Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Podzemní zdymadlo v Gua Bribin na Jávě

Pitná voda z podzemí

OSN vyhlásilo 22. březen Dnem vody. V tento den je věnována zvláštní pozornost technickým projektům, které přispívají ke zlepšení zásobování světové populace pitnou vodou. K nim patří například jedinečné čerpací vodní zařízení systému Java, vyvinuté výzkumníky Institutu pro technologie v Karlsruhe. Do provozu bylo uvedeno v březnu 2010.

Podle záměrů, požadovaných Spolkovým ministerstvem pro vzdělání a výzkum, nachází uplatnění v praxi i technologie, vytvořená firmou KSB AG se sídlem ve Frankenthalu. Firma dodává moduly čerpadel, které získávají svou hnací energii z podzemních vodních toků, tekoucích v hloubce 100 metrů.

Protože venkovské oblasti nedisponují elektrickou rozvodnou sítí a provoz naftových agregátů je příliš drahý, bylo nutné vyvinout zvláštní technickou konstrukci. Vzedmutím vodního toku lze získat dostatečné množství energie k pohánění čerpadel. Místo drahých turbín, náročných na údržbu, dodávají hnací energii čerpadla se zpětným chodem, která prostřednictvím mechanického spojení pohánějí vysokotlaká čerpadla, která následně čerpají vodu nahoru do vodojemů.

Pro 75.000 obyvatel je nyní - podle ročního období - k dispozici více než 50 litrů pitné vody na den a osobu. Bez tohoto zařízení to bylo pouze 10 litrů. Doposud byl tento vodní zdroj pro obyvatele venkovských oblastí nepřístupný a bez užitku odtékal do Indického oceánu. Energeticky soběstačný systém slouží jako vzor pro podobné projekty v krasových oblastech na celém světě. V Indonésii již v současné době probíhá následný projekt. Další systém by měl do roku 2011 vzniknout v podzemní jeskyni Seropan.


Podzemní zdymadlo v Gua Bribin na Jávě (Foto: Institut pro technologie v Karlsruhe)
 
Podzemní vodní tok v Gua Bribin na Jávě (Foto: Institut pro technologie v Karlsruhe)

KSB - PUMPY + ARMATURY s.r.o. je součástí mezinárodně činného koncernu KSB. (S více než 130ti letými zkušenostmi Vám KSB nabízí nejmodernější techniku čerpadel a armatur pro všechny oblasti použití. Nabídka čerpadel sahá od dopravních systémů pro soukromé využívání dešťové vody přes technologická čerpadla až po napájecí agregáty kotlů velkých elektráren. Program armatur v různých provedeních, velikostech a z různých druhů materiálů otevírá široké spektrum možností použití.

K nabídce čerpadel a armatur nabízí KSB navíc vývoj kompletních hydraulických systémů. Pro zákazníky z komunálního nebo průmyslového vodního hospodářství a hospodaření s odpadnímu vodami zajišťuje KSB vedle inženýringu kompletní hydraulické a elektrotechnické vybavení zařízení. Do rozsahu našich služeb patří vše od konstrukce až po dodání čerpacích stanic na klíč.


Dvě propojená čerpadla, z nichž levé slouží jako turbína se zpětným chodem,
pravé pohání vysokotlaké čerpadlo (KSB AG)

Výrobní program disponuje rozsáhlou nabídkou servisních služeb. Ty slouží k trvalému udržování hodnoty zařízení a k poskytnutí rychlé pomoci v nutných případech. Pro tento účel máme k dispozici po celém světě na 2.400 nejlépe vyškolených servisních pracovníků pro inspekci, opravy a údržbu nejen výrobků KSB, ale i konkurenčních výrobků.


Počítačové znázornění celého čerpacího systému (KSB AG)

Spektrum našich služeb

  • Vše od jednoho dodavatele: čerpadla, armatury, servisní služby a systémová řešení
  • Čerpadla a armatury
  • Čerpadla a armatury pro všechna použití
 
 
Reklama