Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Balená voda je již v patnácti městských částech

Rodina balené vody se rozrostla o další městskou částkou část. Nově se připojila Praha 7.

„Projekt balené vody, tedy donášku přímo do bytu pro zdravotně postižené, jsme odstartovali v roce 2015. Projekt je stále populárnější a letos se do něj přihlásily již čtyři městské části. Jejich celkový počet tak stoupl na patnáct,“ prohlásil tiskový mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací Tomáš Mrázek s tím, že s jedná o Prahu 2, Prahu 3, Prahu 4, Prahu 5, Prahu 6, Prahu 7, Prahu 8, Prahu 12, Prahu 13, Prahu 14, Prahu 15, Prahu 16, Praze 20, Prahu 22 a Březiněves.

Služba je aktivována při výlukách či haváriích delších než pět hodin. Jediné, co musí zájemce učinit, je registrace prostřednictvím předpřipraveného formuláře. „A pak už stačí v případě mimořádně události odpovědět na naši výzvu a balenou vodu si domů objednat,“ řekl Mrázek.

Všechny kontejnery s balenou vodou jsou vybaveny čipy, takže PVK mohou sledovat jejich přesnou polohu a zároveň mají přehled pohybů kontejnerů od výrobní linky přes sklady do samotné distribuce. Do každého kontejneru se vejde zhruba sto dvoulitrových sáčků.

Balicí linka je instalována v úpravně vody Káraný. Celý proces balení vody do sáčků včetně použité folie je v souladu se zákonem č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a souvisejících předpisů. Potřebné údaje o jakosti pitné vody, včetně data spotřeby, jsou uvedeny na sáčku. Jakost vody v sáčcích je průběžně kontrolována akreditovanou laboratoří. PVK využívají balenou vodu také při haváriích či dlouhodobých výlukách jako náhradní zdroj zásobování pitnou vodou. Přednostně jsou kontejnery přistavovány před školky, školy, sociální a zdravotní zařízení nebo domovy seniorů.

Redakce TZB-info se ptala i na detaily

Redakce TZB-info: Jak v detailu vypadá distribuce? V tiskových zprávách se mluví o městských částech. V případě plánovaných odstávek městská část objednává balenou vodu na nějaké datum, potřebný počet balení a rozvoz? PVK zabalí a rozveze?

Bc. Tomáš Mrázek, tiskový mluvčí PVK, a.s.: „Městská část si nic neobjednává, náhradní zásobování pitnou vodou zajišťujeme podle našich plánů. Víme, kde se jaké objekty nacházejí. Pokud se například bude výluka týkat domova pro seniory či školy/školky, dáme na místo balenou vodu. Samozřejmě, když nás městská část požádá, že chce dodat balenou vodu na konkrétní místo, tak jim vyhovíme.“

Redakce TZB-info: Jak je to v případě havárie? Balení vody je k dispozici v PVK a ty se rozvezou, nebo se balí až podle potřeby? Jakou má dobu trvanlivosti, jak se skladují, co se děje, pokud nejsou potřeba?

Bc. Tomáš Mrázek: „Balicí linka je umístěna v úpravně vody Káraný. Je v provozu vždy dle požadavků centrálního dispečinku. Z Káraného se balená voda vozí do objektů PVK umístěných po celé Praze. Minimální trvanlivost vody v sáčcích je dva měsíce. Balenou vodu využijeme bezezbytku. Při jakých haváriích a kde je přímo přistavena, zákazníci naleznou na www.pvk.cz v sekci havárie.“

 
 
Reklama