Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Trendy v měření spotřeby vody a tepla a rozúčtování nákladů

Od 25. října roku 2020 se nebudou moci instalovat vodoměry bez dálkového odečtu. Z hlediska přesnosti měření je výhodné používat ultrazvuková měřidla. Rozúčtování je tak spravedlivější. Na otázky odpovídá Jaroslav Gottwald.

Po spuštění videa se přehraje příslušný rozhovor

Všeobecný trend měření je zajišťování trvalého informování koncového odběratele o spotřebě vody a tepla. Každý majitel bytové jednotky tak dokáže monitorovat svou spotřebu v reálném čase. Může tak zjistit anomálie typu protékajícího záchodu nebo pojistného ventilu od bojleru.

Řešení odečtu nabízí dnes již každý výrobce měřidel. Nejjednodušší možnost dálkového odečtu je pochůzkový způsob, kdy lze zaznamenat hodnoty např. z chodby před byty. Nezajistí to ale průběžné informování o spotřebě např. v minutových krocích. On-line odečet s doplňkovou technologií umožňuje detekovat např. vadu měřidla, pokus o ovlivnění měřidla ze strany uživatele, nechtěný náměr, a to okamžitě.

Z hlediska ochrany měřidel před ovlivněním doporučuje Jaroslav Gottwald ochrannou plombu nejen ze zákona povinnou na vstupním šroubení, ale i za měřidlem na výstupním šroubení. Prakticky uživatelsky neovlivnitelná jsou ultrazvuková měřidla. Přesto i k nim J. Gottwald plomby doporučuje.

Další informace např. o povinné kalibraci měřidel zazněly v rozhovoru, jehož záznam naleznete v úvodu článku.

Zaujal vás rozhovor?

Podívejte se na další videa redakcí TZB-info a ESTAV.cz z veletrhu Aquatherm 2020, nebo na videa na našem Youtube kanálu.

 
 
Reklama