Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Využití odpadního tepla pro přípravu teplé vody

Ušetřete za výrobu teplé vody. Ciat nabízí jednoduché řešení na využití odpadního tepla z větracích šachet bytových domů. Místo drahého ohřívání vody různými zdroji jej můžete ohřívat pomocí tepelného čerpadla rekuperujícího teplo, které dnes vypouštíte do okolí bez užitku. Jednotka Ecociat část tohoto tepla vrací v podobě teplé vody zpět do budovy.

Je to velice jednoduché. Využívejte teplo obsažené ve vzduchu, který vypouštíte do venkovního prostoru při větrání WC, koupelen a vlastně celého bytu. Tento vzduch nejprve ohříváme a za chvíli jej vypouštíme ven bez užitku i s draze zaplaceným teplem. Jednotka Ecociat část tohoto tepla rekuperuje a vrací je v podobě teplé vody zpět do budovy. Tuto vodu můžeme použít na topení, nebo na přípravu TV.

Jednotka Ecociat se instaluje na střechu, nebo do podkroví větších budov, jako jsou panelové domy, obchodní centra, kancelářských budov a podobně. Jak do stávajících budov, tak do novostaveb.

Obrovskou výhodou je velice snadná instalace do stávajících budov. Více než 80 % probíhajících prací se provádí na střeše budovy, kde nikoho práce neruší. Jediné, co se instaluje uvnitř domu, je potrubní propojení, které nám získané teplo dovede do místa, kde jej můžeme využít. Například – kotelny, výměníkové stanice nebo přímo do okruhu cirkulace.

Nespornou výhodou jsou i relativně nízké investiční náklady. Celá instalace trvá cca 1 týden a na 8 patrový panelový dům, který má 6 bytů na patře se celková investice drží okolo půl milionu korun.

ecociat
schématické zapojení jednotky Ecociat

Při dnešní průměrné ceně 530 Kč za 1 GJ energie zjistíme, že pro náš vzorový dům jsou náklady na přípravu TV cca 300 000,- ročně. Kdežto cena spotřebované elektrické energie tepelným čerpadlem se pohybuje okolo 125 000,- za rok. To znamená, že celá investice se zaplatí za cca 3 roky.

Mnoho lidí bude tvrdit, že si vlastně touto jednotkou taháme teplo z domova a budeme si jen zvyšovat náklady na topení. Ale to je velký omyl. Když rozpočítáme odsávané množství vzduchu na jednotlivé byty, pak dojdeme k výsledku 50 m3 vzduchu, který odsáváme z jednoho bytu za hodinu. Při běžném větrání vyvětráme více vzduchu, a pokud bychom se řídili zákony, tak bychom měli vyvětrat 50 m3 vzduchu na každou osobu za hodinu. Navíc při nepřetržitém větrání odvětráváme z domu i vlhkost, která vytváří ideální prostředí pro všechny různé druhy plísní.

Tímto opatřením šetříme i přírodu, protože používáme energii, kterou by jsem jinak vypustili do okolí bez užitku. Jednotka Ecociat byla navržena tak, aby své okolí minimálně zatěžovala hlukem. Při provozu jednotky je vydávaný hluk stejný jako když dva lidé spolu mluví ve vzdálenosti 10 metrů. Další velkou výhodou je nezávislost na dodavateli tepla v letních měsících, kdy jsou odstávky, opravy a podobně.

ecociat
Jednotka Ecociat

Na níže uvedeném grafu vidíte porovnání provozu jednotky Ecociat s přípravou TV pomocí centrálního zásobování teplem.

CZT 1 450 Kč/GJ
CZT 2 530 Kč/GJPrůměrná cena za teplo v České republice
CZT 3 650 Kč/GJ
Ecociatcca 2,5 Kč/kWhplus pořizovací náklady 530 000 Kč

Ecociat

Graf jasně potvrzuje již zmíněnou návratnost za cca 3 roky oproti průměrné ceně tepla.

Cena energie neustále roste a bude růst dále. Čím dřív začneme zacházet s energií rozumně, tím dříve začneme šetřit naše peněženky. Navíc tímto opatřením šetříme i přírodu, protože používáme energii, kterou bychom jinak vypustili do okolí bez užitku.

 
 
Reklama