Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zbavte se vodního kamene natrvalo pomocí změkčovače vody

Trápí vás tvrdá voda a usazeniny v koupelně či spotřebičích, kterými protéká? Poradíme vám, jak se zbavit problémů s vodním kamenem jednou provždy. Ideální možností je použití změkčovače vody, který vodu upraví, zabrání tvorbě vodního kamene a přitom nevyžaduje téměř žádnou údržbu.


Každodenní boj s vodním kamenem zažívá nejedna česká domácnost. Nevzhledný povlak se většinou usazuje na sprchovém koutu, vodovodních bateriích a dalších místech v koupelně či na WC. Stejně ho můžeme najít i na spotřebičích, kterými tvrdá voda protéká - nejčastěji je to rychlovarná konvice, myčka nádobí a pračka. Proč vodní kámen vzniká a jak si s ním v domácnosti poradit?

Tvrdá voda je problémem studní i obecních vodovodů

Důvodem vzniku vodního kamene je zvýšená tvrdost vody, která představuje množství vápníku a hořčíku ve vodě. Jde o látky běžně se nacházející ve vodě, ale i přesto, že je mnoho lidí považuje za prospěšné, jejich zvýšené množství je více na škodu než k užitku. Kromě toho, že škodí spotřebičem a zařízením v domácnosti, není taková voda ideální ani pro vaši pokožku. V zásadě však tvrdá voda není zdraví škodlivá.

Vápník a hořčík se do vody dostává v minerální podobě při omývání vápencových skalnatých podloží dešťovou vodou, která následně proudí v celém vodovodním systému. Tvrdá voda a vodní kámen je problémem nejen studničních vod, ale i domů a bytů napojených na obecní vodovod. Podle mapy tvrdosti vody v České republice snadno zjistíte, jaká je průměrná tvrdost vody ve vašem okolí.


Existuje mnoho "babských rad", jak si poradit s usazováním vodního kamene. Skvělým pomocníkem jsou prostředky, které v domácnosti běžně používáte, například ocet, kyselina citronová, jedlá soda či dokonce oblíbená CocaCola. V rychlovarné konvici nechte vyvařit vodu smíchanou s kyselinou citrónovou, která s usazeninami zreaguje, a ty se následně lehce vyplaví spolu s vodou. Stejný výsledek docílíte i s použitím octa či jedlé sody. Zmíněná CocaCola je zas výborným pomocníkem při odstraňování vodního kamene z WC.


Zbavte se vodního kamene jednou provždy

Všechna tato řešení však fungují jen na krátkou dobu a vodní kámen se po chvíli začne tvořit znovu. Proto je nutné čištění spotřebičů či armatury pravidelně opakovat nebo tvorbě vodního kamene zabránit včasnou prevencí.

Pokud chcete problém s tvrdou vodou a vodním kamenem vyřešit trvale, můžete zvolit změkčovače vody. Jde o automatické zařízení, které se instaluje přímo na přívod vody do domu, což znamená, že upravená voda protéká celým objektem. Směs uvnitř zařízení spolehlivě zachycuje látky způsobující vysokou tvrdost vody a garantují 100% účinnost odstranění vodního kamene, kterou si jednoduše můžete kdykoliv ověřit. Předejdete tak tvorbě vodního kamene na topném zařízení, potrubí, koupelnové armatuře, vodovodních bateriích i všech spotřebičích v domácnosti. K tomu, aby přístroj bez problémů fungoval až 10 let, je třeba směs regenerovat solným roztokem. Žádné jiné starosti na vás při používání změkčovačů vody nečekají.

I když se kdysi podobné úpravny vody využívaly zejména v průmyslových objektech, dnes už tvoří běžnou součást moderních domácností a jejich ceny jsou mnohem dostupnější. V poměru cena – kvalita jsou katexové změkčovače vody tím nejlepším řešením, které na trhu najdeme.

 
 
Reklama