Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Největším bezpečnostním rizikem Prahy je chybějící kontrola nad strategickými komoditami

Bezpečnostní odborník upozornil na velké bezpečnostní riziko, které se odehrálo před několika týdny v Praze 6, kde byla kontaminována voda.

Na Pražské bezpečnostní konferenci to řekl generál a bezpečnostní odborník Andor Šándor. Ten zároveň upozornil na velké bezpečnostní riziko, které se odehrálo před několika týdny v Praze 6, kde byla kontaminována voda.

"To, co považuji za velký problém, je, že Praha ztratila vládu nad strategickými komoditami. To je velký problém," řekl. Pozastavil se nad tím, že voda v Praze 6 nebyla při kontaminaci ihned vypnuta.
"Mnoho lidí mohlo být mrtvých, kdyby se nejednalo ´pouze´ o koliformní bakterie," zdůraznil.
Je podle něj třeba, aby Praha měla kontrolu nad strategickými komoditami a nebyly zisky vyváděny do zahraničí. V řeči narážel na to, že pražskou vodovodní síť má pronajatu francouzská firma Veolia prostřednictvím své firmy Pražské vodovody a kanalizace.

Šándor zmínil v souvislosti s výpadkem vody v Praze 6 i chyby v koordinaci mezi integrovaným záchranným systémem a samosprávou. "Jednoznačně se potvrdilo, že není vyjasněno mezi pracovníky magistrátu i odborníky jak postupovat," řekl.

Havárie vody v Praze Dejvicích v květnu 2015

Voda v oblasti Dejvic a Bubenče obsahovala vyšší koncentrace koliformní bakterie, která způsobuje průjmová onemocnění a další střevní potíže. Závadnou vodu nebylo možné pít ani ji použít při vaření, čištění zubů či mytí rukou a obličeje, dalo se v ní prát. Podle doporučení obyvatelé postižených oblastí měli i umyté nádobí opláchnout nezávadnou pitnou vodou.

Havárie vody a informace, že voda v pražských Dejvicích není pitná proběhla tiskem již 24.5.2015 odpoledne. Např. v Lidovkách napsali: Voda v Dejvicích způsobila zdravotní problémy stovkám lidí. Mohou za to zřejmě koliformní bakterie
Opatření se týkalo 32 tisíc lidí. „Výsledky analýzy by měly být až v pondělí,“ řekl serveru Lidovky.cz Mrázek. Oblast se začala zásobovat vodou z cisteren. Kvůli prevenci se rozdávaly i varovné letáky. Lidovky rovněž uvedli vyjádření T. Mrázka, mluvčího společnosti Pražské vodovody a kanalizace: „Vodu nedoporučujeme užívat ani po převaření.“
Masivní proplachování potrubí ale jako důvod poklesu tlaku vody uváděl dispečink PVK již 24.5.2015 ráno. Obyvatele Prahy 6 o nebezpečí preventivně informovali z tlampačů strážníci, ale byl víkend a tak bylo nutné dostatečně informovat i obyvatele, kteří v podvečer vrátili z víkendu. Podle jedné z obyvatelek této oblasti společnost Veolia informovala odběratele o problému esemeskou.
Lidé si stěžovali, že byli informováni pozdě. Letáky na dveře nejsou moc dobré, protože začínají upozorněním na sníženou kvalitu vody a až níže bylo uvedeno, že voda není pitná. V Dejvicích ale bydlí také hodně cizinců a letáky ani hlášení nejsou vůbec v cizích jazycích. Podle informací na internetu, 24.5.2015 kolem 17. hodiny již nebyla balená voda ve večerkách ani žádné prášky na zažívací potíže v lékárnách.

