Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Rekonstrukce bazénů napříč profesemi, materiály a technologiemi

U stávajících bazénů často provozovatelé plánují rekonstrukce, protože se změnily požadavky na komfort, hygienu a provoz. Návštěvníci chtějí více zábavy a bezpečí, zvyšují se požadavky na design a hygienu, a přitom je třeba hledět na náklady na údržbu a bezbariérovost. S výstavbou pomohou dotace, o to více je ale třeba plánovat a počítat u financí na provoz, se kterým již dotace nepomohou.

Instalace nerezového odvodnění MEA v plaveckém areálu v Prachaticích
Instalace nerezového odvodnění MEA v plaveckém areálu v Prachaticích

Hygiena dle legislativy, snadná údržba, estetika, bezbariérovost

Příkladem může být rekonstrukce plaveckého areálu v Prachaticích a jeho rozšíření o aquapark a wellness centrum. „Instalace nerezového odvodnění nejen kolem bazénů a brouzdališť, ale také ve sprchách a dalších hygienických prostorech se stává standardem. Nerezové žlaby MEA odolávají chloru a čisticím prostředkům. Ve sprchách a zónách pohybu osob vyhoví nerezové žlaby požadavkům na co nejnižší výšku, a přitom si udrží vysokou estetiku,“ říká Ing. Jan Ochec z firmy MEA Water Management s.r.o.

Nerez hrál svou úlohu i při rekonstrukci bazénu ve Vysokém Mýtě. Bazén s hloubkou, která se nastaví podle potřeb, schopností a věku plavců, se po rekonstrukci otevřel začátkem března právě zde. Původní ojedinělá technologie částečně pohyblivého dna prošla modernizací, keramickou vanu nahradila nerezová. Kompletní rekonstrukce se dočkaly i podlahy kolem bazénové vany, sprchy a toalety, saunový svět, prostornější jsou šatny i vstupní hala. Přesně to je popis nejčastějších potřebných změn u bazénů se starším datem narození.

Zcela elementárním se stala úspora vody a z pohledu provozu také hygiena vody

Pro mnoho bazénů, akvaparků či sportovišť představují armatury Schell velmi vhodné řešení moderního, odolného a úsporného provozu sprch jak pro návštěvníky, tak pro sportovce,“ vysvětluje Aleš Řezáč, obchodní zástupce firmy Schell pro Českou republiku a pokračuje úsporou v číslech: „Max. průtok je pod 10 l/min., nastavitelná délka průtoku vody 5 až 30 vteřin.“ Z funkcí zdůrazňuje samouzavírání, předmíchání vody a funkce proplachu.

Že rekonstrukce na současné požadavky je náročná a často rozsáhlá akce napříč profesemi, materiály a technologiemi, ukazuje například rekonstrukce bazénu bratislavské SPŠ stavební a geodetické, který se dlouho nepoužíval. Pro znovuotevření tak byla nutná kompletní rekonstrukce, která zahrnovala nejen výměnu podlah, příček či otvorových výplní, ale i výměnu technické infrastruktury. Bylo nutné realizovat nové elektroinstalace, vyměnit vzduchotechniku i bazénovou technologii. V rámci úprav došlo také na rekonstrukci šaten, sprch a sociálních zařízení. Ale myslelo se i na současné požadavky na design a bezpečnost. V hale s bazénem ladí praktické a esteticky působivé barvy, jejich střídání hraje roli ve snadné orientaci, u bazénů a skokanských můstků je dlažba s reliéfním povrchem a protiskluzností pro bosou nohu typu C. „Označení drah zajišťují číslice umístěné na čelních stranách bazénu. Ty byly vyřezány na míru vodním paprskem v závodě Horní Bříza. Speciální vyřezávání vodním paprskem dle požadavků zákazníka je poslední dobou stále častější. Technologie umožňuje vyřezat jakýkoliv tvar z materiálů RAKO všech formátů, včetně opravdu drobných detailů,“ říká Petr Machoň, ředitel marketingu LASSELSBERGER, s.r.o. – značka RAKO.

Čísla drah vyřezal z dlaždic RAKO vodní paprsek
Čísla drah vyřezal z dlaždic RAKO vodní paprsek
Finální vzhled bazénu v bratislavské SPŠ dodaly speciální keramické obklady série POOL, značky RAKO OBJECT
Finální vzhled bazénu v bratislavské SPŠ dodaly speciální keramické obklady série POOL, značky RAKO OBJECT

Z ekonomického hlediska je třeba při pořizování bazénu zvážit nejen prvotní investici, ale i náklady na jeho dlouhodobou údržbu a provoz. Požadavky na úspory vycházejí z největších nákladových položek – úspory energií (vytápění prostor, energie na ohřev vody, energie na vzduchotechniku), úspory vody a cenově příznivého řešení zajištění hygieny vody. V tomto se bazény veřejné a soukromé, jakkoliv je to zcela neporovnatelný rozsah prací a starostí, shodují.

Největší přehlídku bazénů, saunového světa a SPA včetně souvisejících technologií najdou návštěvníci 30. stavebního veletrhu FOR ARCH 2019 na výstavišti PVA EXPO PRAHA v Letňanech od 17. do 21. září. Pro odborníky a manažery je připravena také konference Hotelové wellness & SPA, tentokrát na téma „Personál ve wellness – jak ho získat, rozvíjet a udržet“.

Redakce portálu TZB-info se těší na setkání se všemi příznivci tradičně na stánku ve výstavní hale 1, nebo na konferenci Požární bezpečnost staveb v Kongresovém sále ve Vstupní hale II. Na veletrh FOR ARCH se dostanete pomocí čestné vstupenky, kterou vám, jako stálým čtenářům, nabízíme. ODKAZ NA VSTUPENKU

Chcete dostávat další novinky z oboru stavebnictví, TZB, úspor energií včetně čestných vstupenek na jiné zajímavé veletrhy? Přihlaste se k odběru pondělního e-mailového zpravodaje portálu TZB-info. ODKAZ NA REGISTRACI

 
 
Reklama