Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Proč je tak výhodné ohřívat vodu fotovoltaicky?

Důvodů je hned několik a vystoupily do popředí až před pár lety, kdy klesla cena fotovoltaických (FV) panelů na únosnou míru. Nejčastěji bývají FV systémy na ohřev vody srovnávány s mnohem staršími a rozšířenějšími fototermickými (FT) systémy.

Ty pomocí solárních kolektorů zachycují tepelnou složku slunečního záření, ohřívají teplonosnou kapalinu a ta ve výměníku předává energii ohřívané vodě. Teplonosná kapalina cirkuluje obvykle díky oběhovému čerpadlu a kvůli zimnímu provozu musí být buď nemrznoucí, anebo se takový systém musí na zimu odstavit a vypustit. Co ale nelze fototermice upřít, je vyšší účinnost vztažená k jednotce plochy. Takže k získání stejného výkonu je třeba FV panely pokrýt zhruba čtyřnásobnou plochu. Dále už však následují jenom výhody fotovoltaiky.

Snadná montáž

Pro většinu již stojících domů je to výhoda zásadní. Zatímco u FT systému musí být kolektory s akumulační nádrží (bojlerem) propojeny dvěma dobře izolovanými trubkami, u FV jsou to jen dva tenké, ohebné kablíky. Ty mají navíc mnohem menší ztrátu vedením, a tak lze panely umístit dál od bojleru, kabely tahat složitější cestou, ale hlavně vyžadují daleko menší zásahy do stavby při prostupech stěnami či stropy. Jen si představte u sebe doma, jak byste tahali ze střechy dvě trubky nebo dva 8 mm kablíky… A bojler už máte a kupovali jste jej nedávno? Žádný problém, SOLAR KERBEROS lze připojit prakticky k libovolnému bojleru, stačí jen, aby jeho topné těleso mělo příkon 2 až 2.5 kW, což splňují téměř všechny.

Bez starostí

I když už pro FT systémy stav stagnace, kdy je energie nadbytek, není tak fatální a nemusí se přikrývat, prodražovat systém vychlazovacími smyčkami, či jinak se zbavovat energie, kterou už není kam uložit, neznamená to, že jim stagnace nevadí. Když se neodebírá energie z fotovoltaického panelu, nestane se nic. Ale pokud chcete, využití přebytků energie je mnohem jednodušší, protože energie je v elektrické formě, pro kterou je vždy mnohem větší využití než pro teplo, zejména v době, kdy bývá přebytků nejvíc – v létě.

Ligurie
Ligurie

Nulové provozní náklady

FV systém se nainstaluje a funguje. Elektrickou energii pro vlastní provoz si vyrobí sám a pokud nějakou potřebuje, když slunce nesvítí, spotřeba se pohybuje v jednotkách wattů. A na co ji potřebuje, když slunce nesvítí? Když chcete šetřit energii, chcete taky vědět, kolik jste jí vlastně ušetřili, můžete chtít měnit nastavení a podobně, takže slouží jen pro uživení řídicí elektroniky, která se stará o monitoring, nastavení a zobrazování.

Monitoring

Velmi důležitá až nezbytná součást systému, a to nejen pro dobrý pocit z ušetřené energie či peněz. Každý solární systém, ať už fotovoltaický či fototermický, musí mít v našich podmínkách zálohu pro dny, kdy je slunce málo, kdy se neukáže vůbec, nebo panely zapadají sněhem a je tedy třeba vodu ohřívat jiným zdrojem. Tato záloha bývá automatická – když slunce nedodá energie dostatek, dohřeje vodu nejčastěji prostřednictvím topného tělesa elektřina, případně jiný zdroj. Takže teplá voda je k dispozici pořád a pokud nemáme monitoring, nemáme ani přehled o poměru výroba / spotřeba a ani nepoznáme, není–li něco špatně. Pokud je sluneční energie opravdu málo, tak je v pořádku, že se voda ohřívá „placenou“ energií. Když ale třeba kroupa rozbije panel, projeví se skrytá závada na kolektoru, nebo kuny poškodí izolaci trubek, zateče do konektoru a objeví se studený spoj - těch příčin ztráty výkonu může být spousta, tak jedinou možností jak na ně přijít, je monitorování výroby. Systém bez monitoringu může roky vodu ohřívat „placenou“ energií i když je té „zadarmo“ dostatek, protože se to uživatel nemusí vůbec dozvědět.