Havárie vody v Praze Dejvicích v květnu 2015 na stránkách Pražských vodovodů a kanalizací, a.s., (PVK)
Stoprocentním akcionářem PVK je společnost Veolia Voda. V České republice je Veolia Voda největší vodohospodářskou společností, která zásobuje pitnou vodou 4,06 mil. obyvatel.
  • 28.5.2015: Voda v Dejvicích a Bubenči je opět pitná
    Voda v Dejvicích a Bubenči je opět zcela v pořádku, všechny odebrané vzorky jsou negativní. Hygienická stanice hlavního města Prahy prohlásila vodu za pitnou od čtvrtka 28. 5. 2015 od 16 hodiny.
  • 27.5.2015: Voda není už infekční, ale stále ji nelze pít
    Podle vyjádření hygieniků voda už není infekční. V tuto chvíli stále platí, že v dotčených oblastech jde o vodu užitkovou, která není vhodná k pití ani vaření. Nákaza se v tuto chvíli může přenášet mezi lidmi podobně jako např. chřipka. Občané by měli dbát úzkostlivé osobní hygieny, aby se zamezilo šíření virové infekce mezi lidmi.
    PVK dále provádějí proplach a hygienizaci vodovodní sítě, což může být příčinou poklesů tlaku vody ve vyšších patrech. V ulicích jsou nadále k dispozici cisterny s pitnou vodou, která je neustále doplňována.
  • 27.5.2015: Kontaminaci vody způsobila zřejmě voda ze slepého ramene
    Voda ve slepém rameni byla podle zjištění kontaminována při výstavbě na nedaleké parcele, kde byly postaveny bytové domy. Dělníci poškodili kanalizaci a z ní se pak odpadní voda dostala do slepého ramene. Následně se při zvýšení tlaku kvůli propláchnutí dostala do hlavního řadu a kontaminovala pitnou vodu.
  • 27.5.2015: Vodu v Dejvicích nelze stále používat jako pitnou
    Vodu v Dejvicích a Bubenči nelze stále označit za pitnou. Kvalita vody v síti se však výrazně zlepšila.
    "Výsledky testů ukázaly, že v některých odběrních místech jsou stále zbytkové hodnoty koliformních baktérií. Pokud na všech místech nebudou hodnoty nulové nelze vodu označit za pitnou," uvedl tiskový mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací Tomáš Mrázek.
    Zvýšené dávky chloru a proplachy sítě však zabraly. Vodu lze nyní používat k běžné hygieně s výjimkou ústní. Parametry se natolik zlepšily, že vodu lze používat i po převaření.
    PVK nadále vyzývají obyvatele, veřejné instituce i majitele soukromých objektů k odpouštění vody. Tím totiž dojde k dezinfekci celé sítě. Odtáčení má být v přiměřené míře a přizpůsobené místním podmínkám.
    PVK nebudou po dobu hygienické závady účtovat odběratelům vodné ani stočné.
  • 26.5.2015: Odtáčejte v Dejvicích vodu z kohoutku, tím pomůžete k dezinfekci místních rozvodů
    „Náš apel míří zejména na velké campusové objekty vysokých škol a na budovy s omezeným provozem, ale samozřejmě i přímo na obyvatele,“ zdůraznil tiskový mluvčí společnosti Tomáš Mrázek.
  • 25.5.2015: POZOR! Aktuální informace o hygienické závadě v Dejvicích
    Nápravná opatření prováděná PVK v souvislosti s hygienickou závadou v Praze 6 – Dejvicích jsou dle předběžných výsledků účinná, riziko je v současnosti minimalizováno..
    S ohledem na nezbytné lhůty pro získání výsledků rozborů vzorků vody, nelze dosud riziko zcela vyloučit. Po dohodě s Hygienickou stanicí hl. m. Prahy nelze vodu stále používat pro pití, vaření, ústní hygienu, mytí obličeje. Vodu z vodovodu je možné používat pro praní a další obvyklé činnosti. Po mytí nádobí je potřeba provést oplach pitnou vodou.

  • PVK nebudou účtovat v Dejvicích a Bubenči vodné a stočné po dobu jednoho měsíce.
    „Chceme tímto krokem klientům mimo jiné poděkovat za to, že nám při hygienické závadě pomohli, když odtáčeli z kohoutků vodu a tím přispěli k rychlé dezinfekci celé vodovodní sítě,“ prohlásil tiskový mluvčí společnosti Tomáš Mrázek.
 
 
Reklama