Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Bakterii legionellu zneškodní nová funkce ohřívačů vody z Dražic

Společnost Družstevní závody Dražice se zabývá výrobou kvalitních bojlerů a neustále zdokonaluje výrobní postupy a přichází s inovativními řešeními. Mezi její nejvýznamnější novinky patří zavedení funkce tzv. Antilegionelly v inteligentních ohřívačích vody OKHE SMART.

DZD OKHE SMART
DZD OKHE SMART
Inteligentní ohřívač vody OKHE SMART 3. generace, který disponuje jako první na českém trhu ve své kategorii možností řízení na dálku pomocí chytrého telefonu a tabletu.
Inteligentní ohřívač vody OKHE SMART 3. generace, který disponuje jako první na českém trhu ve své kategorii možností řízení na dálku pomocí chytrého telefonu a tabletu.

Ta slouží k odstranění bakterie Legionelly, která se velmi často vyskytuje v systémech s teplou užitkovou vodou. Dražické bojlery však disponují řadou dalších inovací, k nimž patří například suché keramické těleso nebo univerzální závěs.

Výrobní řada dražických ohřívačů vody čítá více než 380 typů a modifikací, při jejichž výrobě se využívají nejmodernější technologie a materiály. Společnost Družstevní závody Dražice navíc pravidelně přináší nová řešení, kterými reaguje na potřeby svých zákazníků. Funkci Antilegionella vyvinula v návaznosti na zvýšený výskyt bakterie Legionelly ve vodovodním potrubí v České republice. Tato bakterie může způsobovat řadu zdravotních problémů od bolestí břicha a hlavy přes horečku až po nedostatečnost ledvin nebo zápal plic.

„Legionella se velmi rychle množí ve vodě o teplotě 20 °C až 45 °C, ale její ohřev nad 70 °C nepřežije. Výskyt této bakterie může podpořit také nedostatečná cirkulace teplé vody v rozvodech a vrstva usazenin v teplovodním potrubí, ohřívačích vody nebo klimatizacích. Právě proto jsme začali do inteligentních ohřívačů vody OKHE SMART implementovat funkci Antilegionella, která tuto bakterii velmi jednoduchým způsobem zneškodní. K její eliminaci dojde ve všech režimech nastavení bojleru pomocí naplánovaného ohřevu vody na teplotu 70 °C, který se poprvé spustí po 28 dnech od uvedení ohřívače vody do provozu. Tento ohřev je vždy jednorázový a cyklicky se opakuje jednou měsíčně, což je pro vyhubení bakterie z vnitřních prostor bojleru dostatečné,“ popisuje novou funkci Lukáš Formánek, technický ředitel Družstevních závodů Dražice, největšího českého výrobce ohřívačů vody.

Konkrétně je funkce Antilegionella součástí aplikace pro Android od verze 1.35 a pro iOS od verze 1.2 a vyšší. Pokud má zákazník zakoupený ohřívač vody OKHE SMART, může pomocí bluetooth mobilní aplikace přeinstalovat vnitřní software řídící jednotky bojleru na novější verzi.

Kvalita dosvědčená řadou ochranných známek a certifikátů

Kromě nové funkce Antilegionella, kterou využívají pouze inteligentní ohřívače vody OKHE SMART, disponují dražické bojlery řadou dalších předností. Mezi nimi vyniká například suché keramické topné těleso, které velmi dobře odolává tvrdé vodě a prodlužuje tak životnost ocelové nádoby bojleru. Obranou proti korozi jsou rovněž dvě hořčíkové anody, které Družstevní závody Dražice instalují do složitějších typů ohřívačů vody, a opatření nádoby kvalitním bezniklovým smaltem. Nízké tepelné ztráty a provozní náklady zase zajišťuje špičková polyuretanová izolace o tloušťce minimálně 42 mm a univerzální závěs pro elektrické bojlery, který eliminuje tepelné mosty mezi nádobou a vnějším pláštěm. Tato novinka navíc dokáže pokrýt různé rozteče šroubů pro zavěšení bojlerů do zdi a zjednoduší tak výměnu ohřívače vody za jiný typ bez nutnosti komplikovaného převrtávání děr ve zdi.

„Nejlepším důkazem kvality našich ohřívačů vody jsou ochranné známky a certifikáty, jež jsme během našeho působení na českém trhu obdrželi. Mezi nejvýznamnějšími lze uvést například Crystal Enamel, ThermoGen či Ceramic Solution, pod kterými jsou zapsány naše inovativní řešení – antikorozní vrstva Crystal Enamel vyvinutá ve spolupráci s německou firmou Wendel, polyuretanová izolace nadnárodní firmy Bayer, kterou využíváme jako jediný český výrobce bojlerů, a suché keramické těleso,“ dodává Lukáš Formánek.


DRUŽSTEVNÍ ZÁVODY DRAŽICE - strojírna, s. r. o.
logo DRUŽSTEVNÍ ZÁVODY DRAŽICE - strojírna, s. r. o.

Značka DZ Dražice, která existuje již od roku 1956, je Vaší zárukou kvality, výkonu a hodnoty ohřívače vody. Základem filosofie společnosti DZ Dražice je spokojenost zákazníků s našimi ohřívači vody. Právě tato spokojenost patří mezi hlavní důvody věrnosti ...