Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Elektronické termostatické systémy RADA OUTLOOK pro sprchy a umyvadla

Důraz na hygienu, bezpečnost, odolnost, spolehlivost a úsporu.

Přínos systému Rada Outlook je úspora vody a energie, nižší náklady na údržbu, zajištěná hygiena vody včetně výstupů pro hygienika, vysoká ochrana před opařením. RADA OUTLOOK je vhodný pro hygienické prostory bazénů, sportovišť, škol, ubytoven, v průmyslu a komerčních objektech.


Obr. 1

Výrobce RADA Armaturen je specialistou na armatury pro veřejné sanitární prostory již od roku 1924. Jeho komplexní nabídka zahrnuje mechanické i elektronické směšovací ventily, termostatické infra a piezo systémy, infra systémy pro smíchanou vodu, sprchové hlavice a celé sprchové sestavy. Systém RADA OUTLOOK je nejnovějším přírůstkem do rodiny produktů této firmy. Spojuje v sobě všechny výhody svých mechanických i elektronických předchůdců a přidává nové funkce, díky kterým vyhoví veškerým potřebám zákazníka i nejvyšším hygienickým a bezpečnostním požadavkům.

RADA OUTLOOK je komplexní řešení pro směšování vody a její distribuci k jednotlivým výtokům. Díky programovatelné řídicí jednotce získáte absolutní kontrolu a vytvoříte tak systém přesně na míru, podle Vašich požadavků.

Systém je tvořen třemi základními prvky:

  • směšovacím elektronickým ventilem (Obr. 1, 2 a 3)
  • infra nebo piezo senzory (Obr. 4 a 5)
  • řídicí jednotkou. (Obr. 6 a 7)

Obr. 2
 
Obr. 3

Směšovací elektronický ventil

Zajišťuje přesné směšování vody a její rozvod až k šesti výtokům ovládaným bezdotykovými infra senzory k zajištění maximální hygieny nebo dotykovými piezo senzory vhodnějšími pro vandaluvzdorné řešení.

Senzory

Infračervené ovládací senzory fungují na vzdálenost do 30 mm. Není nutné se jich dotýkat. Piezo ovládací senzory se aktivují dotykem kovového senzoru uprostřed obruby.


Obr. 4 - Infra senzor pro preferenci hygieny
 
Obr. 5 - Piezo senzor pro preferenci odolnosti

Řídicí jednotka

Řídicí jednotka uchovává Vámi nastavené hodnoty, podle kterých řídí veškeré funkce. Zároveň je vstupní branou pro programování, které se provádí pomocí originálního softwaru Rada Outlook. Program umožňuje nastavit téměř cokoliv. Teplotu smíchané vody, časy jednotlivých výtoků a jejich typ, hygienický proplach, termální desinfekci, ... Výhodou je i možnost propojení více systémů mezi sebou a jejich programování z jednoho místa. Váš notebook může být připojen jen po dobu programování, Váš PC pak stále, stejně jako TZB systém pro absolutní kontrolu z jednoho místa. Software slouží také k uchovávání záznamů o historii a průběhu hygienických proplachů a termálních desinfekcí.


Obr. 6
 
Obr. 7

Doplňky systému

Bezpečnost a komfort užívání zvyšuje řada doplňků, např. bezpečnostní senzory (Obr. 8) pro deaktivaci průběhu termální desinfekce nebo spínací skříňka (Obr. 9) umožňující celkovou deaktivaci systému například po dobu úklidu. K doplňům řadíme i software a datový kabel (Obr. 10), nakolik systém může omezeně fungovat i bez nich, a to v té nejjednodušší podobě bez využití všech možností, které nabízí. Rada Outlook software byl vyvinut ke spouštění na vhodných PC/laptopech s operačním systémem MS Windows XP, Windows Vista nebo Windows 7.


Obr. 8
 
Obr. 9
 
Obr. 10

Zapojení systému s jednou řídicí jednotkou

Zapojení systému se dvěma řídicími jednotkami

Možnosti programování:

Čas výtoku (individuálně pro každý odběr)
Výtok (bez přerušení, s přerušením, s blokováním)
Hygienický proplach (standardní nebo úsporný)

  • Čas hygienického proplachu
  • Perioda hygienických proplachů (1 - 7 dnů)
  • Teplota hygienického proplachu

Termální desinfekce

  • Čas termodesinfekce
  • Teplota termodesinfekce

Přínos pro uživatele

  • úspora vody a energie na její ohřev, náhradních dílů, nákladů na údržbu a odstávky
  • programovatelnost a odečet individuálních dat přes PC
  • ochrana před bakteriemi včetně legionely
  • přesnost směšování - kombinace malých výkyvů teploty a rychlé reakce na změny poskytuje vysokou ochranu před opařením
  • hygienický provoz - bezdotykové ovládání výtoku vody
  • propojitelnost na nadřazený TZB systém, ovládání světla a ventilátoru

Systém RADA OUTLOOK je ideálním řešením pro:

  • sportoviště
  • bazény
  • školy
  • ubytovny
  • průmyslové či jiné veřejné provozy

Najde uplatnění všude, kde je kladen důraz na hygienu, bezpečnost, odolnost, spolehlivost, úsporu a boj proti legionele.


Zástupce firmy Josef Sirotek přednášel o systému RADA OUTLOOK na semináři sekce Zdravotní a průmyslové instalace STP Novinky ve zdravotní technice 2011. Poslechněte si zvukový záznam části přednášky a podívejte se i na ostatní související přednášky se zvukovými záznamy a souvisejícími texty.


 
 
Reklama