Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Grundfos představuje nové čerpadlo ALPHA3, usnadní život instalatérům i majitelům domů

Grundfos uvádí na trh nové čerpadlo ALPHA3, které spolu s přídavným modulem ALPHA Reader a aplikací pro chytré telefony „Grundfos GO Balance“, umožní rychlé a snadné hydronické vyvážení (vyregulování) otopných systémů v domácnostech.


ALPHA3, která konstrukčně navazuje na současný model čerpadla Alpha2, nově definuje, co všechno můžeme dnes od malých oběhových čerpadel očekávat. Spolu s robustním provedením jde ruku v ruce široká škála inovativních funkcí. Toto oběhové čerpadlo zvyšuje laťku v oblasti účinnosti a spolehlivosti u oběhových čerpadel do domácností, a to i v těch nejnáročnějších systémech.

Pro správný a efektivní provoz otopných systémů je nezbytné hydronické vyvážení. S novým čerpadlem ALPHA3 se dá tento úkon zvládnout v krátkém čase.

Jak to funguje?


ALPHA Reader je modul dodávaný zvlášť k čerpadlu ALPHA3, který zajistí bezdrátově přenos informací z čerpadla do „chytrého telefonu“. Instalatérská firma používá modul ALPHA Reader k montážím různých typů čerpadel ALPHA3 v jednotlivých zakázkách. Pokud je objekt rozsáhlejší, nebo by dosah spojení mezi modulem (nacvaknutým na čerpadle) a chytrým telefonem mohlo negativně ovlivnit například složení svislých konstrukcí (železobeton), slouží další modul jako posilovač signálu.

Za použití aplikace Grundfos GO Balance (která je zdarma ke stažení na App Store a Google Play), instalatér během čtyř jednoduchých kroků zajistí hydronické vyvážení rozvodů systému topení.

Dle rozsahu systému může být celý proces ukončen přibližně během jedné hodiny. „Naše řešení je založené na sběru dat a komplexních výpočtech, které jsou prováděny automaticky v aplikaci GO Balance.“

Michael Skjoldemose, Product Manager u společnosti Grundfos Dánsko, říká: „Je to výrazný pokrok oproti existujícím řešením na trhu; čas i náklady instalatéra se podstatně sníží, jelikož celý proces vyvážení je dokončen přímo na místě, se všemi daty a výpočty doslova na dlani.“

Co ALPHA3 přináší instalatérům?

  • Jednoduché a časově nenáročné vyvážení otopného systému
  • Instalatér dokáže výměnou čerpadla a následným vyvážením soustavy vyřešit neduhy starých systému (velká spotřeba energií, nízká tepelná pohoda a hluk)
  • Instalatér odchází od funkčního a vyregulovaného systému, za což si provozovatel rád připlatí
  • Profesionální přístup při maximalizaci účinnosti otopných systémů

Co ALPHA3 přinese koncovým uživatelům?

  • POHODLÍ – stejný tepelný komfort všech místností s individuálním zaměřením na teplo v místnosti, ať jde o koupelnu či obývací pokoj
  • Účinný otopný systém, který nespotřebovává větší náklady energií, než mají nezbytně být
  • Tichý provoz, bez hučení, pískání a rázů




Další škála funkcí čerpadla ALPHA3:

  • Ochrana proti chodu na sucho
    Zabudovaná aktivní ochrana proti suchoběhu vám chrání čerpadlo od prvního spuštění po celou dobu jeho životnosti a to především v takových situacích, kdy dojde k nějaké mimořádné události. Grundfos ví, že tato nová funkce má přímou vazbu na délku životnosti čerpadla ALPHA3.

  • Deblokační funkce
    Mnoho zákazníků tuto situaci zná. Přijdou první chladné dny po teplém létě a je potřeba otopný systém rychle uvést do provozu. Pokud se v této chvíli čerpadlo nerozběhne, je uživatelský komfort a rodinná pohoda výrazně narušena. ALPHA3 v takovéto situaci nezklame. Při uvedení do provozu, motor veškerou svou silou maximálního krouticího momentu, kterým disponuje, postupně v obou směrech otáčení uvolňuje odstávkou zatuhlé oběžné kolo čerpadla.

  • Letní režim
    Funkce letního redukovaného režimu zajistí ochranu oběžného kola čerpadla proti zatuhnutí, což by se mohlo stát z důvodu několikaměsíční nečinnosti. Díky této funkci je čerpadlo v pravidelných intervalech krátce protočeno. Tato speciální funkce ke své činnosti potřebuje jen minimum elektrické energie a nezatíží tak vaši peněženku, ale zvýší „kondici“ čerpadla a opětovné uvedení do provozu bude snadné a rychlé.

  • Funkce AUTOADAPT.
    Čerpadlo se na základě této funkce (z výroby aktivována) samo nastaví tak, aby parametry jeho provozu vyhověly právě tomu systému, kde je namontováno, jednoduše se vše nastaví samo. Samozřejmostí je pro tuto funkci minimalizace spotřeby elektrické energie. Algoritmus funkce AUTOADAPT vyhovuje přibližně 90 % aplikací a není tedy zapotřebí čerpadlo komplikovaně nastavovat a dlouze hledat potřebné detaily nastavení v návodu.

  • Mimořádná spolehlivost
    Čerpadlo ALPHA3 je dodáváno včetně prodloužené záruky na 5 let.

Grundfos Sales Czechia and Slovakia s.r.o.
logo Grundfos Sales Czechia and Slovakia s.r.o.

Roční produkce více než 16 milionů kusů čerpadel činí ze společnosti Grundfos jednoho z předních výrobců čerpací techniky. Grundfos se dlouhodobě zaměřuje na vývoj energeticky úsporných a účinných čerpadel. Součástí výrobního sortimentu jsou čerpadla ...