Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Směšování vody pro koncové odběry v budovách a průmyslu

Přesné a bezpečné směšování teplé a studené vody v instalacích TZB a v průmyslu je kritickým faktorem, který logicky navazuje na filtraci, kvalitu a úsporu vody nebo hygienu.

Přesnost se jednak týká velikosti odchylek při změně teplot a tlaků na vstupech termostatických ventilů, dále je ovlivňována i měnícím se průtočným množstvím dle potřeb odběrných míst. V Budovách souvisí „jen“ s komfortem při mytí rukou nebo sprchování, v průmyslu (např. potravinářském) může zásadně ovlivňovat kvalitu finálního produktu.

Bezpečná funkce je dána rychlostí tzv. „bezpečnostní uzávěry“, s časem, ve kterém dojde při výpadku studené vody k celkovému uzavření výtoku z termostatu.

Podle konstrukce termostatického členu rozdělujeme mechanické směšovací ventily na tři základní skupiny. Nejrozšířenější jsou termostaty s voskovou kapslí, které se vyznačují malými výkyvy, avšak o něco delší reakční dobou při změnách. Ideální jsou pro jeden výtok. Konstrukčně starší a dnes zvláště v průmyslu používané jsou bimetalové termostaty, které jsou známy rychlou reakcí, avšak poměrně velkými překmity při změnách teplot. Výhody obou slučuje „termoskopický" systém, který je ideální jak pro individuální odběr, tak i pro skupinu více umyvadel, sprch nebo van.

 
 
Reklama