Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Do centra města dorazily mlžítka, která snižují teplotu

Pražané a návštěvníci metropole se mohou v těchto parných dnech ochladit u mlžítek, které se nacházejí v centru města.

V rámci pilotního projektu je tam naistalovaly Pražské vodovody a kanalizace ve spolupráci s Pražskou vodohospodářskou společností.

„Mlžítka mohou lidé spatřit na Staroměstském náměstí, Florenci, Ovocném trhu, Karlově náměstí a Strossmayerově náměstí. Vytipovaných máme dalších pět lokalit,“ informoval tiskový mluvčí PVK Tomáš Mrázek s tím, že mlžící zařízení dokáže v jeho v nejbližším okolí snížit teplotu vzduchu o dva až čtyři stupně celsia a zvýšit vlhkost o deset procent.

Mlžítka mají tvar opláštěného oválného nástavce na hydrantový poklop, který je ztvárněn ve stylu „brčka“. Autory designu brčka jsou Štěpán Barták a Eva Šťásková z pražského EP studia.

V městském prostředí vznikají v létě extrémní tepelné ostrovy, kde je teplota vyšší než v přírodním prostředí. Kapky emitované z „jemné trysky mlžícího zařízení“ absorbují část tepla blízkého okolí právě díky přeměně vody na páru, čímž dochází k ochlazování vzduchu (odebírání tepla). Provoz a monitoring zařízení zajišťuje digitální řídící jednotka ovládaná prostřednictvím pevné radiové sítě PVK. Spotřeba vody činí přibližně 18 litrů za hodinu, do mlžícího zařízení proudí pitná voda přímo z vodovodního řadu.

 
 
Reklama