Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Ohřev vody

Málokdo z nás si připouští, že náklady na ohřev vody tvoří přibližně čtvrtinu z celkových nákladů na provoz objektu. Proto je při výběru systému ohřevu vody nutné zvážit ekonomiku a hospodárnost jednotlivých řešení.

Medium sloužící pro ohřev vody je možné s ohledem na nejdostupnější zdroje energií rozdělit do těchto kategorií:

  • Elektřina
  • Plyn
  • Sluneční energie (solární kolektor)
  • Ostatní (tuhá paliva, topný olej, propan butan atd.)

V případě ohřevu vody elektřinou je otázkou, jaký zdroj ohřevu vody můžeme využít. Nabízí se dvě základní možnosti:

  • Tlakový zásobník – bojler 50-200 litrů
  • Průtokový ohřívač – 6-18 kW

V první variantě ohřevu se jedná o nejčastější využití, pro bojler lze navíc využít zvýhodněnou distribuční sazbu. Třetinu dne (8 hodin) se bojler nahřívá přibližně za ½ běžné ceny elektřiny. Současně ji můžete využít na spotřebu ostatních domácích spotřebičů (vaření, pračka, myčka, sušička atd.). Zvolení odpovídajícího objemu bojleru závisí na několika faktorech:

  • Druh objektu
  • Počet osob
  • Využití vody – koupel, sprcha nebo kombinace
  • Místnost, ve které bude bojler umístěn – nejčastěji koupelna nebo WC

V případě průtokového ohřívače není nabízena zvýhodněná sazba a kromě již vyjmenovaných požadavků je nutné myslet i na dostatečný požadovaný příkon, který je v případě průtokových ohřívačů značně veliký a musí být zpravidla jištěn hodnotou minimálně 3×25 A až 3×32 A. Náklady na vybudování přípojky pro průtokový ohřívač mohou přesahovat desetitisíce korun.

Bojler či průtokový ohřívač?

Bojlery Stiebel-Eltron můžete zakoupit za zvýhodněnou cenu
Bojlery Stiebel-Eltron můžete zakoupit za zvýhodněnou cenu
Umístění bojleru v koupelně
Umístění bojleru v koupelně

Bojler je vhodný pro každodenní využití, jako jsou koupel, sprcha, mytí nádobí, či běžná hygiena. Průtokový ohřívač se nejčastěji využívá pro nárazové potřeby (rekreační objekty, pronájmy aj.) – sprchování, mytí nádobí a ostatní hygienu.

Jestliže bychom chtěli pokrýt potřebu teplé vody na osobu a den (cca 40–50 litrů), ekonomičtěji vychází náklady bojleru. Pro orientaci poslouží malý příklad:

Bojler – cca 120 litrů (čtyři osoby), příkon topného tělesa 2kW - denní náklady jsou cca 25 Kč při zvýhodněné sazbě D25d.

Průtokový ohřívač - při příkonu 15-18 kW se náklady na 15minutové sprchování 1 osoby pohybují v sazbě D02d kolem 17 Kč. Vezmeme-li v úvahu další osoby a ostatní potřebu, denní náklady na provoz budou převyšovat 60 Kč.

Technické řešení

Pro bojler je nezbytný samostatný napájecí okruh, který je blokován na 16 hodin denně distributorem. Zpravidla je dostatečný jednofázový přívod.

V případě průtokového ohřívače je obvykle nezbytné vybudování třífázové přípojky. Nesmíme zapomínat na to, že v případě požadavku na zvýhodněnou sazbu pro bojler je nutné odběrné místo upravit dle požadavků distributora.

Jak vypadá bojler uvnitř?

V Centru energetického poradenství PRE jsme připravili maketu 80 litrového bojleru SHZ 80 LCD. Zájemci mají možnost nahlédnout dovnitř zásobníku plně vybaveným komponenty pro bezporuchový a úsporný chod bojleru.

Výpočtová aplikace zdarma

V Centru energetického poradenství PRE můžete využít interaktivní aplikaci, která vám pomůže nalézt optimální variantu pro zvolení ohřevu vody.

Do této výpočtové aplikace stačí zadat počet osob, druh využití (koupelna se sprchou, koupelna s vanou, WC, kuchyň), požadovanou teplotou zdroje a program vyhodnotí nejúspornější množství ohřáté vody. Výsledky výpočtů si můžete poslat na e-mail. Pro zájemce, kteří Centrum nemohou navštívit osobně, jsme připravili na našich webových stránkách on-line verzi.

Zákazníci Pražské energetiky mohou využít i zvýhodněné nabídky zboží včetně elektrospotřebičů pro ohřev vody. Kompletní nabídku naleznete na našem webu.

Centrum energetického poradenství PRE věnuje problematice ohřevu vody zvýšenou pozornost a neustále za vás sleduje nejnovější trendy v této oblasti. Přijďte se k nám zdarma poradit nejen o ohřevu vody.

Těšíme se na vaši návštěvu.


A-Z energetické služby na klíč od PRE
logo A-Z energetické služby na klíč od PRE

Společnost PREenergo, a. s., a je dceřinou společnosti Pražská energetika, a. s., a patří do Skupiny PRE. PREenergo zajišťuje kompletní energetické služby spojené s dodávkou elektřiny a plynu včetně jejich financování. Nabídka je určena pro byty, rodinné ...