné a nelze je doporučit.

Provozovatel bazénu by měl o tomto problému vhodnou formou (nástěnky, plakáty) informovat návštěvníky areálu. V provozním řádu lze doporučit, aby ti, kdo mají plísňové onemocnění či bradavice, areál koupaliště nenavštěvovali. Samozřejmostí by mělo být, že každý používá jen svůj osobní ručník (rizikové zvláště u školních akcí).

Nezbytným preventivním opatřením ze strany provozovatelů koupališť a bazénů je čištění a dezinfekce podlah i ostatních povrchů. V rámci povinného dodržování hygienických předpisů je nutno zajistit častou, účinnou a důslednou dezinfekci všech prostor, zejména ploch určených k chození bosou nohou a k sezení. Dezinfekční prostředky je vhodné střídat a aplikovat je vytíráním. Nezbytné je též pravidelné mechanické čištění podlah drhnutím kartáčem, neboť jedině tak se odstraní částečky kůže a zaschlé nečistoty.

Vhodných virucidních (proti bradavicím) a fungicidních (proti vláknitým a kvasinkovitým houbám) prostředků je na trhu celá řada, např. Savo prim (účinná látka je chlornan sodný, doba expozice 30 minut, dop. koncentrace 3%), Orthosept P (účinná látka kvartérní ammoniové sloučeniny, dop. koncentrace 4%, doba expozice 30 minut), Stericlean (účinná látka chlornan sodný, dop. koncentrace 1%, doba expozice 30 minut), Chloramin T (účinná látka tosylchloramid sodný, dop. koncentrace 1%, doba expozice 30 minut) ad.

Celý článek Prevence přenosu plísňových onemocnění kůže a bradavic v areálech plaveckých bazénů, autoři MUDr. Markéta Chlupáčová, MUDr. František Kožíšek, CSc., MUDr. Hana Jeligová

 
 
Reklama