Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Sanitární zařizovací předměty z přírodních materiálů

Tradičním a velmi oblíbeným materiálem je stále zdravotnická keramika, která patří k nejstarším materiálům používaným pro sanitární předměty, zejména umyvadla, klozety, bidety a pisoáry, ale i vany nebo sprchové vaničky. Z pohledu historie znovu objevenými materiály jsou kámen, dřevo a sklo.

Současné trendy bydlení vycházejí ze změn životního stylu a zaměříme - li se na vybavení hygienických místností, především koupelen a WC místností, přibývají k tradičním sériím sanitárních výrobků celé kolekce zajímavých výrobků. Zdravotně technické předměty se mění nejen designově, ale zejména po stránce ergonomických zásad a zdokonalených funkcí, k čemuž přispívá dnešní vyspělá technika. K aktuálním trendům vedou výrobce stále se zvyšující nároky zákazníků na zpracování, materiál a estetický vzhled zařizovacích předmětů i dalšího vybavení především pro koupelny. Správný výběr vhodných zdravotně technických předmětů pro budoucí užitný prostor koupelny by se měl řídit vždy podle toho, do jaké koupelny budou předměty instalovány, kde budou umístěné a co od koupelny či dalších hygienických místností očekáváme.

 

Obr.1,2 Keramické sanitární zařizovací předměty nových sérií (Laufen)

Celosvětovým trendem je vytváření ucelených řad koupelnových setů, kvalitních ploch pro ukládání předmětů, nábytku apod. Širokou nabídku zařizovacích předmětů můžeme dnes najít téměř v každém větším koupelnovém studiu, od levnějších, ale i tak kvalitních výrobků přes standardní až po luxusní provedení. Výrobci se snaží o maximální variabilitu designů výrobků a zároveň o jejich kvalitní funkce a povrchové úpravy. Výrazný podíl na nových kolekcích ať již zdravotně technických předmětů nebo dalšího vybavení a nábytku mají nové avantgardní a inovované výrobky renomovaných designerů, kteří využívají neobvyklé materiály, jejichž hlavními atributy je moderní, nekonvenční vzhled, kvalita vypracování a technické vymoženosti. Špičkové výrobky, ať již jsou navrhovány v přírodním moderním stylu, v avantgardním nebo klasickém, vyznačují se svou architektonickou čistotou, vyhraněným stylem a výrazným, mnohdy i luxusním provedením. Stále více lidí si uvědomuje, že právě dokonalá funkce spolu s precizním designem vybavení rozhoduje o tom, zda se člověk ve své koupelně bude skutečně cítit dobře.

Čistota a hygiena jsou neoddělitelně spjaty s úrovní životní kultury a vyrobené zařizovací předměty musí být hygienicky nezávadné, pevné, dobře omyvatelné, nepropustné a odolné proti mechanickému opotřebení. Nabídka materiálů užívaných v sanitární technice je velmi široká. Z řady materiálů, které se používají pro výrobu zařizovacích předmětů v koupelnách a kuchyních se v tomto článku věnujeme především přírodním materiálům, které představují keramika, kámen, sklo a dřevo.

Tradičním a velmi oblíbeným materiálem je stále zdravotnická keramika, která patří k nejstarším materiálům používaným pro sanitární předměty, zejména umyvadla, klozety, bidety a pisoáry, ale i vany nebo sprchové vaničky. Všechny se vyznačují moderním, nadčasově aktuálním designem, s vysokou funkčností a inteligentními technickými detaily. Keramická hmota je směsí vody, jílů, kaolínů, živce, křemičitého písku a přísady jemně mletých keramických střepů. K moderním způsobům zpracování patří tlakové lití, které využívá forem z porézního plastu. Výlisky se po opracování předsuší v mikrovlnné sušárně, pak se dopracují a dosuší, následně jsou glazovány a vypáleny. Zdravotní keramika s glazurou (nejčastěji bílou), je odolná vůči teplotním změnám, chemikáliím užívaným v domácnostech i vůči poškrábání. Podle nových trendů se sanitární keramika rozděluje do několika kategorií od základní, přes střední až po designově i technicky luxusní sortiment výrobků vysoké kvality s mimořádným designem. Jejího tvarového vzhledu se ujali přední světoví designéři a vytváří z ní ucelené stylové koupelnové sety od umyvadel, přes sprchové vaničky, bidetové a klozetové mísy i pisoáry.