Nejlevnější akumulace energie

FV ohřev vody je možná nejvýhodnějším využitím energie vyrobené fotovoltaickými panely. Tepelné spotřebiče jako topná tělesa jsou pro fotovoltaiku spotřebiči ideálními – je jim prakticky jedno, kolik energie dostávají, na teplo přemění všechnu. A jestli je to sto, sedm set, nebo patnáct set wattů – vždycky se topné těleso rozehřeje na teplotu vyšší, než má voda v bojleru a teplo jí předá. Dvousetlitrový bojler za den pojme zhruba 10 kWh energie, stojí přibližně osm tisíc korun a vydrží deset až patnáct let. Cenové srovnání s elektrochemickými akumulátory, schopnými reálně pojmout a vydat stejné množství energie, je téměř nemožné. Samozřejmě – je i trošku demagogické, bojlerem nemůžete napájet ledničku nebo počítač, z teplé vody elektrickou už neuděláte, ale v drtivé většině domácností elektřina zavedena je, takže lednička či televize, které mají jiné nároky než bojler – nepotřebují energie zas tolik, ale musí ji mít pořád, mohou být napájeny ze sítě.

Kerberos Power 6000 B
Kerberos Power 6000 B
Solar Kerberos 3XX x NZU
Solar Kerberos 3XX x NZU
Solar Kerberos C
Solar Kerberos C

Začněme od největších žroutů!

Statistiky říkají, že největším nákladem na energie pro domácnosti je vytápění a hned po něm ohřev vody. Následují velké spotřebiče (obvykle nejvíc energie spotřebují opět na ohřev vody) jako pračky, myčky, dále spotřebiče zapnuté permanentně (ledničky, mrazáky) atd. atd. Ohřev vody je na stříbrné medailové pozici! Využít slunce jako zdroj energie pro vytápění smysl příliš nedává – topit je nejvíc třeba, když je slunečního svitu málo. Ona vlastně i zima je proto, že je slunka málo. A co říká křišťálová koule? Ta ani není třeba, aby bylo jasné, že ohřev vody může pomýšlet na pomyslnou příčku nejvyšší, alespoň co se týče soutěže o největšího žrouta energie domácnosti. Nové domy se staví nízkoenergetické až pasivní, staré domy se zateplují, náklady na vytápění klesají, ale spotřeba teplé vody neklesne asi nikdy. Naopak výrobci zmíněných velkých spotřebičů, jako jsou pračky a myčky do nich už instalují vstupy pro teplou vodu, protože způsobů, jak vodu ohřát efektivněji než elektřinou ze sítě, přibývá.

Každý si vybere

Motivace pro investici do obnovitelného zdroje teplé vody mohou být různé. Ať už vidíte uspořené peníze, nebo zmenšení své uhlíkové stopy, nebo musíte i v létě jednou za dva dny roztopit kotel na tuhá paliva abyste měli teplou vodu, nebo když je venku vedro, že nejde udržet ruku na autě, ale když umyjete ve dřezu pár hrnků tak, slyšíte, že nastartoval plynový kotel, nebo máte hotel, fitcentrum, penzion či prádelnu – tedy provozovny, kde je teplé vody spotřeba velká a kde se s ní obvykle nešetří, všude je fotovoltaický ohřev vody atraktivním řešením se zajímavou návratností.

Máte střechu?

Asi každý při této otázce uvidí před očima výbornou neherečko-herečku Miladu Ježkovou ve filmu „Kulový blesk“, ale v našem případě by ji určitě ještě zajímalo, jestli máte střechu otočenou na jih (nebo od jihovýchodu po jihozápad). Pokud ano, fotovoltaický ohřev vody SOLAR KERBEROS může být řešením i pro vás. SOLAR KERBEROS úspěšně prodáváme už několik let, během nichž získal nejen mnoho ocenění, ale zejména spokojených zákazníků doma i v zahraničí. Jeho řešení je světově unikátní a v mnoha zemích je již patentováno.

V případě zájmu či dalších dotazů se obraťte přímo na nás, nebo na některého z našich partnerů, jejichž seznam najdete na adrese www.solar-kerberos.cz/cz/kde-ziskat.

Sledovat nás rovněž můžete na sociálních sítích Facebook, LinkedIn či YouTube.


Pozvánka na školení o fotovoltaickém ohřevu vody pro energetické experty, auditory, projektanty a montážní firmy

Termín 1
Datum: úterý 16. května 2017 v 9 hod
Místo: Aquapalace Hotel Praha, Čestlice


Termín 2
Datum: čtvrtek 18. května 2017 v 9 hod
Místo: Hotel Prachárna Olomouc, Křelov


Plánovaný obsah školení:
1. Argumenty pro fotovoltaický ohřev vody
2. Výkonová provedení a rozvoj řady Solar Kerberos
3. Systém technické podpory a využití dotací
4. Dotazy, diskuze

Předpokládaná délka cca 3 až 4 hodiny, občerstvení zajištěno. Účast na semináři je zdarma.
Přihlaste se.

 
 
Reklama