Obr.3 Sprchovací toaleta Aqua Clean (Geberit)
 
Obr.4 Umyvadlo na desce (Roca)

K netradičním a velmi luxusním materiálům pro výrobu zdravotně technických předmětů patří kámen, který je velmi atraktivní, ale také náročný na zpracování a je třeba počítat nejen s jeho velkou hmotností, ale i s vysokou cenou. Je to nejstarší stavební materiál, užívaný desetitisíce let. V minulosti byla tvrdost kamene překážkou jeho těžby a opracování, ale dnešní výrobci využívají pro jeho zpracování moderní technologie. Možnosti jejich opracování a využití jsou dány jejich fyzikálními vlastnostmi. Zpracovávají se ruční řemeslnou technikou, takže každý předmět nebo jejich kolekce je vlastně originálem. V nadstandardních interiérech se nejčastěji uplatní pro umyvadla, vany a obklady leštěná žula (granit), mramor, pískovec, někdy také travertin (jeho nevýhodou je porézní povrch a musí se speciálně upravovat). Granit vzniká za působení tekutého magmatu, extrémních teplot a tlaků jako hornina specifických vlastností s velkou tvrdostí, odolností proti většině chemikálií a kyselin. Mramor je metamorfovaný vápenitý sediment vznikající hluboko pod zemským povrchem za působení vysoké teploty, času a velkého tlaku. Tento kámen je charakteristický nepravidelným žilkováním, jasnými a elegantními barvami.

 

Obr.5,6 Luxusní vany z kamene ( Stone forest)

Použité porézní komponenty přírodních materiálů se ošetřují proti nasákavosti vodou speciální technologií, která zaručuje snadnou údržbu povrchu obdobně jako u sanitární keramiky a současně zvyšuje tak kvalitu i trvanlivost van a umyvadel. Pro obklady a dlažby v koupelnách je možné použít rovněž další přírodní materiály, například geologicky rostlé pískovcové struktury (Begastone), které jsou tenké, lehké, poddajné a tvárné nebo břidlice.


Obr.7 Umyvadlo z leštěného kamene

Velmi vhodným materiálem pro zejména umyvadlové soupravy jsou výrobky z tzv. "umělého kamene". Základní hmota výrobků z umělého kamene se skládá z mletého křemene a barviv, spojených pryskyřicemi, mají neporézní strukturu a podobně jako výrobky z kamene přírodního jsou odolné proti opotřebení, oděru, skvrnám i chemikáliím a snadno se udržují. Na trhu jsou známé pod různými obchodními názvy jako litý mramor, Technistone, polymetylmetakrylát Corian, Varicor a další. Jejich předností jsou jedinečné vlastnosti - nepórovitost, probarvenost v celém objemu, možnost bezespárového spojování, ohýbání a tváření. Výrobci je nabízejí v mnoha atraktivních jednobarevných, granulátových a "mramorových" barevných odstínech.

Dalším v poslední době častěji používaným materiálem je dřevo, které je zcela ekologické, působí velice teplým, hřejivým dojmem a vana či umyvadlo tak mohou vytvořit zcela originální koupelnu. Speciálně upravované dřevo se používá nejen na nábytek a obklady, ale i sanitární předměty jako jsou umyvadla, vany nebo sprchové panely, které vypadají exoticky, nevšedně a zajímavě. Pro tyto luxusní zařizovací předměty se používají naše i exotická dřeva, buk třešeň, ořech, cedr, mahagon, teak a wengé. Jejich udržování je značně náročné, pořizovací cena je dosti vysoká, ale mají i řadu výhod, především zajímavou texturu, barevnost a správným ošetřením a údržbou jsou i velmi trvanlivé.. Do koupelny si můžeme dovolit instalovat i dřevěnou podlahu. Pro tento účel je opět vhodné zvolit některou z exotických dřevin - například brazilskou massarundubu či ipé. Tyto dřeviny pocházejí z deštných pralesů Latinské Ameriky, kde jsou permanentně vystaveny vysoké vzdušné vlhkosti. Jejich dostatečně vysoká tvrdost a hustota z nich proto dělají skvělý materiál pro koupelny.

 

Obr.8,9 Vana, sprcha a umyvadlo ze dřeva (Sapeko, Bego)

K netradičním materiálům používaných v bytových zařízeních typu "Hight styl" patří také sklo, které je sice křehké, ale atraktivního vzhledu a stalo se plnohodnotným materiálem pro zařizovací předměty, nejčastěji umyvadla.

Literatura

1. Lhotáková Z., Trnková K, : Moderní koupelny, ERA group spol.s r.o. 2008, ISBN 978-80-7366-127-4
2. Lhotáková Z.: Nové trendy v moderních koupelnách. Obklady dlažba sanita, 2009, roč. 2, č. 2/ 2009, s. 16-19. ISSN: 1802- 9035.
3. Firemní podklady, archiv autorky

English Synopsis
Sanitary equipment from natural materials

Current trends in living stem from the changes of life style, and in addition to the traditional, technologically healthy, series domestic products there are constantly new collections, technologically superior, ergonomically shaped,and also esthetically ideal products. Present trends are adapted mainly by manufacturers with increasing demand from customers for processing, which includes the material used and the esthetic view of the domestic products including other products such as those for bathrooms. The right choice for tecnologically healthy products for future bathrooms should be based on the basis of the type of bathroom in which these products will be installed, where they will be placed, and what we expect from the bathroom as a whole.

 
 
Reklama